Tatiana Niculescu Bran îşi lansează un nou volum
https://www.ziarulmetropolis.ro/tatiana-niculescu-bran-isi-lanseaza-un-nou-volum/

Luni, 16 decembrie, la ora 18.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc o lansare de carte semnată Tatiana Niculescu Bran, cu ceai, cozonac de post şi muzica lui Dimitrie Cantemir.

Un articol de Andrada Văsii|13 decembrie 2013

Luni, 16 decembrie, la ora 18.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc o lansare de carte semnată Tatiana Niculescu Bran, cu ceai, cozonac de post şi muzica lui Dimitrie Cantemir.

Povestea domniţei Marina şi a basarabeanului necunoscut, cel mai recent roman semnat de Tatiana Niculescu Bran, apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală, va prilejui o discuţie la care vor participa, alături de autoare: Alex Ştefănescu, Bianca Burţa-Cernat, Petre Guran, George Simion.

El îşi caută amintirile. Ea încearcă să scape de ele. Generaţia pierdută a Basarabiei interbelice se întâlneşte cu generaţia Pink Floyd a României comuniste, într-o incursiune ameţitoare în istoria personală şi în cea colectivă. Punctul lor de întâlnire: muzica lui Dimitrie Cantemir.

De-a lungul unui fir narativ plin de contraste, noul se împleteşte cu vechiul, iubirea pentru trecut întâlneşte speranţa pentru viitor, într-o metamorfoză continuă a portretelor. „Domniţa” Marina şi necunoscutul basarabean îşi trăiesc povestea de dragoste într-o lume care încă mai aşteaptă ca rănile trecutului şi nedreptăţile istoriei să se vindece.

Tatiana Niculescu Bran

,,Cine să fie oare misteriosul Ilie Hagiu – memorie şi vlăstar al unei familii care se va stinge odată cu el – şi cine este el în viaţa Marinei Olaru, o agentă imobiliară întîmplător aleasă să-i găsească o locuinţă a amintirilor? Această poveste minunată se derulează cu ritm de basm într-o proză plină de farmec. Am citit cu încântare Povestea domniţei Marina şi a basarabeanului necunoscut şi mi-aş dori s-o văd tradusă în engleză.” nota Jean A. Harris.

Tatiana Niculescu Bran a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi Institutul European de Jurnalism de la Bruxelles. Între 1995 şi 2004 a fost redactor la Radio BBC World Service, secţia română de la Londra. Între 2004 şi 2008 a condus biroul BBC World Service de la Bucureşti. În 2006 a publicat primul roman non-ficţional din literatura română, Spovedanie la Tanacu, urmat, în 2007, de Cartea Judecătorilor.

Foto credit: Editura Polirom, Tatiana Niculescu Bran

13
/07
/18

„Antonei cel Mare* spunea că semnele după care se cunoaște un suflet rațional și virtuos sunt: privirea, mersul, glasul, râsul ocupațiile și întâlnirile cu oamenii (...)”, precizează vocea lui Constantin Noica, la începutul acest fragment video -  singura filmare existentă cu marele filozof român.

09
/07
/18

Cartea de eseuri „China în zece cuvinte”, de Yu Hua (traducere din chineză și note de Mugur Zlotea), a fost publicată de Editura Humanitas în anul 2018. Este una dintre cele mai puternice și mai interesante cărți care se află acum pe piață.

03
/07
/18

Se împlinesc, astăzi, 135 de ani de la naşterea scriitorului Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX, prilej pentru un scurt popas (vizual) la Praga, unde turiștii pasionați de cultură pot admira o uriașă sculptură mișcătoare dedicată autorului nuvelei "Metamorfoza", realizată de celebrul artist David Černý.

29
/06
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Renașterea italiană rămâne una din epocile minunate din istoria Europei. Efervescență culturală, viață tumultuoasă, primejdii la tot pasul, creații unice realizate în liniștea atelierelor, alternând cu asasinate, recluziuni, trădări – totul se desfășoară într-un ritm trepidant, halucinant.

26
/06
/18

Editura Humanitas Fiction și Institutul Francez din București vă așteaptă marți, 26 iunie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), la o întâlnire cu scriitorul francez Antoine Laurain, prilejuită de lansarea romanului „Pălăria Președintelui”, câștigător al Premiilor Landerneau Découvertes și Relay des Voyageurs, recent apărut în limba română în traducerea lui Doru Mareș.

24
/06
/18

Teatrul Evreiesc de Stat  prezintă miercuri, 27 iunie, de la ora 19.00, spectacolul de lieduri și poezie „Glasuri evreiești în poezia lumii“, pe versuri de Benjamin Fondane, Nina Cassian, Magda Isanos, Charles-Pierre Baudelaire și Paul Celan, în lectura actorilor TES -  Maia Morgenstern, Darius Daradici, Viorica Bantaș și Mircea Dragoman.