Teatrul independent continuă să existe – un performance transmis 24 de ore din 24, live din sala de spectacol
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-independent-continua-sa-existe-un-performance-transmis-24-de-ore-din-24-live-din-sala-de-spectacol/

La mai bine de jumătate de an de la prima reprezentaţie live din sala de spectacol, unteatru dă startul unui nou proiect care îşi propune să amintească spectatorilor, dar şi autorităţilor, că arta independentă continuă să existe.

Un articol de Liliana Matei|14 octombrie 2020

Ș.a.m.d. debutează marți, pe 13 octombrie, de la ora 13:00, și se va derula pe o perioadă nedeterminată, subliniind importanța sectorului cultural, grav afectat de măsurile adoptate în contextul pandemic. În următoarea perioadă, o cameră video va transmite non-stop din sala de teatru, iar publicul va putea urmări oriunde, în orice moment al zilei, artiștii invitați. Zeci de personalități ale scenei independente și-au confirmat deja prezența la întâlnirea virtuală cu spectatorii și vor intra în direct în primele zile ale proiectului, donând din timpul lor acestui demers.

Transmisiunea live va putea fi urmărită 24/7, gratuit pe https://cinematic.unteatru.ro/unteatru-livestream/- prima platformă VoD de teatru independent din România.

Richard Bovnoczki va deschide seria întâlnirilor online din sala unteatru, organizate în timp real, în condiții de siguranță sporită. Pe parcursul zilei de marți, vor veni pe rând, în fața camerei, Alex Popa, Andrea Gavriliu, Sabrina Iașchevici, Cristina Casian, Dragoș Mărgineanu, Mihaela Trofimov,  Liviu Romanescu, Denisa Nicolae,  Florentina Țilea, Ionuț Vișan, Liviu Pintileasa și Alex Ștefănescu. O întreagă comunitate de artiști și personalități din toate domeniile li se va alătura în următoarele zile, oferind privitorilor ocazia de a rămâne în contact permanent cu scena culturală independentă. Pe timp de zi, spectatorii vor putea urmări non-stop exerciții artistice oferite de performerii invitați, iar în timpul nopții, sala de teatru va deveni un spațiu perpetuum mobile, surprinzând audiența cu noi concepte puse în scenă de organizatori. Fiecare dintre artiștii care vor evolua în fața camerei va respecta cu strictețe normele de protecție impuse în această perioadă, dezinfectând spațiul înainte de fiecare reprezentație. Toate aceste momente vor putea fi urmărite live, fără excepție, oferind tuturor privitorilor o nouă perspectivă asupra atmosferei din culise.

Un proiect fără precedent în România, ș.a.m.d. spune povestea unui domeniu în care activează mii de profesioniști – artiști, tehnicieni, specialiști în comunicare și management cultural, și a unor spații care riscă să dispară de pe harta obiectivelor culturale, în lipsa unor măsuri concrete de susținere. Pe o perioadă nedefinită, artiștii din întreaga țară sunt invitați să se alăture acestei inițiative. Toți cei interesați să participe la acest experiment artistic pot trimite un email la [email protected], în care sunt rugați să menționeze datele și intervalele orare disponibile.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!