Teatrul Bulandra celebrează online Săptămâna Shakespeare!
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-bulandra-celebreaza-online-saptamana-shakespeare/

Teatrul Bulandra a pregătit pentru spectatorii săi un program online plin de substanţă şi, cu ocazia aniversării lui William Shakespeare, va readuce în prim plan două producţii care au însemnat un moment de turnură definitoriu atât din punct de vedere vizual cât, şi al abordării regizorale şi interpretării actoriceşti.

Un articol de Liliana Matei|21 aprilie 2020

Teatrul Bulandra s-a remarcat de-a lungul timpului prin actori de elită și regizori de excepţie care au creat spectacole de prestigiu. În această perioadă de restriște, prin programul pe care îl propune, Teatrul Bulandra își dorește să întoarcă spectatorilor săi o parte din iubirea pe care, generaţii după generaţii, i-au arătat-o. Așa am putut ajunge online în 975.432 de locuințe de români din București, din România și din întreaga lume!

În săptămâna care va urma, publicul de pretutindeni își va putea aminti de montări celebre și va putea revedea online – pe pagina oficială de facebook și pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro – producții de neuitat din repertoriul Teatrului.

Ziua de 23 aprilie este una marcantă pentru lumea teatrului de pretutindeni pentru că reprezintă data nașterii lui William Shakespeare. Pentru a sărbători acest moment atât de special, Teatrul Bulandra intenționează să dedice săptămâna 20-26 aprilie operelor marelui dramaturg montate de-a lungul timpului pe cele două scene ale sale.

Furtuna (1978)

Astfel, în intervalul menționat, pe pagina oficială de facebook a Teatrului Bulandra vor fi prezentate, cu fotografii și informații, 23 de spectacole pe texte de Shakespeare puse în scenă la Teatrul Municipal L.S. Bulandra, în perioada 1947-2020. Multe dintre fotografiile care urmează să fie postate sunt inedite și expuse pentru prima dată publicului larg. Vor fi imagini din puneri în scenă celebre precum: Cum vă place montat în anul 1961 de Liviu Ciulei; Julius Caesar pus în scenă de Andrei Șerban în anul 1968; Hamlet regizat de Alexandru Tocilescu în 1985, Îmblânzirea scorpiei din anul 2000, în regia lui Mihai Măniuțiu și multe alte spectacole. Cu această ocazie, vor putea fi revăzuți în roluri importante din cariera lor actorii care au scris istoria Teatrului Bulandra cum ar fi: Fory Etterle, Beate Fredanov, Octavian Cotescu, Ileana Predescu, Clody Bertola, Petre Gheorghiu, Rodica Tapalagă, Florian Pittiş, Gina Patrichi, Toma Caragiu, Ștefan Bănică, Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Mariana Mihuț, Virgil Ogăşanu, Emmerich Schäffer, Oana Pellea, Marcel Iureș și atâția alții…

Pe lângă documentarea și ilustrarea celor 23 de producții, Teatrul Bulandra va continua transmiterea pe pagina oficială de facebook și pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro a unor montări importante din repertoriul său.

Miercuri, 22 aprilie, ora 19:00 se va transmite în regim de live streaming filmul realizat în timpul repetițiilor la spectacolul Furtuna de William Shakespeare, regizat de Liviu Ciulei în 1979. Filmul este realizat de criticul și istoricul de film Costel Safirman și surprinde imagini cu actorii: George Constantin, Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Ştefan Bănică, Florian Pittiş, Fory Etterle, Ion Caramitru lucrând cu regizorul și mentorul multora dintre ei, Liviu Ciulei. Această transmisie este realizată prin bunăvoința și cu acordul domnului Costel Safirman.

