„Tatăl meu, preotul“ va fi difuzat online în cadrul RCI Digital Stage
https://www.ziarulmetropolis.ro/tatal-meu-preotul-va-fi-difuzat-online-in-cadrul-rci-digital-stage/

Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu“ se alătură seriei teatrale online RCI Digital Stage, iniţiată şi coordonată de către Institutul Cultural Român din New York, şi va prezenta spectacolul „Tatăl meu, preotul“ de Gabriel Sandu, în regia Letei Popescu.

Un articol de Petre Ivan|20 mai 2021

Care e legătura dintre dragoste şi moralitate, credinţă şi familie, convingere şi ipocrizie? Cum ar reacţiona un părinte – cap al familiei –, de profesie preot, la vestea că fiul său, căruia îi pregătea terenul să îi calce pe urme, e homosexual şi are propriile convingeri despre viaţă, lume şi religie? Cum ar reacţiona comunitatea în mijlocul căreia trăieşte şi care îl consideră un model? Şi, mai ales, cum va evalua noţiunea atât de alunecoasă de păcat în momentul în care îşi va da seama că nici el nu e fără prihană?

 „Ce face o familie tradițională când apare – fără sfidare și fără rea-voință – problema homosexualității? Ne iubim în continuare sau ne urâm în propria casă? Mai e adevărul meu singurul adevăr valabil? Această întrebare îmi doresc eu să fie reacția publicului la spectacolul Tatăl meu, preotul.“ (Leta Popescu, regizoarea spectacolului)

Distribuţia spectacolului este formată din actorii: Vlad Bîrzanu, Dan Rădulescu, Monica Ristea, Alexandru-Andrei Chiran și Cristian Iorga.

Regia e semnată de Leta Popescu, scenografia îi aparţine lui Tiberiu Toitan, iar muzica a fost compusă de Magor Bocsárdi. Regia tehnică a fost asigurată de Stelian Chiţacu, iar sufleor a fost Laura Moldovan.

 „Recomand Tatăl meu, preotul ca modalitate de a (ne) testa propriile prejudecăţi, tipare de gândire şi idiosincrazii. Spectacolul provoacă la redefinirea unor noţiuni de libertate, acceptare şi de confesiune morală. Şi, nu în ultimul rând, încântă prin realizarea reuşită şi echipa dedicată a cărei muncă se vede.” (Andrei Vornicu, LiterNet.ro)

Spectacolul va fi prezentat cu subtitrare în limba engleză miercuri, 19 mai, începând cu ora 21.00 (ora locală a României, respectiv 14.00, ora locală la New York) pe paginile de Facebook, respectiv YouTube ale ICR New York, şi pe pagina de Facebook a Companiei „Liviu Rebreanu“ – Teatrul Naţional Târgu-Mureş. Înregistrarea va putea fi urmărită gratuit şi va fi disponibilă timp de 24 de ore de la momentul postării.

Link-uri utile:

https://www.rciusa.info/events/the-rci-digital-sage-presents-my-father-the-priest-by-gabriel-sandu

www.teatrunational.ro

https://www.facebook.com/RCINY/videos/

 Următorul spectacol care va fi prezentat în cadrul RCI Digital Stage va fi romanţa comică „Kasimir şi Karoline“ de Ödön von Horváth, în regia lui László Bocsárdi. Producţia va putea fi urmărită începând cu data de 14 iulie.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.