Teatrul de Comedie, 57 de ani. La mulți ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-de-comedie-57-de-ani-la-multi-ani/

Teatrul de Comedie din Bucureşti a sărbătorit zilele trecute, la Sala „Radu Beligan”, alături de actorii săi şi de invitaţi speciali, 57 de ani de la înfiinţare.

Un articol de Petre Ivan|8 ianuarie 2018

Momentul aniversar a fost deschis cu un scheci în care actorii Dorina Chiriac, Bogdan Cotleţ, Dan Rădulescu, Andreea Samson şi Lucian Ionescu au introdus publicul în atmosfera de culise a teatrului.

În încheierea momentului au fost invitaţi să urce pe scenă şi cei mai noi actori ai trupei – Ilona Brezoianu, Anghel Damian, Ana Maria Turcu, Andreea Alexandrescu, Alexandru Conovaru, Dan Rădulescu, Liviu Pintileasa, Silviu Debu, Anca Dumitra şi Irina Ştefan.

Trecerea către al doilea moment al serii, concertul Orchestrei Medicilor din România „Dr. Ermil Nichifor”, a fost făcut de actorul Mihai Bisericanu, care a prezentat publicului o scurtă istorie haioasă a apariţiei pianului.

Prima melodie a serii a fost dirijată de George Mihăiţă, care le-a cerut atât muzicienilor, cât şi invitaţilor să se ridice în picioare pentru a cânta împreună „La mulţi ani!”.

Dirijez acest teatru de 15 ani. Mult, ar zice unii, alţii însă ar zice… foarte mult! Şi unii şi alţii au dreptate. Se lucrează acum la o ordonanţă, nu pot să-i spun de urgenţă, pentru că se lucrează de vreo cinci ani de zile, în care noi, directorii trecuţi de… trecuţi, să… aşa, încet-încet. Bravo lor! Îmi pare bine! Vor veni alţii mai tineri sau mai bătrâni în locul nostru. Cert este că m-am gândit să las un alt dirijor în locul meu, să vadă şi alţii cum este. De aceea îl chem, cu toată dragostea, pe Iosif Ion Prunner. – George Mihăiţă.

Seara muzicală a început cu „Divertisment în Re Major” de Mozart. „Mica Serenadă” de Mozart a fost interpretată atât în varianta ei originală, cât şi într-o variantă umoristică. Din programul muzical al serii nu au lipsit Franz Liszt sau Johannes Brahms.

În fiecare an, pe 5 ianuarie, managerul George Mihăiţă îi adună la un loc pe actorii de astăzi şi pe foştii membri ai trupei, regizori, colaboratori sau doar prieteni ai instituţiei, pentru a sărbători încă un an din existenţa Teatrului de Comedie.

5 ianuarie 1961 reprezintă data la care noua instituţie înfiinţată şi condusă de Radu Beligan, Teatrul de Comedie, şi-a deschis porţile către public cu premiera spectacolului „Celebrul 702” de Alexandru Mirodan, în regia lui Moni Ghelerter.

Foto: Teatrul de Comedie – facebook

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.