Joi, 23 aprilie, ora 19:00, în ziua în care este aniversat William Shakespeare, Teatrul Bulandra transmite în regim de live streaming înregistrarea spectacolului Poveste de iarnă, în regia lui Alexandru Darie (1994). Poveste de iarnă este a doua montare a Alexandru Darie la Teatrul Bulandra (prima fiind Mephisto de Horia Gârbea) și va reprezenta un moment important din viața sa regizorală, cu această producție Teatrul Bulandra, regizorul și actorii fiind nominalizați în anul 1995 la cinci premii UNITER pentru: cea mai bună regie, cel mai bun spectacol, cel mai bun actor, cea mai bună actriță și cea mai bună scenografie, iar Asociația Internațională a Criticilor de Teatru i-a acordat premiile pentru cel mai bun spectacol al anului și cel mai bun actor în rol principal.

 

 

17
/10
/14

Peste 35 de artişti internaţionali vor participa la cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, care se va desfăşura în perioada 31 octombrie - 17 noiembrie, în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, sub tema "Bridges".

17
/10
/14

55 de ani de virtuozitate, 55 de ani de diversitate şi culoare la 15 instrumente tradiţionale de suflat, de fiecare dată acelaşi nume, DUMITRU ZAMFIRA - maestrul fluierelor ! Duminică, în ziua de 26 a lui Brumar, de Sămedru (Sf. Dumitru), de la ora 17.00, Sala Radio îmbracă straie de sărbătoare.

17
/10
/14

Bucharest Inside the Beltway este o platformă de teatru, care își propune să conecteze scena independentă din Statele Unite ale Americii cu cea din România. Evenimentul de lansare Bucharest inside the Beltway are loc vineri, 17 octombrie 2014, de la ora 20.00, la Carol 53.

16
/10
/14

Stefan Tarara, câştigătorul Concursului Enescu 2014, secţiunea vioară, este invitatul Marinei Constantinescu de vineri, 17 octombrie. Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

16
/10
/14

Regizorul Radu Gabrea este omagiat la New York, în cadrul evenimentului “RADU GABREA Retrospective” organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, New York și în colaborare cu prestigiosul Tribeca Cinemas, în perioada 17 – 19 octombrie.

16
/10
/14

Actrița Bérénice Bejo, nominalizată la Oscar și Globul de Aur pentru rolul din The Artist, este unul dintre invitații speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest. Ea va lua parte la premiera filmului The Search, alături de regizorul Michel Hazanavicius, și se va întâlni cu publicul român pe 25 octombrie, de la ora 12.00, la Cinema Elvira Popescu

16
/10
/14

Ajuns la jumătatea itinerariului, turneul naţional „VA PLACE TANGO ” se bucură de un succes extraordinar : după o deschidere specială şi neconvenţională a turneului la Palas Mall Iaşi, în faţa unui public de 1000 de spectatori, au urmat săli pline şi un public entuziast în Râmnicu Vâlcea, Botoşani, Bistriţa, Cluj-Napoca şi Timişoara.

16
/10
/14

Festivalul Sergiu Celibidache nu va mai fi organizat, motivul principal fiind "indiferenţa statului român, atunci când vine vorba de onorarea valorilor României", potrivit lui Serge Ioan Celibidache, care interzice, totodată, folosirea numelui şi a imaginii tatălui său de către instituţiile de stat.

16
/10
/14

Căzut în capcana eficienţei cu orice preţ, fotbalul nostru a început să moară, puţin câte puţin. La orice colţ de stradă strâmbă se găseşte câte un specialist care te întreabă răstit: „Ce doreşti, spectacol sau eficienţă?”. Aş vrea să răspund nuanţat, cu procente, dar deja răbdarea umanităţii a expirat şi mai avem doar variantele DA sau NU.

15
/10
/14

Miercuri, 15 octombrie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu îi aşteaptă pe pasionaţii de lectură la lansarea celui mai nou roman al scriitorului britanic James Meek, Invaziile inimii, roman finalist la Costa Novel of the Year Award 2012 şi tradus în peste douăzeci de ţări.

14
/10
/14

Se joacă pe scena Naționalului bucureștean „Butoiul cu pulbere“, de Dejan Dukovski, un faimos macedonean care decupează demența din contemporaneitate (are de unde!) și face din ea piese de teatru de o brutalitate a absurdului cum rar s-au mai făcut.