Teatrul Metropolis, 100 de ani pentru România. Sala “Amfiteatru” a devenit Sala “Centenar”
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-metropolis-100-de-ani-pentru-romania-sala-amfiteatru-a-devenit-sala-centenar/

2018 reprezintă un an important pentru istoria României, este anul în care se sărbătoresc 100 de ani de la Marea Unire, astfel încât, Teatrul Metropolis se alătură demersurilor iniţiate pe tot cuprinsul ţării pentru omagierea acestui bogat secol. Începând cu luna mai, Sala “Amfiteatru” a Teatrului Metropolis poartă numele de Sala “Centenar”.

Un articol de Petre Ivan|6 iunie 2018

Cu acest prilej, cele 100 de locuri au început deja să  primească numele unor personalităților marcante ale acestui secol, personalităţi din domeniul teatrului românesc.

Pe parcursul a 5 luni, fotoliile sălii vor trece prin metamorfoza schimbării numelui. În fiecare lună, fotoliilor li se vor adăuga câte 20 de nume care au contribuit la pagina de istorie teatrală a fiecărei perioade a celor 100 de ani de România.

Următoarele 20 de personalităţi, care au marcat istoria teatrului românesc sunt:

Sonia Cluceru, Aura Buzescu, George Calboreanu, Elvira Godeanu, Alexandru Giugaru, Eugenia Popovici, Miluţă Gheorghiu, Costache Antoniu, Beate Fredanov, Marcel Anghelescu, Ninetta Gusti, Fory Etterle, Cella Dima, George Vraca, Grigore Vasiliu Birlic, Dina Cocea, Niky Atanasiu, Kovács György, Clody Bertola, Marcela Rusu

Reamintim faptul că primele 20 de nume ale acestor personalităţi au fost: Agatha Bârsescu, Constantin I. Nottara, Aglae Pruteanu, Ion Livescu, Lucia Sturdza Bulandra, Ion Manolescu, Zaharia Bârsan, Constantin Tănase, Tony Bulandra, V. Maximilian, Maria Filotti, Gheorghe Storin, Gheorghe Timică, Maria Ventura, Marioara Voiculescu, Ion Iancovescu, Nicolae Bălţăţeanu, Elvira Popescu,  Marietta Sadova, Mihai Popescu.

 100 de ani pentru România, 100 de ani pentru scena de teatru!

Foto: Teatrul Metropolis – facebook

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.