Teatrul Ion Creangă lansează Albumul „CORNEL TODEA – dincolo de regie”
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-ion-creanga-lanseaza-albumul-cornel-todea-dincolo-de-regie/

TEATRUL ION CREANGĂ celebrează Ziua Mondială a Teatrului cu un proiect editorial de prestigiu: Albumul „CORNEL TODEA – dincolo de regie”.

Un articol de Petre Ivan|26 martie 2021

Teatrul Ion Creangă celebrează Ziua Mondială a Teatrului (27 martie) prin lansarea unui proiect de prestigiu dedicat unei personalități de marcă a teatrului românesc: albumul „Cornel Todea – dincolo de regie”, semnat de jurnalistul și prozatorul Ion Moldovan. Volumul se înscrie în seria editorială TIC55, punând în lumină unul dintre cei mai importanți artiști care și-au lăsat amprenta asupra Teatrului Ion Creangă: Cornel Todea (1935 – 2012), al cărui destin se împletește cu istoria instituției, mai întâi ca regizor, iar mai apoi ca director pentru peste două decenii, acesta fiind un neobosit promotor al teatrului pentru copii.

Reunind interviuri și amintiri împărtășite de cei care i-au fost alături de-a lungul carierei, albumul devine o mărturie vie a universului bogat și complex al pedagogului, regizorului, directorului și mentorului Cornel Todea. Printre cei care au contribuit la realizarea volumului se regăsesc nume importante ale teatrului și cinematografiei românești: foști colegi, studenți, parteneri de platou și de scenă – actori, scenografi, coregrafi, dar și muzicieni și critici. Ion Caramitru, Maia Morgenstern, Adela Mărculescu, Virgil Ogășanu, Rodica Popescu Bitănescu, Nicu Alifantis și Irina Margareta Nistor sunt doar câteva dintre personalitățile care „reconstituie chipul, statura de artist, aristocraţia spiritului, proiectând-o în fascicolul de istorii ale instituţiilor la întemeierea cărora (Cornel Todea) a participat – după cum observă criticul de teatru Doina Modola.

Periplul creației profesionale – odiseea montărilor de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj Napoca, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul Național din București, Televiziunea Română și, bineînțeles, Teatrul Ion Creangă sau a activității sale din cadrul Uniunii Teatrale din România – este completat de dimensiunea personală. Capitolul-interviu realizat de Ion Moldovan cu Anca Zamfirescu, soția regretatului regizor, completează portretul acestuia, vorbind despre blândețea și jovialitatea omului Cornel Todea, despre limitele și speranțele sale, despre armonia profundă și rațională în care credea.

Albumul se lasă parcurs cu ușurință, pe măsură ce un fir comun pare să unească capitolele dedicate diferitelor aspecte ale vieții regizorului. Profesionalismul și pasiunea acestuia erau dublate de talent, de o vastă cultură și de disponibilitatea de a se investi integral în ceea ce făcea, stârnind admirația celor care au fost martori ai dragostei sale pentru teatru, pentru povești, pentru public.

Nu întâmplător, amintirea împărtășită de actualul Manager al Teatrului Ion Creangă atinge această notă, Gabriel Coveșeanu fiind unul dintre tinerii actori a căror carieră a fost influențată de regizorul și directorul Cornel Todea. Rememorând întâlnirea lor din anul 1997 de la Teatrul Ion Creangă, Gabriel Coveșeanu declara: „Păstrez și acum în minte atât de clar amintirea primei noastre colaborări: eu – unul dintre tinerii actori plini de vise, iar el – maestrul, mereu înțelegător, mereu acolo. Astăzi, ducând mai departe moștenirea directoratului său, mă înclin. Pentru toate învățămintele, pentru toate sfaturile – pentru toate poveștile de neuitat pe care le-a dăruit Teatrului Ion Creangă.”

Albumul este disponibil gratuit în format online și poate fi consultat prin platforma ISSUU: bit.ly/CornelTodea_TIC, sau pe site-ul teatrulioncreanga.ro, în secțiunea Publicații.

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

17
/11
/23

Teatrul Excelsior anunță premiera spectacolului-manifest (R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, traducerea Mircea Sorin Rusu, în regia lui Radu Nica, unul dintre numele de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.