Teatrul LUNI de la Green Hours împlinește 20 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-luni-de-la-green-hours-implineste-20-de-ani/

Între 28 noiembrie şi 3 decembrie, la Green Hours avem şase zile cu şapte spectacole aniversare.

Un articol de Liliana Matei|14 Noiembrie 2017

Teatrul LUNI – primul teatru independent din România postdecembristă – a luat ființă, oficial, în clubul de jazz Green Hours, în seara de Luni, 1 decembrie 1997, odată cu prezentarea premierei Chantan au Lait cu Maia Morgenstern și Dorina Crișan Rusu, pe texte de Mircea Dinescu, Ienăchiță Văcărescu și Joshua Sobol.

Subsolul din Calea Victoriei, 120 – „o hrubă, dar se face teatru acolo“, cum inspirat avea să spună peste 7 ani personajul Laur din New York Fuckin’ City, piesă scrisă de Peca Ștefan pentru Teatrul LUNI – a devenit, în timp, un laborator, dar și un simbol al independenței.

„Istoria Teatrului LUNI a însemnat muncă perseverentă și eforturile de a menține un spațiu și condiții de exprimare pentru artiștii care se simt creativi și liberi. Prevăd că viitorul său, pe care-l doresc cit de lung, se va înscrie în aceiași parametri de rezistență la presiunea comercialului și, da, a politicului. În măsura în care vor exista artiști care să-și susțină, înainte de orice altceva, imboldul creator, ca o necesitate pentru ei înșiși și pentru semeni, Teatrul LUNI va avea de ce să continue să existe”, spune Voicu Rădescu, managerul fondator al Teatrului LUNI și al clubului Green Hours

Pe 1 decembrie 2017, Teatrul LUNI de la Green Hours împlinește 20 de ani și propune publicului, între 28 noiembrie și 3 decembrie, șase zile cu spectacole noi sau vechi și reinventate, cu artiști din generații diferite ale teatrului românesc contemporan.

Programul aniversar va debuta în 28 noiembrie cu spectacolul muzical PIAZZOLLA 21 GRAME, după texte de Jorge Luis Borges, Laura Esquivel și Alain de Botton. Produs de Centrul de Teatru Educațional Replika și coordonat de Mihaela Rădescu și Radu Apostol, spectacolul, acompaniat live de Trio Elite, este dedicat memoriei muzicianului de scenă Dorina Crișan Rusu.

STĂ SĂ PLOUĂ, spectacolul scris și regizat de Lia Bugnar și prezentat publicului pentru prima dată în 2006, la Teatrul LUNI, va avea premiera în 29 noiembrie, într-o nouă distribuție: Irina Antonie, Ilona Brezoianu, Mădălina Craiu și Anghel Damian.

Cel de-al doilea spectacol programat în 29 noiembrie este COLIBRI, scris de Garret Jon Groenveld. După premiera regizată de Florin Piersic Jr. în 2012, cu actorii Daniel Popa și Laurențiu Bănescu, Doctor’s Studio propune publicului o nouă versiune a producției: spectacolul este regizat și jucat de Daniel Popa, alături de The Voice Irina Margareta Nistor.

În 30 noiembrie, va avea loc premiera mondială INVENT/(-)AR [PK]. Conceput special pentru aniversarea Teatrului LUNI, spectacolul-inventar de texte ale dramaturgului Peca Ștefan îi are ca protagoniști pe Laurențiu Bănescu și pe autor.

ÎNAINTEA EREI NOASTRE, una dintre cele mai premiate producții recente ale Teatrului LUNI și ale Trupei Frilensăr, a fost programată special pe 1 decembrie, datorită subiectului abordat. Din echipa spectacolului fac parte Daniel Chirilă, Alina Mîndru, Maria Veronica Vârlan, Ovidiu Cosovanu, Tiberiu Enache, Tudor Morar și Dumitru Georgescu.

După Homo Americanus, complexul artist Paul Cimpoieru revine în Calea Victoriei cu premiera HOMO LOVE, un perform(d)ance programat pe 2 decembrie.

Zilele aniversare se vor încheia cu cea mai recentă producție a trupei Frilensăr și a Teatrului LUNI – BĂTĂLII, REGI ȘI ELEFANȚI, un two-men-show, cu Tiberiu Enache și Ovidiu Cosovanu. Premiera spectacolului scris și regizat de Daniel Chirilă va avea loc pe 3 decembrie.

Programul detaliat al evenimentelor aniversare va fi disponibil în curând pe www.greenhours.ro și pe www.facebook.com/TeatrulLUNI

Biletele pot fi achiziționate direct de la Green Hours (Calea Victoriei, 120) și online, începînd cu 15 noiembrie, prin www.bilet.ro.

Prețul unui bilet este de 25 lei – achiziționat în avans – sau 35 de lei – achiziționat în ziua evenimentului.

Momente marcante din istoria TEATRULUI LUNI DE LA GREEN HOURS

În acești 20 de ani, la Teatrul LUNI au performat sute de artişti în peste 4000 de reprezentații – la sediu sau în festivaluri din țară și străinătate -, au fost realizate peste 100 de producții sau co-producții, au fost prezentate zeci de spectacole invitate, producții ale altor companii independente.

