Teatrul „Anton Pann“ din Râmnicu Vâlcea, în turneu la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-anton-pann-din-ramnicu-valcea-in-turneu-la-bucuresti/

Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea prezintă miercuri, 11 martie, la ora 19.00, în Sala „Horia Lovinescu” a Teatrului Nottara, spectacolul „Eşti un animal, Viskovitz!“ după Alessandro Boffa, regia şi adaptarea scenică: Tudor Lucanu, scenografia: Irina Moscu, coregrafia: Galea Bobeicu.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2015

Este pentru a doua oară când teatrul vâlcean este invitat la Teatrul Nottara, urmând ca în lunile următoare să fie prezintate la Bucureşti o parte dintre cele mai recente spectacole ale sale, în baza unui parteneriat cu teatrul gazdă.

Alessandro Boffa s-a născut la Moscova. A lucrat doi ani ca biolog într-un laborator de genetică animală, pentru ca ulterior să se dedice studierii creierului uman. În 1998, debutează cu Eşti un animal, Viskovitz!, carte care va avea un succes răsunător şi va fi tradusă în peste douăzeci de limbi, inclusiv în româneşte. În prezent, trăieşte şi lucrează în Italia şi în Tailanda.

_DSC1407

Viskovitz, personajul lui Boffa, este un animal care descoperă viaţa, care îşi caută identitatea şi se confruntă cu poveşti de dragoste ieşite din comun. Protagonistul întruchipează pe rând un cintezoi paranoic, un peşte inadaptat, un melc narcisist, un parazit, un papagal, un porc, un rechin sau un burete alcoolic.

Alături de el, în această aventură a vieţii, stau mereu Liuba (imaginea iubirii perfecte), părinţii şi prietenii săi (Zucotici, Petrovici şi Lopez). Fiecare metamorfoză prin care trece Viskovitz oferă o poveste tragi-comică despre condiţia animalului pe care îl întrupează. O suită de fabule ironice, care înfăţişează privitorului o lume în care începi prin a fi animal şi sfârşeşti prin a deveni bestie.

Despre spectacolul Teatrului „Anton Pann”, criticul de teatru Mircea Morariu scria: „Spectacolul se înfăţişează asemenea unei fabule în mai multe secvenţe perfect integrate, minuţios elaborate, de o fantezie debordantă. Nici o secvenţă nu seamănă cu cealaltă, nu o copiază, nu o citează, deşi în mod evident – şi aici avem de subliniat un alt merit al lui Tudor Lucanu – coerenţa întregului nu e nici un moment pusă la îndoială. Secvenţele sunt fie monologuri, fie dialoguri, trialoguri, ş.a.m.d. excelent susţinute actoriceşte de cei şase interpreţi. Cu toţii absolvenţi ai claselor de actorie de la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj, majoritatea dacă nu cumva chiar toţi foşti studenţi ai profesorului Bács Miklos.”

De asemenea, criticul de teatru Ion Parhon remarca: „Ești un animal, Viskovitz! ne-a oferit imaginea unui succes de echipă, ce cred că va popula afișul multor festivaluri teatrale din țară. Este succesul unei trupe foarte tinere, care întărește cuvintele lui Corneille ”Valoarea nu așteaptă ca vârsta s-o măsoare.”

Suculente momente de teatru viu, direct, acroșant, lipsit de sofisticări și ostentații, ori de ispita jocului interactiv.”

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a Teatrului Nottara deschisă zilnic între orele: 10:00 – 20:00. Preţ bilete 15 lei şi 25 lei.

INFO

Eşti un animal, Viskovitz!, adaptare după romanul omonim de Alessandro Boffa; Traducerea: Alexandra-Maria Cheşcu; Regia şi adaptarea: Tudor Lucanu; Scenografia: Irina Moscu; Coregrafia: Galea Bobeicu; Cu: Mădălina Ciotea, Reka Szász, Vlad Bîrzanu, Olimpiu Blaj, Ciprian Nicula, Cătălin Asanache.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.