Teatru TV – „Gâlceava zeilor”, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatru-tv-galceava-zeilor-la-tvr-2/

Cu ocazia aniversării, în 5 martie, a 95 de ani de la naşterea poetului, regizorului, eseistului şi dramaturgului Radu Stanca, la TVR 2 este programată luni, 2 martie, de la ora 19:50, spectacolul „Gâlceava zeilor” – o comedie plină de vervă.

Un articol de Petre Ivan|2 martie 2015

Teatru TV – „Gâlceava zeilor”, la TVR 2 / Produs în 1991, în regia lui Silviu Jicman, spectacolul are în distribuţie nume consacrate ale scenei româneşti: Ioana Bulcă, Cezara Dafinescu, Ilinca Tomoroveanu, Marian Râlea, Virgil Ogăşanu, precum şi stele în devenire – Răzvan Popa, Tania Filip, Andrei Duban (încă student).

„Gâlceava zeilor” este un text inspirat de una dintre metamorfozele mitologiei antice – transformarea frumoasei fecioare Critis în cârtiţă, ca pedeapsă pentru semeţirea sa şi faptul că a întrecut-o la un concurs de frumuseţe pe zeiţa Aphrodita.

Conflictul ia amploare, căci în apărarea lui Critis sare zeiţa Athena, cu o veche antipatie faţă de Aphrodita încă de la întâmplarea cu mărul lui Paris. Zeița înțelepciunii o ia pe pământeancă sub dubla ei ocrotire –ca fecioară și ca locuitoare a cetății Atenei.

Din acest moment, încurcăturile şi certurile în Olimp se ţin lanţ, implicând tot mai mulţi zei, supuşi cu toţii aceloraşi pasiuni, invidii, gelozii, resentimente ca şi oamenii, părtinitori şi arbitrari în judecăţi şi în acţiuni.

Despre Radu Stanca

Ca absolvent al Facultăţii de litere şi filosofie a Universităţii din Cluj, Radu Stanca a fost membru al Cercului literar de la Sibiu, asistent al lui Lucian Blaga, la catedra de filosofie a culturii, şi profesor de estetica teatrului la Sibiu.

Creator de teatru, regizor, el este unul dintre fondatorii secţiei germane a Teatrului de Stat din Sibiu (1 oct 1956), teatru care i-a preluat acum numele teatru tvdevenind Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu.

Gâlceava zeilor INFO

În distribuţie: Virgil Ogăşanu (Hermes), Ilinca Tomoroveanu (Pallas Athena), Ioana Bulcă (Hera), Cezara Dafinescu (Aphrodita), Tania Filip (Critis), Constantin Dinulescu (Zeus), Marian Râlea (Phoebus), Răzvan Popa (regele Atenei), Valentin Teodosiu (Hefaistos), Andrei Duban (Eros), Constantin Răşchitor, Andrei Ionescu, Gabriel Dănciulescu, George Ulmeni.

adaptarea pentru televiziune: Ioana Prodan şi Silviu Jicman,

regia artistică: Silviu Jicman, scenografia: Carmen şi Gheorghe Raşovski

Foto: Teatru TV, Gâlceava zeilor – TVR

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.