Teatrul bate pandemia la Grădina BIS
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-bate-pandemia-la-gradina-bis/

Zeci de reprezentaţii în Grădina BIS începând cu 26 iunie. O vară cu patru premiere şi cu nenumărate delicii teatrale.

Un articol de Petre Ivan|9 septembrie 2020

În ciuda constrângerilor impuse de epidemia de coronavirus, BIS Teatru și-a întâmpinat spectatorii cu brațele deschise și în această vară. A șasea ediția a proiectului Teatrul din Cartier s-a desfășurat în perioada 2- 31 iulie 2020 sub motto-ul „Distanțare fizică – Solidaritate & Comuniune Socialăˮ în trei cartiere din Sibiu (Țiglari, Trei Stejari, Gușterița) și la Sibiel. 

De-a lungul lunilor august și septembrie a delicatului an 2020, spectacolele au continuat la Grădina BIS. Numai în luna august, artiștii sibieni au oferit 14 reprezentații ale spectacolelor din repertoriul BIS, alte 3 reprezentații fiind prezentate în azile de persoane vârstnice din oraș, în cadrul proiectului „Povești pentru bunicii noștri”, finanțat de Primăria Sibiu pe Agenda Comunității. 

Echipa a lucrat în perioada de izolare și post-izolare la patru premiere: Povestea Poveștilor, Muzicanții din Bremen, Doi moldoveni în Ardeal și  Născut în 2000. Cel din urmă menționat a făcut parte din programul Acces ONLINE, finanțat de Ministerul Culturii în scopul asigurii continuității procesului de creație în perioada în care accesul publicului la evenimentele culturale era restricționat datorită situației epidemiologice. Spectacolul „Născut în 2000”, este al doilea din trilogia „Născut în România”, după „Născut în ‘90” — cel mai jucat spectacol din repertoriul BIS Teatru și laureat cu premiul special al juriului „Radiografia subiectivă a ultimilor 25 de ani” în cadrul Festivalului Național de Teatru Independent din București 2015. Ambele spectacole, în regia lui Bogdan Sărătean, pot fi văzute în zilele următoare la Grădina BIS Teatru, de pe strada Ștefan cel Mare, nr. 56. 

Miercuri și joi/ 9 & 10 septembrie 2020, de la ora 20:00 se va juca „Născut în ‘90”, la aproape 6 ani de la premiera care a avut loc pe 1 decembrie 2014. Spectacolul evocă cu umor dar și amară ironie istoria primului deceniu postrevoluționar. Istoria oficială se împletește cu istoriile personale ale celor trei actori (Andrada Grosu, Aneea Opriş şi Claudiu Fălămaş), născuți la puțin timp după Revoluția din ’89, dar și cu momente muzicale sau imagini de arhivă, ce alcătuiesc un spațiu al amintirilor comune, al experiențelor trecute, ce încă își găsesc ecoul în prezent. 

Sâmbătă și duminică/ 12 & 13 septembrie 2020, de la ora 20:00 publicul va putea să vadă „Născut în 2000”, producție nouă ce s-a bucurat de un real succes la public. Premiera din 16 august 2000, transmisă prin intermediul platformelor online a fost urmărită  de peste 30.000 de spectatori, pe canalele organizatorilor și ale partenerilor proiectului.

Tema principală este cea a natalităţii în România ultimelor decenii, dificultatea de a da naștere unui copil într-un mediu social-politic și familial neprietenos. Protagoniste sunt actrițele Aneea Axentea, Andrada Grosu, Alexandra Roatiș și Shama Leah, ajunse la vârsta importantei decizii de a deveni mame. Printr-un liant nevăzut trecutul și prezentul, amintirile din copilărie și experiențele din viața adultă, momentele comice și cele dureroase, entuziasmul și deruta se reunesc într-un tot armonios, un spectacol emoționant. 

Septembrie la Grădina BIS se va încheia cu reprezentațiile spectacolelor „Povestea Poveștilor” și „Clandestino”, precum și cu o avanpremieră a performance-ului muzical „Caelum Meditatio”, creația artistului Claudiu Fălămaș pe versuri de Ezra Pound, traduse de Radu Vancu.

Organizatorii oferă asigurări în privința urmării cu strictețe a indicațiilor autorităților în vederea combaterii epidemiei. Biletele pot fi achizitionate de pe https://www.iabilet.ro/bilete-bis/.

BIS Teatru invită publicul să rămână aproape fiindcă pentru luna octombrie se pregătește o ediție absolut specială și unică a festivalului 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP, ajuns la ediția a X-a. Detalii vor fi disponibile în curând pe pagina de facebook bisteatru si pe bisteatru.ro

“Nu știu alții cum sunt, dar pe noi tocmai arta teatrului ne-a păstrat pe linia de plutire în perioada asta stranie. Nu credeam să-nvăț a pandemi vreodată. Am strâns atâta energie în lunile de lockdown! Iar când restricțiile s-au mai disipat, ne-am apucat de treabă. BIS Teatru a scos 4 premiere în perioada 26 iunie – 16 august a anului 2020. Nu mă întrebați cum a fost posibil așa ceva, că nu îmi dau seama rațional vorbind. Iar în intervalul acesta am lucrat cu toții muncitori zilieri, salahori cu sufletul la Grădină. Actori, tehnicieni, voluntari, prieteni. Era normal ca în condițiile astea tulburi să facem toate eforturile ca Grădina BIS să fie un loc safe & plăcut. Să poată genera evadare, poftă de teatru. Și cred că am reușit. Cireașa de pe tortură a fost premiera, în 16 august, a spectacolului “NĂSCUT ÎN 2000”, un vulcan care stătea de foarte mult timp să erupă, cum frumos a spus Dada (n.r. actrița Andrada Grosu) într-un interviu de curând. Iar acum, la sfârșit de săptămână, jucăm spectacolul aici, la Grădină. L-am prefațat cu două reprezentații ale spectacolului nostru-cult, dacă pot spune așa. Care va să zică în 9 și în 10 septembrie jucăm “Născut în 90”, show-ul care a însoțit cumva eclozarea companiei ăsteia BIS Teatru. Suntem tot mai rupți de lume, cumva, auto-izolați aici în Grădina magică, dar în același timp urmărim (fără panică) ceea ce se întâmplă. Am respectat toate normele sanitare, cu supra-de-măsură chiar. Dintr-o rațiune simplă – nu avem ce pierde, și prețuim publicul nostru, echipa noastră, voluntarii noștri. Am avut zei păzitori până acum, dar și multă grijă, atenție, chestiile astea care musai ne țin oameni în perioada asta. Ce va fi? Nimic roz nu se vede la orizont, nimic albastru, nimic lin. Un soi de beznă cu mâzgă. Ce vor face artiștii independenți din noiembrie încolo? Ce vor face cei care jucau în localuri, în librării, în biblioteci? Nu știu. Trăim acum strașnic CLIPA. Și ne amăgim că am învățat ceva din pățania asta recentă a umanității. Până una alta, haideți la Grădina BIS, pe strada Ștefan cel Mare 56, aici, în Sibiu.” a declarat regizorul Bogdan Sărătean, coordonator BIS Teatru.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.