Teatru pe Drumul Sarii – un festival de top la Turda
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatru-pe-drumul-sarii-un-festival-de-top-la-turda/

Premiera spectacolului „Omul cu chitara“ de Jon Fosse, în regia lui Mihai Măniuţiu şi cu Marius Bodochi în rolul principal, va deschide a doua ediţie a Festivalului de Teatru şi Arte Performative Teatru pe Drumul Sarii de la Turda. Evenimentul va avea loc între 16-18 octombrie.

Un articol de Corina Vladov|9 octombrie 2013

Premiera spectacolului „Omul cu chitara“ de Jon Fosse, în regia lui Mihai Măniuțiu şi cu Marius Bodochi în rolul principal, va deschide a doua ediție a Festivalului de Teatru şi Arte Performative Teatru pe Drumul Sarii de la Turda. Evenimentul va avea loc între 16-18 octombrie.

Și în acest an, festivalul cuprinde spectacole cu actori renumiți, ateliere adresate tinerilor actori și studenților, dezbateri și producții pentru copii.

Printre invitații de marcă ai acestei ediții se numără actorul Ion Caramitru, care va susține, în premieră, un atelier dedicat recitării poeziei în spațiul teatral, actorul și regizorul Vladimir Brânduș, din Germania, care va evoca momente din istoria teatrului turdean, coregraful Florin Fieroiu și muzicianul Vlaicu Golcea, care vor coordona un atelier de teatru-dans, precum și critici de teatru, scriitori, universitari și jurnaliști din toată țara.

Citiţi şi: Horaţiu Mălăele: „Am avut un public deştept, subtil. S-a pierdut!“

Se vor afla la Turda, de asemenea, actori cunoscuți, precum Horațiu Mălăele, George Mihăiță, Virginia Mirea, Valentin Teodosiu, care vor juca în cele două spectacole invitate, dedicate publicului turdean, „Măscăriciul“ și „Revizorul“.

Programul va fi completat de o reprezentație pentru copii, „Frumoasa și bestia“, cu acces gratuit pentru micii spectatori. Spectacolul Teatrului Municipal din Turda, „Omul cu chitara“, îl readuce pe scenele clujene pe Marius Bodochi, unul dintre cei mai iubiți și apreciați foști actori ai Naționalului clujean, acum actor al Teatrului Național din București.

teatru pe drumul sarii

Marius Bodochi va juca în „Omul cu chitara“, la Festivalul Teatru pe Drumul Sarii

Alături de el joacă doi tineri actori turdeni, Flavia Giurgiu și Răzvan Corneci, al căror talent a fost recunoscut prin selectarea lor la Gala Hop – Gala Tânărului Actor de la Costinești din această toamnă.

Montarea renumitului regizor Mihai Măniuțiu pune în valoare un text plin de emoție, incisiv și poetic totodată, al unuia dintre cei mai importanți dramaturgi europeni contemporani, Jon Fosse, înscriindu-se în programul estetic asumat de Teatrul Municipal din Turda. Spectacolul a participat deja la Festivalul „Zile și Nopți de Teatru European” de la Brăila, la începutul acestei luni.

Festivalul Teatru pe Drumul Sarii este organizat de Teatrul Municipal Turda, în parteneriat cu Consiliul Local Turda şi Consiliul Județean Cluj şi marchează 65 de ani de la înființarea Teatrului Municipal din Turda.

Programul complet al Festivalului Teatru pe Drumul Sarii 2013

Turda, ediţia a II-a, 16-18 octombrie 2013

Miercuri, 16 octombrie 2013

10.00-13.00 Amfiteatru Salina Turda: atelier de teatru-dans susţinut de coregraful Florin Fieroiu – Salina Turda
19.30 Teatrul Municipal, Sala Mare: Omul cu chitara de Jon Fosse, regia artistică Mihai Măniuţiu, scenografia Adrian Damian, coregrafia Vava Ştefănescu, light-design Lucian Moga, traducerea Daria Ioan. PREMIERĂ PE ŢARĂ. Distribuţia – Marius Bodochi – Teatrul Naţional Bucureşti, alături de actorii turdeni Răzvan Corneci şi Flavia Giurgiu.

Joi, 17 octombrie 2013

10.00-13.00 Amfiteatru Salina Turda: atelier de teatru-dans susţinut de coregraful Florin Fieroiu
13.30 Teatrul Municipal Turda, foyer: masă rotundă cu tema Gânduri despre artă în timpurile postmoderne
15.00-18.00 Amfiteatru Salina Turda: Atelier de teatru “Poezia şi tehnica subtextului”, susţinut de actorul Ion Caramitru
19.30 Teatrul Municipal, Sala Mare: spectacol invitat – Măscăriciul de A.P. Cehov, cu Horaţiu Mălăele şi Nicolae Urs, regia artistică Horaţiu Mălăele

Vineri, 18 octombrie 2013

10.00 Teatrul Municipal, Sala Mare: spectacol invitat pentru copii Frumoasa şi Bestia, regia artistică Florian Silaghi, Teatrul “Regina Maria”, Oradea, trupa Arcadia – intrare gratuita
10.00-13.00 Amfiteatru Salina Turda: atelier de teatru-dans susţinut de coregraful Florin Fieroiu
15.00-18.00 Amfiteatru Salina Turda: Atelier de teatru “Poezia şi tehnica subtextului”, susţinut de actorul Ion Caramitru
19.30 Teatrul Municipal, Sala Mare: spectacol invitat – Revizorul de N. Gogol, regia artistică Horaţiu Mălăele, cu: George Mihăiţă, Horaţiu Mălăele, Virginia Mirea, Valentin Teodosiu, Dragoş Huluba, Toma Cuzin, George Grigore, Florin Dobrovici, Petre Dinuliu, Eugen Racoţi, Delia Seceleanu, Şerban Georgevici, Gheorghe Dănilă, Ion Chelaru.

Credit foto: Festivalul Teatru pe Drumul Sarii

 

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.