Teatrul Metropolis începe în forță stagiunea 2022-2023 cu cinci spectacole și un mega proiect
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-metropolis-incepe-in-forta-stagiunea-2022-2023-cu-cinci-spectacole-si-un-mega-proiect/

Teatrul Metropolis din Bucureşti ridică astăzi cortina stagiunii 2022-2023 şi vă aşteaptă, până la finalul lunii septembrie, la cinci spectacole în care cei mai experimentaţi actori joacă alături de cei mai talentaţi tineri, demonstrând ce înseamnă, de fapt, Teatrul Metropolis – un schimb viu de experienţe teatrale, de experienţe umane şi de poveşti.

Un articol de Ziarul Metropolis|21 septembrie 2022

La împlinirea a 15 ani de existenţă, teatrul a demarat și un program ca o rampă de lansare pentru cei care sunt la început de drum pe scenă – programul  “StarT”, dedicat tinerilor creatori de teatru, absolvenţi ai facultăţilor de profil (actori şi regizori).

Ce este programul StarT

Programul “StarT” urmărește atât organizarea unui concurs de proiecte destinat absolvenţilor de Regie Teatru (înscrierea se face până la data de 14 octombrie 2022), cât și realizarea unei baze de date destinate absolvenților de Arta Actorului (actori și actriţe) – înscrierea este deschisă până la  24 octombrie 2022. Proiectul are menirea de a susţine şi promova tinerii absolvenți de teatru, misiune care stă la baza înființării acestei instituții.

Programul “StarT” este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, și al Consiliului General al Municipiului București, având ca scop realizarea de oferte culturale cu tineri, în vederea stimulării creativităţii acestora în peisajul cultural bucureştean.

Găsiți aici mai multe detalii despre acest program

Ce vedem la Metropolis în următoarele săptămâni

Pentru că a pariat întotdeauna pe noile generații, încă de la înființare, Teatrul Metropolis își continuă misiunea de a pune în fața publicului cele mai proaspete, inedite și curajoase spectacole ale tinerilor actori. Astăzi, de la ora 19.00, la Sala Centenar, vă invităm la spectacolul „Bad Jews“ de Joshua Harmon, cu Adrian Ionescu, Cristina Simion, Răzvan Mîndruță, Diana Mănăilă, în care veți putea, într-o oră și 40 de minute, să vedeți care este granița fragilă dintre sentimente reale și aparențe într-o familie evreiească obișnuită. Puteți cumpăra bilete de aici.

Cel de-al doilea spectacol pe care îl veți putea vedea la Teatrul Metropolis pe 23 septembrie, de la ora 19.00, este „Portugalia“, în scenografia Adrianei Grand. Montarea semnată de Victor Ioan Frunză, care a mai pus în scenă „Portugalia” cu mai multe trupe, se constituie în primul rând într-o invitație la reflecție, făcută într-un moment de mare confuzie, într-o societate în care umanul se redefinește, scrie Dana Ionescu într-o cronică în Ziarul Metropolis.

O reflecție ce nu poate fi decât personală, a fiecăruia, pe marginea unor întrebări puse de situațiile din spectacol. De exemplu: Este fericirea o datorie e fiecăruia dintre noi, chiar dacă ea provoacă nefericirea altuia? Și, apropo, ce este fericirea? Este tradiția un dat implacabil sau/și o viziune de care trebuie să fugi? Este crima un păcat, dacă e comisă în legitimă apărare? Este omul o jucărie la cheremul sorții sau un constructor al propriului destin? Din distribuție fac parte Alexandru Munteanu, Ilinca Neacșu/ Ioana Niculae/ Cristina Simion, Sami Al Tawel/ Denis Imbrescu, Visarion Udatu, Alexandru Prica, Adrian Ban, Alexandra Oiște, Tudor Cucu Dumitrescu/ Gabriel Zaharia, Ecaterina Lupu/ Laila Abdel Hafiz. Puteți cumpăra aici bilete la acest spectacol.

Speranță născută din disperare

Miercuri, 28 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Centenar, puteți vedea „Transport de femei“ după Steve Gooch, o pledoarie pentru umanitate și o meditație despre condiția umană. În vremurile grele de la începutul secolului al XIX-lea, mai exact în 1807, o navă ce transportă condamnate pe mare duce spre lagărele de muncă din Australia șase femei: Winnie, Madge, Pitty, Charlotte, Nance și Sarah. Sub supravegherea unui medic empatic, în ciuda aparențelor, drumul lor de câteva lui nu este doar drumul spre infern, ci, în chip ciudat, el devine o călătorie inițiatică și o lecție indirectă despre nevoia de solidaritate. Coordonator: Conf. univ. dr. George Ivașcu. Cu: Raluca Cornea, Anamaria Codiță, Diana Bălăucă, Mihaela Ducu, Sara Cuncea, Elena Moldovan, Tudor Bojin, Bogdan Gheorghe, Lorin Presecan, Dragoș Stoica, Isabela Chitosca, Ștefan Voicu. Bilete puteți găsi aici.

Universul adolescenților face obiectul multor dezbateri, îmbracă diverse forme și în care se exprimă multiple puncte de vedere. Spectacolul „Brainstorm“, programat vineri, 30 septembrie, de la ora 19.00, face o incursiune în lumea încă fără repere a tinerilor care parcurg trecerea dinspre copilărie spre vârsta următoare, scop în care apelează la o creație colectivă, oferindu-i publicului o mulțime de întrebări la care să găsească răspuns și un mesaj pe care fiecare spectator îl va putea interpreta pentru sine. Regizat de Gabriel Lepădatu, spectacolul îi are în distribuție pe Daniel Stănciucu, Andrei Marius Barbu, Alexandra Oiște, Adrian Ionescu, Kiki Simion, Diana Mănăilă, Irina Sibef, David Mandache, Răzvan Mîndruță, Sven Răducanu, Jawad Shahbazimoghadam. Bilete puteți cumpăra aici.

„Domnul Ibrahim și florile din Coran”, un spectacol de succes

Spectacolul semnat de Chris Simion este despre călătoria unui puşti singuratic Moise (Momo) spre lumea nebănuită şi stranie din inima Orientului cu moschei şi dervişi rotitori, o călătorie – parabolă a vieţii şi a morţii care surprinde şi îndeamnă la meditaţie. Din distribuție fac parte experimentații Marian Râlea, Vlad Logigan, Claudiu Bleonţ / Gavril Patru, Lia Bugnar / Alma Lascu, Magda Catone / Elena Penescu, Amelia Ursu / Dana Rusu. Pentru această reprezentație, din 30 septembrie, nu mai sunt locuri disponibile. Nu ratați acest spectacol data viitoare când se afișează programul Teatrului Metropolis!

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?