Serile de teatru de la Green Hours 22 jazz-café – Teatrul LUNI – au reunit și reunesc nume de prestigiu ale scenei românești – în spectacole (mai ales tip off-off Broadway): Mihaela Rădescu, Maia Morgenstern, Coca Bloos, Dorina Crișan Rusu, Andreea Bibiri, Florin Piersic Jr., Marius Stănescu, Dorin Andone, Constantin Cojocaru, Daniel Popa, Dorina Chiriac, Lia Bugnar, Cătălina Mustață, Marius Manole, Cosmin Seleși, Isabela Neamțu, Laurențiu Bănescu, Mihai Călin, Toma Dănilă, Cătălin Babliuc, Cosmin Manolescu, Radu Iacoban, Tudor Istodor, Istvan Teglaș, Ilinca Manolache, Nicoleta Lefter, Maria Manolescu, Ana Mărgineanu, Radu Afrim, Theodora Herghelegiu, Peca Ștefan, Alexandru Dabija, Dragos Buhagiar, Lia Manțoc, Alexandru Tocilescu, Florin Fieroiu, Alina Herescu, Velica Panduru, Ina Isbășescu, Lia Bugnar, Gianina Cărbunariu, Eugen Jebeleanu, Daniel Chirilă, Cinty Ionescu … ș.a.

 • 1999: Marele Premiu pentru Azi mă…Ubu după Jarry precum şi Premiul Special de Interpretare pentru Coca Bloos la Festivalul Humorror.

 • 2000-2003: împreună cu Teatrul ACT, Teatrul LUNI a fost coorganizator al primelor 2 ediţii ale Festivalului Independent de Teatru FIT, al INDEPENDENT OFF (2000) şi UNDERGREENACT (2001), precum şi producător unic al celei de a treia ediţii LUNI (2003).

 • 2001 şi 2002: Premiul Galei Tînărului Actor – secţiunea Grup pentru „Zi că-i bine” de Wil Calhoun, regia Florin Piersic jr. și „Deşeuri” după Teatru Descompus de Vişniec, regia Ana Mărgineanu.

 • 2003: Premiul pentru Creaţie în Teatrul Independent – acordat de Ministerul Culturii

 • 2003: Premiul UNITER la secțiunea „Cel Mai Bun Actor”: Florin Piersic Jr., pentru rolul din „Sex, Drugs, Rock & Roll”, de Eric Bogosian

 • 2003: ION-ul de Aur la Chișinău: „Sex, Drugs, Rock & Roll”, de Eric Bogosian

 • 2003-2004: inițierea programului Teatru de Consum: 9 regizori, 9 premiere, 90 de reprezentaţii

 • 2004: Titlul de Cel Mai Important Eveniment Teatral Independent al Anului 2004, acordat pentru programul Teatru de Consum – de către CIAC şi Fundaţia TOACA

 • 2004: Project Fringe AWARD la ESB Dublin Fringe Festival, pentru spectacolele „Aici nu se simte” si „Oase pentru Otto”, de Lia Bugnar, regizate de Alexandru Dabija, respectiv Lia Bugnar

 • 2005: Premiul de Excelenţă pentru anul 2004, acordat de Senatul UNITER la Gala Premiilor UNITER.

 • 2006: BEST PLAY – Relationship Drama acordat la London Fringe Report Awards producţiei Teatrului LUNI „The Sunshine Play” de Peca Ştefan, participantă în 2005 la Dublin Fringe Festival

 • 2011: Fringe NYC 2011 – Overall Excellence Award in Video Design: Cinty Ionescu

 • 2015: Premiul Un grup. O cauză. Un ideal acordat de Juriul FNTi spectacolului „Radikal”

 • 2017: Premiul pentru Scenografie – UNDERCLOUD pentru spectacolul „Înaintea erei noastre”

 • 2017: Premiul Juriului UNDERCLOUD pentru spectacolele „Înaintea erei noastre” și „Homo Americanus”

TEATRUL LUNI DE LA GREEN HOURS. KEEP ACTING!

Foto: „Aici nu se simte” de Lia Bugnar, regia: Alexandru Dabija; Arhiva Green Hours

13
/12
/18

Daniel Oltean, procuror DIICOT și teatrolog, a oferit UNITER-ului, pentru concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2017, și, cu această ocazie, Teatrului Național din București, acea piesă capabilă să suscite un interes deosebit. Titlul ei este 50 de secunde, iar premiera are loc în această seară, pe 13 decembrie, și mâine seară, pe 14 decembrie, la Sala Atelier, în regia lui Eugen Gyemant.

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

12
/12
/18

Luna decembrie aduce la Teatrul Național București patru spectacole noi, „fapt unic în cei 166 de ani de Teatru”. Cele patru premiere sunt ”Pădurea spânzuraţilor”, după romanul lui Liviu Rebreanu, în regia lui Radu Afrim, ”Papagalul mut”, scenariuL şi regia Nae Caranfil, ”50 de secunde” de Daniel Oltean (piesa anului 2017, premiată la Gala UNITER), în regia lui Eugen Gyemant, şi spectacolul de pantomimă ”A fost odată în România”, în regia lui Dragoş Huluba.

11
/12
/18

S-au temut că piesa nu va avea niciodată succes din cauza duratei sale de aproape şase minute, dar a devenit cel mai ascultat single al secolului. "Bohemian Rhapsody", cântrecul trupei Queen, este, de la începutul acestei săptămâni, cel mai difuzat single din secolul al XX-lea pe platformele de streaming.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

11
/12
/18

Au între 70 și 80 de ani. Sunt un cuplu. Ea vorbește, îl ghidează, îl ceartă și îl așează. El tace. Ea mă calcă de două ori pe picior, o dată se scuză, a doua oară consideră că noroiul mă prinde bine, așa că așteaptă să-i mulțumesc.

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

Page 1 of 76512345...102030...Last »