Teatrul iese „la geam”
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-iese-la-geam/

Fotografii ale unor spectacole memorabile dintr-o expoziţie marca Teatrelli ajung în vitrina Galateca, sub forma unei instalaţii.

Un articol de Liliana Matei|21 iunie 2020

Proiectul „Teatrul și fotografia-spectacol. O poveste în spatele poveștii cu Mihaela Tulea”,inițiat și conceput de Teatrelli ca o inedită expoziție online, s-a mutat și în offline, în cadrul parteneriatului strategic dezvoltat cu Galateca – galerie de artă contemporană și design. Astfel, unele dintre cele mai emoționante fotografii de teatru semnate de artistul fotograf Mihaela Tulea pot fi admirate de trecători în vitrina galeriei, fiind prezentate sub forma unei instalații.

Proiectul „Teatrul și fotografia-spectacol. O poveste în spatele poveștii cu Mihaela Tulea”, inițiat și conceput de Teatrelli ca o inedită expoziție virtuală și prezentat deopotrivă pe canalele de comunicare ale galeriei Galateca într-o selecție curatorială specială, se va încheia luni în online, mutându-se în offline, respectând regulile de siguranță și distanțare socială. Din 19 iunie, timp de două luni, pe un ecran LED, parte a unei instalații mai ample, în vitrina Galateca rulează fotografiile semnate de Mihaela Tulea, invitând trecătorii să pătrundă în universul teatrului prin intermediul acestei expuneri spectaculoase. Fotografiile Mihaelei Tulea sunt integrate în cadrul proiectului Galateca „Inside/Outside”, secțiunea „Artist in Focus”.

Seria de fotografii reunește imagini din 40 de spectacole unice, precum: „Vertigo 20” (compania de dans Vertigo din Israel, coregrafia: Noa Wertheim), „Faust” (regia: Silviu Purcărete), „Trei surori” – un scenariu (ne)firesc de liber după Cehov (regia: Radu Afrim), „Horses in the Sky” (compania de dans Kibbutz din Israel, coregrafia: Rami Be’er), „Tragi Comedy” (un spectacol de Gigi Căciuleanu), „Ținutul din miezul verii” (regia: Vlad Massaci), „Persona” (regia: Radu Nica).

Mihaela Tulea abordează cu succes mai multe genuri fotografice. Imaginile ei au apărut în publicații naționale și internaționale, inclusiv în revista franceză Théâtre/Public care a publicat la începutul anului o fotografie din spectacolul lui Radu Afrim „Dacă am gândi cu voce tare”. A fost, de asemenea, unul dintre artiștii selectați în expoziția centrală a celei de-a 2-a ediții a festivalului de fotografie Reforma PhotoDays 2 (RPD2), lucrarea semnată de ea devenind coperta revistei RPD2.

Proiectul„Teatrul și fotografia-spectacol. O poveste în spatele poveștii cu Mihaela Tulea” se adresează atât iubitorilor de artă vizuală, cât și celor pasionați de artă performativă, invitând publicul să intre în culisele emoțiilor din spatele, din mijlocul și din fața scenei, unde experiența privirii se transformă într-un spectacol în sine, prin forța a ceea ce ajunge să exprime fiecare fotografie.

Galateca este una dintre cele mai cunoscute galerii multidisciplinare de artă și design din România, spațiu de referință, o platformă de promovare a proiectelor originale. Plină de vitalitate și modernitate, Galateca poartă semnătura arhitectului Radu Teaca și este situată în inima Bucureștiului, la parterul unei clădiri istorice: Biblioteca Centrală Universitară Carol I. De-a lungul timpului, galeria a găzduit numeroase expoziții de artă contemporană, dar și interdisciplinare ale artiștilor din întreaga lume. La începutul anului 2013, a fost lansată și NeoGalateca – un gallery shop ce completează zona expozițională, devenit de referință pentru publicul român și străin pasionat de cadouri de artă și design. În egală măsură, galeria și-a asumat un program de promovare a valorilor românești, în cadrul inițiativei Romanian Art Energy.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.