Teatrul German de Stat Timișoara – microstagiune la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-german-de-stat-timisoara-microstagiune-la-bucuresti/

Teatrul German de Stat Timişoara (TGST) va susţine în perioada 2 – 5 mai, pe scena Teatrului Odeon din Bucureşti, o microstagiune care cuprinde patru producţii din repertoriul actual.

Un articol de Liliana Matei|24 aprilie 2014

Publicul din Capitală va avea ocazia să urmească spectacolele de la Teatrul German de Stat Timișoara după următorul program:

Vineri, 2 mai 2014, orele 16 și 20,30

„Fetița din bolul peștelui auriu” de Morris Panych

Regia: Radu Afrim

Decorul și costumele: Dragoș Buhagiar

Cu: Silvia Török, Georg Peetz, Olga Török, Horia Săvescu, Rareș Hontzu, Konstantin Keidel, Raul Bastean

Foto 1

Spectacolul – apreciat în critică drept fiind unul „de o frumusețe perfectă” – istorisește un fragment din destinul lui Iris, o fetiţă de zece ani din Canada anilor ’60, care trăieşte împreună cu părinţii ei şi cu Miss Rose, o chiriaşă mai puţin agreată, într-o casă pe malul oceanului. Fetiţa nu ezită să îi pună la punct pe adulţii din jurul său, merge la o şcoală catolică, deşi se declară budistă şi îşi adoră peştişorul auriu.

Acesta dispare din casă chiar in ziua în care mama ei decide să îşi părăsească familia, şi doar o coincidenţă face să nu se întâmple astfel. La scurt timp, Iris îl aduce acasă pe un naufragiat care seamănă izbitor de  mult cu peştişorul ei auriu, astfel că deodată fata începe să creadă în reîncarnare. Va reuşi acesta să îi apropie din nou pe membrii acestei familii?
Sâmbătă, 3 mai 2014, orele 16 și 20,30

„Nunta micilor burghezi” de Bertolt Brecht

Regia: Alexandru Dabija

Decorul și costumele: Dragoș Buhagiar

Cu: Rareş Hontzu, Dana Borteanu, Silvia Török, Olga Török, Franz Kattesch, Georg Peetz, Ioana Iacob, Radu Vulpe, Konstantin Keidel, Patrick Cionac

Foto 2

Brecht a scris comedia „Nunta micilor burghezi” (titlul iniţial „Nunta”) la vârsta de doar 21 de ani. Piesa ilustrează în manieră comică degradarea micii burghezii: la o nuntă se întâlnesc mirii, tatăl şi sora miresei, mama mirelui şi câţiva prieteni. Brecht ridiculizează aparenta perfecţiune şi falsa moralitate ale acestei clase sociale, printr-un dialog relaxat, cu calambururi,  alegorii şi un umor absurd.

Cu alte cuvinte, ceea ce se dorea a fi cea mai fericită zi se transformă într-o adevărată catastrofă, culminând cu dărâmarea fericirii micii burghezii. Invitaţii se poartă nepoliticos unii cu alţii, se jignesc şi fac apropouri vulgare. Ca şi cum toate acestea nu ar fi de ajuns, toată mândria mirelui, anume mobila construită cu mult efort chiar de el însuşi, începe treptat să se dezmembreze, iar ultima fărâmă de amabilitate dispare şi ea.

Duminică, 4 mai 2014, ora 19,00

„derdiedans”

performance după un concept de Florin Fieroiu

Scenografia: Cristina Milea

Cu: Ioana Iacob, Daniela Török, Olga Török, Silvia Török, Anne-Marie Waldeck, Franz Kattesch, Konstantin Keidel, Georg Peetz, Horia Săvescu, Radu Vulpe

Foto 3

Spectacolul – dezvoltat ca performance de către cei zece actori împreună cu coregraful Florin Fieroiu și echipa sa – vorbește despre rolurile sexelor și despre așteptările pe care societatea le manifestă față de individ. Elementele de mișcare și textele create tocmai de interpreți, asezonate cu o doză de improvizație, au generat un spectacol unitar care comentează cu umor unele dintre neajunsurile și năzuințele fiecăruia. Deschiderea TGST spre teatrul de mișcare a generat invitații ale acestui spectacol la diverse festivaluri, de la Arad până la Tbilisi, în Georgia.

Luni, 5 mai 2014, ora 20,30

„Urâtul” de Marius von Mayenburg

Regia: Theodor-Cristian Popescu

Decorul și costumele: Velica Panduru

Cu: Konstantin Keidel, Olga Török, Rareș Hontzu, Horia Săvescu

Marius von Mayenburg este una din cele mai interesante şi apreciate voci din dramaturgia contemporană. Piesa evocă povestea lui Lette, angajat al unei corporaţii. Acesta este discriminat din cauza urâţeniei sale şi împiedicat de compania la care lucrează să-şi prezinte invenţia la un congres.

Când îşi dă seama că frumuseţea nu stă în ochii privitorului şi după ce chiar şi soţia evită să îl mai privească, decide să îşi facă o operaţie estetică,  fapt ce are consecinţe semnificative în viaţa sa profesională şi privată. Lette devine un etalon al frumuseţii; brusc, este râvnit de admiratoare şi apreciat pentru competenţele sale. Însă când faţa sa devine un produs căutat pe piaţă, viaţa i se schimbă din nou.

INFO
Biletele pot fi cumpărate de la agenția de bilete a Teatrului Odeon (Calea Victoriei, nr. 40-42) (Luni – Duminică: orele 11,30– 19,00 cu pauză între 14,30 – 15,00)  și online.

Foto: Teatrul German de Stat Timișoara

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.