Teatrul Maghiar de Stat Cluj încheie stagiunea cu „Romeo și Julieta”
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-maghiar-de-stat-cluj-incheie-stagiunea-cu-romeo-si-julieta/

Teatrul Maghiar de Stat Cluj încheie stagiunea 2020/2021 cu celebra tragedie a lui William Shakespeare, „Romeo şi Julieta”, pusă în scenă de Attila Vidnyánszky Jr.

Un articol de Liliana Matei|8 iulie 2021

Inițial, premiera a fost programată în toamna anului 2020, dar, din cauza restricțiilor epiedemiologice, prezența publicului nu a fost posibilă. Premiera oficială are loc sâmbătă, 10 iulie, ora 19.00, în Sala Mare format studio, a doua reprezentație este programată pe 11 iulie, urmând ca spectacolul Romeo și Julieta să se întoarcă pe scena Teatrului Maghiar în septembrie.

Potrivit spuselor lui Attila Vidnyánszky Jr: „Toată lumea cunoaște sau are o idee despre piesa Romeo și Julieta și vine la teatru știind sau bănuind la ce să se aștepte. Am simțit că sarcina mea ar trebui să fie aceea de a oferi publicului ceva cu care nu este deloc obișnuit, și de asemenea, de a le oferi ceva teatral dar nu neapărat o formă de teatru tradițională, obișnuită.“.

În același timp, întrebat la conferința de presă de către Gábor Tompa ce anume a fost important pentru el în sistemul relațional al dramei, Attila Vidnyánszky Jr. a subliniat că: „Romeo și Julieta este o piesă potrivită pentru a vorbi despre ce înseamnă astăzi libertatea, ce trebuie să facem cu ea și care sunt sentimentele noastre legate de cuvântul libertate. Acest lucru se poate reflecta nu doar în spectacol, ci și în metoda de lucru cu actorii.”

Echipa de creație este completată din coregraful Ferenc Sinkó, creatoarea de costume Zsuzsánna Kiss, decorul fiind semnat de Csaba Csíki.

Cele două personaje principale sunt interpretate de Tamás Kiss și Eszter Román, alături de ei din distribuție fac parte: Lóránd Váta, Csilla Albert, Ervin Szűcs, Imola Kézdi, Zsolt Bogdán, Éva Imre, Zsolt Gedő, Loránd Farkas și Balázs Bodolai.

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a teatrului și online pe www.biletmaster.ro.

28
/06
/22

Sau despre bucuria de a vedea apreciate lucrurile în care Ziarul Metropolis crede și pe care le promovează, dar și despre importanța presei culturale făcute cu onestitate și cu suflet.

28
/06
/22

Filarmonica „George Enescu”, cea mai veche și mai reprezentativă instituție muzicală a României, organizează în perioada 1-5 iulie 2022 prima ediție a festivalului internațional, intitulat Athenaeum Summer Festival.

26
/06
/22

Oana Pellea și Patrick Le Mauff, Tompa Gábor și Dragoș Buhagiar, într-un masterclass de actorie, regie și scenografie, cu spectacolul „Scaunele“, de Eugène Ionesco, producție a Théâtre national du Luxembourg, prezentată în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (24 iunie – 3 iulie).

25
/06
/22

Acum, când e război, când drepturile omului sunt călcate în picioare, când America se întoarce în Evul Mediu, când totul este profit, când meritocrația e subiect de batjocură, când educația e anihilată, când totul devine inaccesibil, când cei mai vulnerabili suferă, când nu mai există speranță, când șocul, crima, terorismul, lăcomia sunt mlaștini prin care trebuie să navigăm abia ținându-ne respirația la suprafață, în momentul ăsta de care acum și peste câteva generații trebuie să ne fie rușine, oare cine mai poate vorbi și despre iubire?

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

24
/06
/22

Miercuri, 29 iunie, începând cu ora 19.00, la Palas Mall Iași, va avea loc o întâlnire cu Cristian Tudor Popescu, prilejuită de apariția volumului „Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative”, bestsellerul editurii Polirom la Bookfest 2022, la secțiunea nonfiction.

24
/06
/22

UNITER și Radio România Cultural lansează astăzi o campanie care cuprinde secvențe video și audio din testimonialele marilor artiști prezenți pe scenele celor 29 de ediții ale Galei Premiilor UNITER. Redăm mesajul UNITER care anunță noua campanie.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.