Teatrul de Sufragerie prezinta Moscova-Petuskin
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-de-sufragerie-prezinta-moscova-petuskin/

MOSCOVA-PETUSKIN de Venedikt Erofeev  Regia Theodora Herghelegiu  Cu Richard Bovnoczki  Calatoria de la Moscova la Petuski este lunga. Kostea face acest drum o data pe saptamana, vinerea, cand se intalneste cu ea, “femeia cu cozi pana la fund”. Sambata 23 Februarie, la ora 20.00 Richard Bovnoczki face aceasta calatorie la Teatrul de Sufragerie, intr-un spectacol […]

Un articol de Andrada Văsii|20 februarie 2013

MOSCOVA-PETUSKIN

de Venedikt Erofeev 

Regia Theodora Herghelegiu 

Cu Richard Bovnoczki 

Calatoria de la Moscova la Petuski este lunga. Kostea face acest drum o data pe saptamana, vinerea, cand se intalneste cu ea, “femeia cu cozi pana la fund”. Sambata 23 Februarie, la ora 20.00 Richard Bovnoczki face aceasta calatorie la Teatrul de Sufragerie, intr-un spectacol de teatru cu umor trist si metafizic Moscova- Petuski dupa textul (cu acelasi nume) al lui Venedikt Erofeev. Kostea (Venea, Venicika in textul original), este un rus care se porneste din Moscova spre Petuski, un orasel de langa Moscova, unde locuieste iubita sa si fiul lor.

 

Aventurile acestei calatorii fac subiectul cartii si a one man show-ului conceput de Richard Bovnoczki impreuna cu regizoarea Theodora Herghelegiu. In lungul drum spre locul sperantei, Kostea bea si filosofeaza cu umor despre viata, despre Rusia, despre America, despre slujba lui de brigadier, despre desertaciunea existentei. I se intampla multe lucruri interesante, calatoria lui fiind o aventura initiatica, un drum spre autocunoastere. „De la Moscova la Petuski se bea pana la coma si apoi inapoi din coma. La trezire se spun povesti in ras hohotitor, se pling iubiri pierdute sau inchipuite si se tot viseaza la ceva… ceva care, iarasi, este dincolo, poate raiul, sau macar niste ingeri cumsecade te vor duce undeva, intr-un spaţiu… intr-un loc… intr-o primavara… Marea descoperire a personajului a fost ingrozitoarea fata a ingerilor. Este metafora filozofica a lui Erofeev.” (sursa) Subintitulat “poem”, Moscova-Petuskieste cel mai cunoscut text al lui Venedikt Erofeev.

 

Cu acest rol, actorul Richard Bovnoczki a obtinut Premiul Gala Star la Bacau, in 2007. Apare pe afisele teatrelor din Bucuresti in piese ca: Un tramvai numit dorinta de Tenessee Williams (regia Andreea Grosu, Andrei Grosu, Unteatru), Trei – un triptic de monoloage din zilele noastredin Rodrigo Garcia, Vladimir Erofeev (regia Theo Herghelegiu, Teatrul Metropolis), Crima si pedeapsa adaptare dupa F.Dostoievski (regia Yuri Kordonsky, Teatrul Lucia Sturdza Bulandra), Hic sunt Leones – spectacol de gest (regia Dan Puric, Teatrul National I.L.Caragiale), a avut roluri in filme (Pe macara, 2010, Luna verde, 2010, Intalnire cu al treilea reich, 2009, Barbatul sotului meu, 2006, s.a.) si preda arta actorului la Scoala de Balet Academic Svetlana.

Intrare 40 lei de persoana (tratatia si biletul la spectacol incluse). Biletele se pot achizitiona online de la www.rezervariclub.ro, in limita a 20 de locuri disponibile.

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.