Teatrul Evreiesc de Stat comemorează 81 de ani de la Pogromul de la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-evreiesc-de-stat-comemoreaza-81-de-ani-de-la-pogromul-de-la-bucuresti/

Teatrul Evreiesc de Stat a programat sâmbătă, 22 ianuarie, de la ora 18.00, un eveniment artistic comemorativ care omagiază memoria victimelor Pogromului de la Bucureşti şi reconstituie fragmente de istorie recentă.

Un articol de Liliana Matei|20 ianuarie 2022

Desfăşurat pe fondul Rebeliunii Legionare – conflictul deschis dintre generalul Ion Antonescu şi Mişcarea Legionară – acest episod din 21-23 ianuarie 1941 reprezintă unul dintre momentele de apogeu al practicilor antisemite din România. Evenimentul a constat într-o serie de acte violente și crime împotriva evreilor din Capitală. Acțiunile au debutat în seara zilei de 20 ianuarie 1941, iar în următoarele două zile, cartierele Dudești și Văcărești au fost devastate și supuse jafurilor. Bilanţul final cuprinde peste 120 de morţi, majoritatea macabrelor asasinate fiind comise în pădurea Jilava – unde au fost înregistrați 90 de morți –, precum şi la Abator; pe şoselele Fundeni şi Pantelimon. De asemenea, Centrele legionare şi Prefectura Poliţiei Capitalei au fost transformate în adevărate centre de tortură.

Binecunoscut în memoria colectivă este destinul rabinului Herșcu Gutman şi al fiilor săi. Cei trei au fost ridicați de la domiciliu de Poliția Legionară și duși cu forța în pădurea Jilava, locul unde cei doi fii ai săi – Iancu și Iosef Gutman – au fost executați. Mărturia sa este grăitoare: „Am auzit împușcături, nu am mai știut ce se petrece cu mine. Am simțit însă cum fiul meu mai mare, atârnat de brațul meu, a murit imediat, în timp ce celălalt s-a mai zbătut puțin și a horcăit. Iară nu știu ce a fost după aceea. Poate că am și leșinat. Nu știam unde sunt, am văzut că fiii mei sunt amândoi morți și plini de sânge”.

Pe lângă pierderile de vieți omenești se numără și cele materiale, în timpul celor trei zile fiind jefuite şi devastate numeroase sinagogi și case de rugăciune, precum și sediul Comunității Evreilor din București. Templul Cahal Grande a fost complet devastat, arzând complet, în urma incendierii de către legionari. Conform datelor Federației Uniunilor de Comunități Evreiești, pagubele materiale includ peste 1.200 de imobile evreiești, dintre care 25 de temple și sinagogi din Capitală, care aveau să fie devastate sau incendiate. Au fost atacate și jefuite 616 magazine și 547 locuințe, fiind afectați direct cel puțin 3.579 de evrei.

Coordonator: Alexandru Berceanu

Apariții live: Mircea Dragoman, Mihai Prejban

Apariții video: Maia Morgenstern, Marius Rizea, Liviu Lucaci, Andrei Bibire

Grafică: Les Ateliers Nomad

Intrarea va fi liberă, în baza unei rezervări prealabile la numărul de telefon 0743.215.998.

20
/05
/22

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) a anunțat care sunt cei șase artiști ale căror nume se alătură pe Aleea Celebrităților în acest an: Sasha Waltz, Krzysztof Warlikowski (foto), Götz Teutsch, Éric-Emmanuel Schmitt, Claus Peymann și Ion Caramitru.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!