Teatru TV – „Gâlceava zeilor”, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatru-tv-galceava-zeilor-la-tvr-2/

Cu ocazia aniversării, în 5 martie, a 95 de ani de la naşterea poetului, regizorului, eseistului şi dramaturgului Radu Stanca, la TVR 2 este programată luni, 2 martie, de la ora 19:50, spectacolul „Gâlceava zeilor” – o comedie plină de vervă.

Un articol de Petre Ivan|2 martie 2015

Teatru TV – „Gâlceava zeilor”, la TVR 2 / Produs în 1991, în regia lui Silviu Jicman, spectacolul are în distribuţie nume consacrate ale scenei româneşti: Ioana Bulcă, Cezara Dafinescu, Ilinca Tomoroveanu, Marian Râlea, Virgil Ogăşanu, precum şi stele în devenire – Răzvan Popa, Tania Filip, Andrei Duban (încă student).

„Gâlceava zeilor” este un text inspirat de una dintre metamorfozele mitologiei antice – transformarea frumoasei fecioare Critis în cârtiţă, ca pedeapsă pentru semeţirea sa şi faptul că a întrecut-o la un concurs de frumuseţe pe zeiţa Aphrodita.

Conflictul ia amploare, căci în apărarea lui Critis sare zeiţa Athena, cu o veche antipatie faţă de Aphrodita încă de la întâmplarea cu mărul lui Paris. Zeița înțelepciunii o ia pe pământeancă sub dubla ei ocrotire –ca fecioară și ca locuitoare a cetății Atenei.

Din acest moment, încurcăturile şi certurile în Olimp se ţin lanţ, implicând tot mai mulţi zei, supuşi cu toţii aceloraşi pasiuni, invidii, gelozii, resentimente ca şi oamenii, părtinitori şi arbitrari în judecăţi şi în acţiuni.

Despre Radu Stanca

Ca absolvent al Facultăţii de litere şi filosofie a Universităţii din Cluj, Radu Stanca a fost membru al Cercului literar de la Sibiu, asistent al lui Lucian Blaga, la catedra de filosofie a culturii, şi profesor de estetica teatrului la Sibiu.

Creator de teatru, regizor, el este unul dintre fondatorii secţiei germane a Teatrului de Stat din Sibiu (1 oct 1956), teatru care i-a preluat acum numele teatru tvdevenind Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu.

Gâlceava zeilor INFO

În distribuţie: Virgil Ogăşanu (Hermes), Ilinca Tomoroveanu (Pallas Athena), Ioana Bulcă (Hera), Cezara Dafinescu (Aphrodita), Tania Filip (Critis), Constantin Dinulescu (Zeus), Marian Râlea (Phoebus), Răzvan Popa (regele Atenei), Valentin Teodosiu (Hefaistos), Andrei Duban (Eros), Constantin Răşchitor, Andrei Ionescu, Gabriel Dănciulescu, George Ulmeni.

adaptarea pentru televiziune: Ioana Prodan şi Silviu Jicman,

regia artistică: Silviu Jicman, scenografia: Carmen şi Gheorghe Raşovski

Foto: Teatru TV, Gâlceava zeilor – TVR

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.