Teatru 200 – marea sărbătoare a Teatrului Naţional Iaşi
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatru-200-marea-sarbatoare-a-teatrului-national-iasi/

Vineri, 16 decembrie, de la ora 19.00, spectacolul excepţional TEATRU 200 deschide marea sărbătoare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, un omagiu adus celor 200 de ani de la prima reprezentaţie a unei piese de teatru in limba română, 175 de stagiuni naţionale, 120 de ani de la inaugurarea clădirii şi 140 de ani de la înfiinţarea primului teatru evreiesc în România, la Iaşi.

Un articol de Petre Ivan|15 decembrie 2016

Un spectacol emoţionant, în regia lui Cristian Hadji – Culea, în care, pe scena Sălii Mari, într-un decor de excepţie creat de Dragoş Buhagiar, vor trece prin faţa publicului toţi actorii trupei, reînviind cele mai reprezentative momente din marile spectacole ale ultimelor stagiuni ale Teatrului.

Alături de aceste scene, prima piesă în limba română, Mirtil şi Hloe de Gheorghe Asachi (montare – Irina Popescu Boieru, distribuţie – Beatrice Teişanu, Alexandru Torboli).

Inaintea evenimentului din Sala Mare, faţada Teatrului va prinde viaţă într-un fascinant moment de video mapping (concept – Andrei Cozlac) care va prezenta întreaga istorie a Naţionalului ieşean.

În foaier, un semnal editorial – „Vârstele scenei”, două volume semnate de criticul de teatru Ştefan Oprea şi apărute la Editura Junimea. Albumul aniversar Teatru 200, editat de Naţionalul ieşean şi lansat cu această ocazie, oferă publicului informaţii cu valoare istorică şi mărturii de suflet  ale personalităţilor care au avut  şi au destinele împletite cu vârstele  teatrului.

Scene din spectacolele (în ordinea apariţiei): Mirtil şi Hloe de Gheorghe Asachi-regia Irina Popescu Boieru, Iaşii în carnaval de Vasile Alecsandri-regia Alexandru Dabija, Un duşman al poporului de Arthur Miller-regia Claudiu Goga, O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale-regia Mircea Cornişteanu, Chiriţa în provincie de Vasile Alecsandri, Golem- scenariul şi regia Alexander Hausvater, Cafeneaua de Carlo Goldoni-regia Silviu Purcărete, Cântăreaţa cheală de Eugene Ionesco-regia Radu Alexandru Nica, Actorii de Flavia Buref, Acasă în miezul verii de Tracy Letts-regia Claudiu Goga, Hamletmachine de Heiner Muller-regia Giorgos Zamboulakis, Aici la porţile beznei după Euripide-scenariul şi regia Mihai Măniuţiu, Vizita bătrânei doamne de Fr. Durrenmatt-regia Claudiu Goga, Pălăria florentină de Labiche-regia Silviu Purcărete, Vizita bătrânei doamne de Fr. Durrenmatt-regia Claudiu Goga.

Foto: Teatru 200 – facebook

13
/01
/25

INVITAȚIE O expoziție, un concert și un spectacol de poezie pun în lumină forța și farmecul creației autohtone. Trei dintre evenimentele culturale anunțate în capitală pentru 15 ianuarie, din anul 2010 Ziua Culturii Naționale, vă invită să descoperiți și să admirați câteva fațete ale culturii din România.

18
/12
/24

„Sînt o babă comunistă!”, de Dan Lungu, un roman emblematic al literaturii române contemporane, va fi citit în întregime de autor, în premieră absolută, la Radio România Cultural. Lectura va fi difuzată în foileton, on-air și online, în perioada 6-10 ianuarie 2025, de la ora 12.00.

14
/12
/24

DESPĂRȚIRE Pe 14 decembrie, la 74 de ani, s-a stins din viață actorul Mircea Diaconu, artist emblematic al teatrului și al filmului românesc, anunță Teatrul Nottara, instituție importantă pentru artist, care a fost actor acolo între anii 1982 și 1990 și pe care a condus-o timp de un deceniu.