Teatru pentru copii și comedii celebre, la „Bucureștii lui Caragiale“
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatru-pentru-copii-si-comedii-celebre-la-bucurestii-lui-caragiale/

Teatrul Bulandra, UNATC, Teatrul de Animaţie Ţăndărică şi Teatrul Elisabeta pregătesc spectacole cu priză la public pentru cel de-al doilea weekend de festival: 25 şi 26 iulie. Astfel, pe scena festivalului din Parcul Cişmigiu, publicul poate vedea la „Bucureştii lui Caragiale” două comedii contemporane, un spectacol interactiv pentru copii şi o montare inedită după I.L. Caragiale.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2020

Cea de-a opta ediţie a Festivalului „Bucureştii lui Caragiale” este organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB, în perioada 18 iulie – 20 septembrie, în Parcul Cişmigiu. Desfăşurată sub motto-ul #SusţinemCulturaRO, ediţia specială din acest an „Bucureştii lui Caragiale” oferă bucureştenilor, după o lungă perioadă de cultură online, un program extins de spectacole de teatru pe tot parcursul verii şi începutul toamnei. 

Al doilea weekend de festival începe sâmbătă, 25 iulie, ora 10.00, cu un spectacol de matineu excelent jucat al actorilor de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, după piesa „O noapte furtunoasă”, în regia Teodorei Florea. Un spectacol potrivit atât pentru cei mari, cât şi pentru copiii de şcoală generală, producţia „O noapte furtunoasă” a UNATC aduce un suflu extrem de proaspăt textului lui Caragiale printr-un ritm alert, replici spumoase şi personaje haioase jucate de actorii Alexandra Sârbei, Azaleea Necula, Gabriel Hrițcu, Aurelian Culea, Dima Țui, Andrei Barbu, Alexandru Horghidan.

Tot sâmbătă, 25 iulie, de la ora 20.00, Vlad Zamfirescu, Şerban Pavlu şi Gheorghe Ifrim prezintă, pe scena din Parcul Cişmigiu, spectacolul Teatrului Bulandra „Artă”, o adaptare regizată de Cristi Juncu după celebra piesă scrisă de autoarea şi actriţa franceză Yasmina Reza. O satiră cu răsturnări de situaţie extrem de fine şi replici savuroase, piesa „Artă” a primit premiul Laurence Olivier pentru ”Cel mai bun text de comedie”, Premiul Tony și Premiul Criticilor din New York (Best Comedy). Ȋn spectacolul cu acelaşi nume, care se joacă de un deceniu la Teatrul Bulandra, regizorul „Cristian Juncu perie bine fiecare replică, îi dă sens şi strălucire, îi revelează umorul, ingredient important pentru întreg spectacolul. […] Spectacolul are calităţile unei bijuterii valoroase, este simplu fără să fie minimalist, delicat fără preţiozitate, profund fără pretenţii şi strălucitor fără ostentaţie”. Oana Stoica – LiterNet

Cei mici sunt aşteptaţi duminică, 26 iulie, de la ora 10.00, la spectacolul de teatru interactiv „Motanul încălţat” al Teatrului de Animaţie Ţăndărică. O poveste clasică reinventată, regizată şi ilustrată muzical de Cristian Pepino, cu păpuşi la paravan, marionete uriaşe şi pantomimă, „Motanul încălţat” îndeamnă la un dialog creativ între copiii din public şi actorii de pe scenă: Gabriel Apostol, Mihai Dumitrescu, Cristina Țane, Mona Toncu, Eugenia Barbu.

Spectacolul de duminică seară 26 iulie, începe de la ora 19.00 şi este una dintre cele mai jucate comedii ale Teatrului Elisabeta, „Boeing Boeing”. Scrisă de dramaturgul francez Marc Camoletti, spectacolul de teatru „Boeing Boeing” a intrat în The Guiness Book of Records ca piesa de teatru francofonă cu cele mai multe puneri în scenă în întreaga lume. Montarea de la Bucureşti este regizată de Şerban Puiu şi îi are în distribuţie pe actorii Andreas Petrescu, Marius Gîlea, Anca Sigartău, Anca Dinicu, Alexandra Velniciuc, Tania Popa, Iulian BălanFestivalul „Bucureştii lui Caragiale” #8 continuă, în Parcul Cişmigiu, cu noi spectacole de teatru în weekend-urile 1-2 august, 8-9 august, 15-16 august, 22-23 august, 29-30 august, 5-6 septembrie, 12-13 septembrie, 19-20 septembrie. Din repertoriul ediţiei 2020, fac parte spectacole-concert, un spectacol de teatru-dans contemporan, spectacole-balet şi concerte educative, comedii, spectacole pentru copii  şi producţii independente

Programul festivalului este disponibil pe www.arcub.ro

Desfășurarea evenimentului, în perioada 18 iulie – 20 septembrie, implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 aşa cum au fost aprobate prin ORDINUL nr. 2.941/1.120/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 531 din 19 iunie 2020.

REZERVĂRI

Accesul la spectacole este gratuit și se face pe bază de rezervare online pe www.arcub.ro și www.entertix.ro. Programul Festivalului Bucureștii lui Caragiale – ediția a VIII-a este disponibil pe www.arcub.ro

Rezervările sunt disponibile în grupuri de 2 sau 3 locuri. Locurile pot fi rezervate cu două săptămâni înainte de fiecare spectacol. 

Spațiul dedicat Festivalului este împărţit în două zone de vizionare a spectacolelor:  

  • SCENĂ: în zona scenei sunt amplasate 225 de locuri;
  • ECRAN: în faţa unui ecran de mari dimensiuni sunt amplasate 120 de locuri ce permit spectatorilor să urmărească transmisia live a spectacolului de la scenă.  

Cele două spații sunt delimitate de garduri. Trecerea dintr-un spațiu în celălalt nu este permisă.

Despre Bucureştii lui Caragiale

Festivalul „Bucureștii lui Caragiale” a fost inițiat în anul 2012, cu ocazia celebrării a 100 de ani de la moartea celebrului dramaturg. Festivalul a fost inspirat de manifestarea „D-ale Bucureştilor, carnaval la 1900” din Capitală, care a recreat atmosfera Micului Paris începând cu anul 1993 şi, ulterior, după o pauză de câţiva ani, în 2008, la Curtea Veche a Palatului Voievodal. Creat pentru a aduce opera caragialiană cât mai aproape de publicul bucureștean, festivalul în forma actuală, „Bucureştii lui Caragiale”, s-a desfăşurat, pe rând, în Centrul Istoric al Capitalei, în Parcul Izvor şi, începând din anul 2017, este găzduit de cea mai veche grădină a Capitalei, Parcul Cişmigiu. În contextul actual, festivalul „Bucureştii lui Caragiale” are scopul de a asigura continuitatea operatorilor culturali şi de a încuraja consumul cultural la nivel local.

Detalii pe www.arcub.ro

Urmăriți pe pagina oficială de Facebook a Festivalului Bucureștii lui Caragiale și pe pagina de Facebook ARCUB

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.