Teatru 200 – marea sărbătoare a Teatrului Naţional Iaşi
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatru-200-marea-sarbatoare-a-teatrului-national-iasi/

Vineri, 16 decembrie, de la ora 19.00, spectacolul excepţional TEATRU 200 deschide marea sărbătoare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, un omagiu adus celor 200 de ani de la prima reprezentaţie a unei piese de teatru in limba română, 175 de stagiuni naţionale, 120 de ani de la inaugurarea clădirii şi 140 de ani de la înfiinţarea primului teatru evreiesc în România, la Iaşi.

Un articol de Petre Ivan|15 decembrie 2016

Un spectacol emoţionant, în regia lui Cristian Hadji – Culea, în care, pe scena Sălii Mari, într-un decor de excepţie creat de Dragoş Buhagiar, vor trece prin faţa publicului toţi actorii trupei, reînviind cele mai reprezentative momente din marile spectacole ale ultimelor stagiuni ale Teatrului.

Alături de aceste scene, prima piesă în limba română, Mirtil şi Hloe de Gheorghe Asachi (montare – Irina Popescu Boieru, distribuţie – Beatrice Teişanu, Alexandru Torboli).

Inaintea evenimentului din Sala Mare, faţada Teatrului va prinde viaţă într-un fascinant moment de video mapping (concept – Andrei Cozlac) care va prezenta întreaga istorie a Naţionalului ieşean.

În foaier, un semnal editorial – „Vârstele scenei”, două volume semnate de criticul de teatru Ştefan Oprea şi apărute la Editura Junimea. Albumul aniversar Teatru 200, editat de Naţionalul ieşean şi lansat cu această ocazie, oferă publicului informaţii cu valoare istorică şi mărturii de suflet  ale personalităţilor care au avut  şi au destinele împletite cu vârstele  teatrului.

Scene din spectacolele (în ordinea apariţiei): Mirtil şi Hloe de Gheorghe Asachi-regia Irina Popescu Boieru, Iaşii în carnaval de Vasile Alecsandri-regia Alexandru Dabija, Un duşman al poporului de Arthur Miller-regia Claudiu Goga, O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale-regia Mircea Cornişteanu, Chiriţa în provincie de Vasile Alecsandri, Golem- scenariul şi regia Alexander Hausvater, Cafeneaua de Carlo Goldoni-regia Silviu Purcărete, Cântăreaţa cheală de Eugene Ionesco-regia Radu Alexandru Nica, Actorii de Flavia Buref, Acasă în miezul verii de Tracy Letts-regia Claudiu Goga, Hamletmachine de Heiner Muller-regia Giorgos Zamboulakis, Aici la porţile beznei după Euripide-scenariul şi regia Mihai Măniuţiu, Vizita bătrânei doamne de Fr. Durrenmatt-regia Claudiu Goga, Pălăria florentină de Labiche-regia Silviu Purcărete, Vizita bătrânei doamne de Fr. Durrenmatt-regia Claudiu Goga.

Foto: Teatru 200 – facebook

15
/11
/14

Mozaic Jazz Festival a debutat ieri, 14 noiembrie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Cel mai tânăr festival de jazz din Sibiu își îndreaptă atenția atât spre artiști internaționali consacrați, cât și pe proiecte inedite, voci extraordinare, instrumentiști virtuoși și artiști români.

15
/11
/14

La 25 de ani de la revoluție, "Baricada Culturală" - proiect realizat de Radio România Cultural în parteneriat cu Docuart - oferă șansa cunoașterii și înțelegerii în profunzime a unei perioadei gri, comuniste, prin mijlocul artei cinematografice, instrument accesibil tuturor.

15
/11
/14

Aşteptând să înceapă spectacolul lui Silviu Purcărete “Moliendo Café” (Măcinând cafeaua”), te laşi prada pentru câteva minute unor gânduri legate de starea ta atunci când îţi pregăteşti o cafea acasă, la birou sau când îţi cumperi o cafea, zăbovind în gară sau în aeroport, când ţi se serveşte o cafea fie că eşti într-o vizită, fie că eşti într-o cafenea, într-un birt...

15
/11
/14

Domnule Woody Allen, aveți dreptate: un zâmbet feminin fermecător îl poate da peste cap chiar și pe cel mai rațional bărbat. Iar Colin Firth joacă impecabil personajul autosuficient asaltat de un cocktail de ridicol, nesiguranță și surescitare la întâlnirea cu o femeie frumoasă, interpretată de grațioasa Emma Stone.

14
/11
/14

Deux jours, une nuit / Două zile, o noapte, în regia fraţilor Dardenne, cu Marillon Cotillard (La Vie en Rose, Inception, The Dark Knight Rises), câştigătoarea Oscar-ului din 2008, va avea premiera vineri, 21 noiembrie, distribuit în România de Independenţa Film, după ce anul acesta a făcut parte din Competiţia Oficială a Festivalului de la Cannes.

14
/11
/14

Vineri, 14 noiembrie, începând cu ora 19:30, energia, cultura și educația alternativă prin artă, specifice Festivalului Național de Teatru Ideo Ideis, vin pe scena ArCuB din București, la prima ediție a evenimentului Noaptea Teatru Tânăr. Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile.

14
/11
/14

Folosim în vorbirea curentă mai multe expresii provenite din limba latină și care au rezistat testului timpului, fiind încărcate de semnificații - curriculum vitae, sui-generis, in vino veritas, in extremis, post mortem, hic et nunc, persona non grata, grosso modo etc.

14
/11
/14

În 2009, anul în care s-a stins din viaţă Pina Bausch, una dintre cele mai mari coregrafe şi dansatoare contemporane, Dimitris Papaioannou a realizat un spectacol pe scena Teatrului Național din Atena cu ocazia inaugurării noii „Săli Mari”.

14
/11
/14

Locuitorilor Capitalei li s-a pregătit în această iarnă un nou festival de film, al cărui profil îl constituie scurtmetrajele de comedie: Comedy Short Film Festival @ Plaza România (16 – 22 februarie 2015). Festivalul e organizat sub egida Anchor Grup, o companie ce susține activ artele, și găzduit de Movieplex.

14
/11
/14

Simona Sora este laureata prestigiosului Premiu „Ion Creangă” al Academiei Române pentru romanul Hotel Universal, apărut la Editura Polirom în două ediții (în anul 2012, în colecţia „Ego. Proză”, şi în 2013, în colecţia de bestselleruri a editurii, „Top 10+”).