Teatrologul Octavian Saiu completează consistenta prezență românească la Festivalul de la Edinburgh
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrologul-octavian-saiu-completeaza-consistenta-prezenta-romaneasca-la-festivalul-de-la-edinburgh/

Cunoscutul critic de teatru Octavian Saiu este invitat să modereze două dintre cele mai aşteptate dezbateri ale programului, “Supranaturalul în literatura scoţiană” şi “Goticul britanic”, la Festivalul de la Edinburgh.

Un articol de Liliana Matei|17 august 2015

Consistenta participare românească de anul acesta la Festivalul Internațional de la Edinburgh se face simțită din plin în toate secțiunile acestui eveniment central al verii culturale britanice. Numele românești figurează, astfel, nu numai în programele muzicale sau teatrale, ci și în seria de întâlniri și prelegeri pe teme culturale stringente, ce introduc un binevenit respiro de reflecție și dialog în caruselul aproape fără sfârșit al spectacolelor.

Pe lângă ministagiunile Teatrului Mic, cu spectacolul „39 de trepte”, și ale companiei româno-irlandeze Vanner, cu spectacolul ”Ashes Afar/Cenușa amintirii”, după premiera triumfală a spectacolului “The Encounter/Întâlnirea” după un celebru roman al lui Petru Popescu și după succesele eclatante ale sopranelor Valentina Naforniță, Adela Zaharia și ale basului Bogdan Taloș, e rândul teatrologului Octavian Saiu, o prezență deja obișnuită în Festival.

Cunoscutul critic de teatru este invitat să modereze două dintre cele mai așteptate dezbateri ale programului: “Supranaturalul în literatura scoțiană” și “Goticul britanic”. Conlocutorii săi sunt jurnalistul și criticul de teatru Andrew Graham-Dixon, autorul unora dintre cele mai urmărite emisiuni de istoria artelor de pe canalele BBC și Sky Arts, și profesorii Penny Fielding și Randall Stevens de la Universitatea din Edinburgh.

Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Doctor în studii teatrale și literatură comparată, a predat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București şi la University of Otago, Noua Zeelandă, şi a fost Visiting Fellow la Universitatea din Londra. De-a lungul timpului, a participat la conferinţe academice şi festivaluri de teatru în Europa, Asia, America, Australia şi Noua Zeelandă.

A prezentat emisiuni culturale de televiziune, a publicat în reviste naţionale şi internaționale şi a colaborat la elaborarea primului ghid al receptării lui Samuel Beckett, tipărit la Londra. A fost redactor al revistei “Teatrul azi” şi este membru în Comitetul Editorial al revistei Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, “Critical Stages”. Este, de asemenea, vicepreședinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) – secţia română și director al Centrului de studii “Eugène Ionesco – Samuel Beckett” al UNATC. Cea mai recentă publicație a sa în limba engleză este lucrarea monografică cu titlul In Search of Lost Space.

Pentru mai multe detalii, www.icr-london.co.uk.

25
/09
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Dolce far niente” (1998) este cel mai puţin cunoscut film al lui Nae Caranfil, nedreptăţit de lipsa unei distribuţii în România. Însă complexitatea construcţiei şi amestecul de umor caranfilian şi dramă de epocă în stil italian îl recomandă ca unul dintre cele mai reuşite filme ale regizorului.

25
/09
/14

La cea de-a noua ediţie a festivalului Anim’est, ce va avea loc între 3 şi 12 octombrie, animaţia e colorată în accente regale: şcoala invitată oficial la Bucureşti este Royal College of Art, din Londra, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de arte şi design din lume.

25
/09
/14

Între 28 septembrie și 24 octombrie, violoncelistul Răzvan Suma desfășoară turneul ,,Vă place tango?”. Este o continuare a tradiţiei instaurate de artistul român de a propune publicului o provocare artistică în fiecare toamnă, în anii precedenţi aceasta fiind formulată sub titlurile „Vă place BACH?” şi „Vă place BRAHMS?”.

24
/09
/14

Jurnaliști puși în situații extreme, soldați reîntorși din Afghanistan, efectul misiunii NASA pe Lună asupra unei comunități de provincie, un fost cercetător devenit gangster, femei la putere versus bărbații la îndeletniciri domestice, un profesor de engleză pornit în căutarea lui John Lennon sunt doar câteva dintre personajele celei mai importante secțiuni, Competiția Internațională, a celei de-a VI-a ediții a Comedy Cluj.

24
/09
/14

Festivalul Naţional de Teatru prezintă în premieră în România spectacolul „Donka – O scrisoare către Cehov”, text şi regie Daniele Finzi Pasca, o producţie a Companiei Finzi Pasca, Elveţia şi a Festivalului Internaţional de Teatru Cehov, coproducător Théâtre Vidy – Lausanne.

24
/09
/14

Planşa, Productia independenta DaKINO Production si DIUD Film, surprinde o poveste de iubire autentică, trăită în cel mai uman mod cu putinţă, de îndragostiţii pasionaţi de scrimă.”Planşa” a surprins publicul cu o redare unică a artei de a face scrima, un sport al minţii şi al trupului, al controlului şi al anticipării exacte a intenţiilor adversarului.

24
/09
/14

Între 12 și 21 septembrie 2014 s-a desfășurat la Teatrul de pe Lipscani festivalul “Fest pe Lipscani”, dedicat lui Horațiu Mălăele însuşi, cu ocazia împlinirii a patruzeci de primăveri artistice (împlinite, cum îi șade bine acestui actor, toamna).

24
/09
/14

Cu noul său nume, dar cu vechile convingeri că arta contemporană din România se întâmplă bine și merită promovată, galeria Pleshoo Contemporary redeschide sezonul de artă miercuri, 24 septembrie 2014, de la ora 19.30, cu un eveniment dedicat Expresionismului balcanic, pe care îl aduce în fața publicului prin patru artiști care onorează eclectismul manifest și auto-afirmarea identitară ale mișcării.