„Tatăl meu, Lucian Blaga“, la Institutul Cultural Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/tatal-meu-lucian-blaga-la-institutul-cultural-roman/

Miercuri, 23 septembrie 2015, de la ora 17.30, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti) va fi proiectat filmul documentar Tatăl meu, Lucian Blaga, realizat de Iulian Ghervas şi Adina Popescu.

Un articol de Petre Ivan|21 septembrie 2015

Proiecția va fi urmată de o dezbatere la care vor participa Dorli Blaga, Adina Popescu, jurnalistă, corealizatoare a documentarului proiectat și Dragoș Popescu, cercetător la Institutul de Psihologie și Filosofie al Academiei Române. Dezbaterea va fi moderată de scriitorul și jurnalistul Dragoș Ghițulete.

Realizatorii filmului Tatăl meu, Lucian Blaga (66′) o însoțesc pe Dorli Blaga, fiica marelui gânditor și poet, într-un efort de recuperare a memoriei lui Lucian Blaga și a propriei sale identităţi.Lucian Blaga

Căzut în dizgrație, ca „exponent al regalităţii şi burgheziei“, după instaurarea comunismului, îndepărtat de la catedră și de la Academie, Lucian Blaga și-a trăit ultimii 12 ani angajat ca bibliotecar și lucrând la un roman autobiografic care avea să fie publicat în 1990. Documentarul a fost realizat cu sprijinul Bibliotecii „Lucian Blaga“ din Alba Iulia și al Consiliului Județean Alba.

Îl iubesc pentru universalitatea lui. Pe Blaga în cultura românească îl aflăm alături de spătarul Milescu, de Cantemir, de Iorga, de Hasdeu, de Pârvan, de Mircea Eliade și de G. Călinescu. E un renascentist și un enciclopedist în stilul lui și la nivelul secolului nostru. E filosof, e poet, e dramaturg, e prozator, eseist, polemist, teoretician, umorist, gânditor esențialist, existențialist și în bună parte, psihanalist. –  Nicolae Steinhardt

Accesul publicului este liber.

Foto: „Tatăl meu, Lucian Blaga“ – icr.ro

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale: