Teatrul Bulandra celebrează online Săptămâna Shakespeare!
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-bulandra-celebreaza-online-saptamana-shakespeare/

Teatrul Bulandra a pregătit pentru spectatorii săi un program online plin de substanţă şi, cu ocazia aniversării lui William Shakespeare, va readuce în prim plan două producţii care au însemnat un moment de turnură definitoriu atât din punct de vedere vizual cât, şi al abordării regizorale şi interpretării actoriceşti.

Un articol de Liliana Matei|21 aprilie 2020

Teatrul Bulandra s-a remarcat de-a lungul timpului prin actori de elită și regizori de excepţie care au creat spectacole de prestigiu. În această perioadă de restriște, prin programul pe care îl propune, Teatrul Bulandra își dorește să întoarcă spectatorilor săi o parte din iubirea pe care, generaţii după generaţii, i-au arătat-o. Așa am putut ajunge online în 975.432 de locuințe de români din București, din România și din întreaga lume!

În săptămâna care va urma, publicul de pretutindeni își va putea aminti de montări celebre și va putea revedea online – pe pagina oficială de facebook și pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro – producții de neuitat din repertoriul Teatrului.

Ziua de 23 aprilie este una marcantă pentru lumea teatrului de pretutindeni pentru că reprezintă data nașterii lui William Shakespeare. Pentru a sărbători acest moment atât de special, Teatrul Bulandra intenționează să dedice săptămâna 20-26 aprilie operelor marelui dramaturg montate de-a lungul timpului pe cele două scene ale sale.

Furtuna (1978)

Astfel, în intervalul menționat, pe pagina oficială de facebook a Teatrului Bulandra vor fi prezentate, cu fotografii și informații, 23 de spectacole pe texte de Shakespeare puse în scenă la Teatrul Municipal L.S. Bulandra, în perioada 1947-2020. Multe dintre fotografiile care urmează să fie postate sunt inedite și expuse pentru prima dată publicului larg. Vor fi imagini din puneri în scenă celebre precum: Cum vă place montat în anul 1961 de Liviu Ciulei; Julius Caesar pus în scenă de Andrei Șerban în anul 1968; Hamlet regizat de Alexandru Tocilescu în 1985, Îmblânzirea scorpiei din anul 2000, în regia lui Mihai Măniuțiu și multe alte spectacole. Cu această ocazie, vor putea fi revăzuți în roluri importante din cariera lor actorii care au scris istoria Teatrului Bulandra cum ar fi: Fory Etterle, Beate Fredanov, Octavian Cotescu, Ileana Predescu, Clody Bertola, Petre Gheorghiu, Rodica Tapalagă, Florian Pittiş, Gina Patrichi, Toma Caragiu, Ștefan Bănică, Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Mariana Mihuț, Virgil Ogăşanu, Emmerich Schäffer, Oana Pellea, Marcel Iureș și atâția alții…

Pe lângă documentarea și ilustrarea celor 23 de producții, Teatrul Bulandra va continua transmiterea pe pagina oficială de facebook și pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro a unor montări importante din repertoriul său.

Miercuri, 22 aprilie, ora 19:00 se va transmite în regim de live streaming filmul realizat în timpul repetițiilor la spectacolul Furtuna de William Shakespeare, regizat de Liviu Ciulei în 1979. Filmul este realizat de criticul și istoricul de film Costel Safirman și surprinde imagini cu actorii: George Constantin, Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Ştefan Bănică, Florian Pittiş, Fory Etterle, Ion Caramitru lucrând cu regizorul și mentorul multora dintre ei, Liviu Ciulei. Această transmisie este realizată prin bunăvoința și cu acordul domnului Costel Safirman.

Joi, 23 aprilie, ora 19:00, în ziua în care este aniversat William Shakespeare, Teatrul Bulandra transmite în regim de live streaming înregistrarea spectacolului Poveste de iarnă, în regia lui Alexandru Darie (1994). Poveste de iarnă este a doua montare a Alexandru Darie la Teatrul Bulandra (prima fiind Mephisto de Horia Gârbea) și va reprezenta un moment important din viața sa regizorală, cu această producție Teatrul Bulandra, regizorul și actorii fiind nominalizați în anul 1995 la cinci premii UNITER pentru: cea mai bună regie, cel mai bun spectacol, cel mai bun actor, cea mai bună actriță și cea mai bună scenografie, iar Asociația Internațională a Criticilor de Teatru i-a acordat premiile pentru cel mai bun spectacol al anului și cel mai bun actor în rol principal.

 

 

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.