Teatrul iese „la geam”
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-iese-la-geam/

Fotografii ale unor spectacole memorabile dintr-o expoziţie marca Teatrelli ajung în vitrina Galateca, sub forma unei instalaţii.

Un articol de Liliana Matei|21 iunie 2020

Proiectul „Teatrul și fotografia-spectacol. O poveste în spatele poveștii cu Mihaela Tulea”,inițiat și conceput de Teatrelli ca o inedită expoziție online, s-a mutat și în offline, în cadrul parteneriatului strategic dezvoltat cu Galateca – galerie de artă contemporană și design. Astfel, unele dintre cele mai emoționante fotografii de teatru semnate de artistul fotograf Mihaela Tulea pot fi admirate de trecători în vitrina galeriei, fiind prezentate sub forma unei instalații.

Proiectul „Teatrul și fotografia-spectacol. O poveste în spatele poveștii cu Mihaela Tulea”, inițiat și conceput de Teatrelli ca o inedită expoziție virtuală și prezentat deopotrivă pe canalele de comunicare ale galeriei Galateca într-o selecție curatorială specială, se va încheia luni în online, mutându-se în offline, respectând regulile de siguranță și distanțare socială. Din 19 iunie, timp de două luni, pe un ecran LED, parte a unei instalații mai ample, în vitrina Galateca rulează fotografiile semnate de Mihaela Tulea, invitând trecătorii să pătrundă în universul teatrului prin intermediul acestei expuneri spectaculoase. Fotografiile Mihaelei Tulea sunt integrate în cadrul proiectului Galateca „Inside/Outside”, secțiunea „Artist in Focus”.

Seria de fotografii reunește imagini din 40 de spectacole unice, precum: „Vertigo 20” (compania de dans Vertigo din Israel, coregrafia: Noa Wertheim), „Faust” (regia: Silviu Purcărete), „Trei surori” – un scenariu (ne)firesc de liber după Cehov (regia: Radu Afrim), „Horses in the Sky” (compania de dans Kibbutz din Israel, coregrafia: Rami Be’er), „Tragi Comedy” (un spectacol de Gigi Căciuleanu), „Ținutul din miezul verii” (regia: Vlad Massaci), „Persona” (regia: Radu Nica).

Mihaela Tulea abordează cu succes mai multe genuri fotografice. Imaginile ei au apărut în publicații naționale și internaționale, inclusiv în revista franceză Théâtre/Public care a publicat la începutul anului o fotografie din spectacolul lui Radu Afrim „Dacă am gândi cu voce tare”. A fost, de asemenea, unul dintre artiștii selectați în expoziția centrală a celei de-a 2-a ediții a festivalului de fotografie Reforma PhotoDays 2 (RPD2), lucrarea semnată de ea devenind coperta revistei RPD2.

Proiectul„Teatrul și fotografia-spectacol. O poveste în spatele poveștii cu Mihaela Tulea” se adresează atât iubitorilor de artă vizuală, cât și celor pasionați de artă performativă, invitând publicul să intre în culisele emoțiilor din spatele, din mijlocul și din fața scenei, unde experiența privirii se transformă într-un spectacol în sine, prin forța a ceea ce ajunge să exprime fiecare fotografie.

Galateca este una dintre cele mai cunoscute galerii multidisciplinare de artă și design din România, spațiu de referință, o platformă de promovare a proiectelor originale. Plină de vitalitate și modernitate, Galateca poartă semnătura arhitectului Radu Teaca și este situată în inima Bucureștiului, la parterul unei clădiri istorice: Biblioteca Centrală Universitară Carol I. De-a lungul timpului, galeria a găzduit numeroase expoziții de artă contemporană, dar și interdisciplinare ale artiștilor din întreaga lume. La începutul anului 2013, a fost lansată și NeoGalateca – un gallery shop ce completează zona expozițională, devenit de referință pentru publicul român și străin pasionat de cadouri de artă și design. În egală măsură, galeria și-a asumat un program de promovare a valorilor românești, în cadrul inițiativei Romanian Art Energy.

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.