Teatrul Metropolis prezintă vineri, 19 ianuarie, ora 19:30, premiera spectacolului Peștii dorm?
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-metropolis-prezinta-vineri-19-ianuarie-ora-1930-premiera-spectacolului-pestii-dorm/

Teatrul Metropolis, în parteneriat cu UNATC „I.L. Caragiale”, prezintă vineri, 19 ianuarie, ora 19:30, la Sala Mică, premiera spectacolului Peştii dorm? de Jens Raschke, traducerea de Ciprian Marinescu, cu Bianca Marinescu, regia Tania Drăghici.

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2024

Peștii dorm? este monologul emoționant și luminos al unei fetițe care pune întrebări dificile despre sfârșituri și despărțiri nedorite, despre ce înseamnă a pierde pentru totdeauna pe cineva, despre boală și doliu, despre potențialul consolator al imaginației, despre frumusețea tristă a certitudinii că nimeni iubit nu dispare pentru totdeauna. Încercările Ellei de a înțelege și a accepta existența morții se transformă într-o poveste despre suferința și problemele „oamenilor mari”, tratate cu umorul și candoarea unei copile.

Ella a împlinit de curând o vârstă formată din două cifre. Ea a devenit acum „cu două cifre”. Spre deosebire de Ella, Emil, fratele ei mai mic, a rămas pentru eternitate la o singură cifră. Emil a murit acum un an. De atunci, plimbările Ellei la cimitir, împreună cu Superlivrantuldepizza, și subtilele jocuri pe care le creează pentru a-și aminti de Emil au ajuns un obicei săptămânal.

Personajul principal, Ella, este interpretată de actrița Bianca Marinescu, masterandă la Arta actorului, în cadrul Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.

„Am fost acel copil care își forța părinții și musafirii să fie spectatori la micile «show-uri» pe care le încropeam în camera mea și le prezentam apoi pe «Scena mare», numită și «Sufragerie». Acum sunt tot acel copil, doar că sufrageria chiar s-a transformat într-o scenă. Niciodată nu mi-a plăcut să mă limitez, așa că micile mele show-uri includeau mereu pe lângă actorie și dans, și cântat. Am încercat pe cât posibil să rămân fidelă tuturor pasiunilor mele. Toate spectacolele pe care le am în prezent le includ pe toate. Deci, Bianca de la vârsta Ellei cu siguranță este fericită. Pot spune cu mâna pe inima că Ella sunt eu, adică un om mic cu gânduri mari.” – Bianca Marinescu (Ella).

Peștii dorm? este un spectacol inventiv, creat de o echipă de tineri artiști: Mădălina Mihai – scenografie, Andrei Lăcraru – univers sonor, Victor Ion – ilustrație muzicală, George Zamfir și Cristian Șerban – lighting design, Ariana Paul – asistență regie.

„Alegerea textului și, deci, montarea lui au apărut dintr-o dorință personală de a învăța să privim moartea cu alți ochi. Unii mai blânzi, mai înțelegători. Vreau ca acest spectacol să fie ca o gură de aer pentru spectatori, ca o eliberare, ca un moment de respiro pentru sufletele lor.” – Tania Drăghici, regizoarea spectacolului.

După reprezentație, spectatorii sunt invitați la o discuție cu Elena-Loredana Grigore, psiholog clinician și psihoterapeut, specializată în terapia sistemică prin emoții, terapie prin joc și dramaterapie. Vor fi abordate câteva dintre problemele dezvoltate în spectacol, precum tema morții, adresată atât din perspectiva copilului, cât și a adultului, dar și mecanismele prin care gestionăm astfel de traume.

Biletele pot fi achiziționate online, accesând site-ul teatrulmetropolis.ro, sau de la casa de bilete a Teatrului Metropolis, str. Mihai Eminescu, nr. 89, deschisă de luni până duminică, între orele 10:00 și 20:00.

 

PEȘTII DORM?

de Jens Raschke

Regie: Tania Drăghici

Traducere: Ciprian Marinescu

Scenografie: Mădălina Mihai

Univers sonor: Andrei Lăcraru

Ilustrație muzicală: Victor Ion

Lighting design: George Zamfir, Cristian Șerban

Asistență regie: Ariana Paul

 

Cu: Bianca Marinescu

Durată: 1h 15 min. (fără pauză)

Spectacol recomandat spectatorilor peste 10 ani!

27
/07
/24

Vanner Collective anunță proiectul artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, reunind sub umbrela empatiei și inclusivității o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.

25
/07
/24

În weekendul 27-28 iulie, programul artistic „Străzi deschise, București – Promenadă Urbană” propune bucureștenilor și turiștilor concerte live, spectacole de acrobații, activități creative și concursuri menite să aducă un plus de energie și efervescență pe Calea Victoriei.

25
/07
/24

Accesul la ce era dincolo de masca timidă, uneori chiar veselă, purtată de fata blondă numită Sarah Kane, care credea în alt fel de teatru, este imposibil. Dar cuvintele care o definesc cel mai bine rămân acestea: „să faci din disperare ceva frumos”.

25
/07
/24

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix Festival s-a încheiat pe 26 februarie cu un concert la București, după opt zile de concerte și evenimente sold out la Iași. Vara anului 2024 aduce un nou proiect semnat de organizatori: Classix Lab - desfășurat între 26 iulie și 1 august la Iași, Suceava și Vatra Dornei.

23
/07
/24

Hermetica este o denumire generică pentru un ansamblu variat de texte cu alură filosofico-religioasă, compuse într-o perioadă relativ întinsă (secolele III î.d.H. - III d.H.).

22
/07
/24

Ce credea pictorul însuși despre tablourile sale? Că seninătatea atemporală pe care o degaja e departe de misterul la care a vrut să ajungă, că cenzura rațiunii orientează pensula altfel decât ar fi mișcat-o imaginația singură.

22
/07
/24

În fiecare joi, între 25 iulie și 03 octombrie, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) publicul este așteptat pentru o experiență de cinema unică: programul de filme rare în aer liber CINEVARA se întoarce pentru a 6-a ediție.

17
/07
/24

Inteligența Artificială își face simțită prezența în toate aspectele și domeniile vieții contemporane. De exemplu, un nou serviciu de monitorizare bazat pe inteligență artificială (AI) va proteja atleții și oficialii de abuzurile online, atât la Jocurile Olimpice, cât și la Jocurile Paralimpice, ce au loc în Paris, între 26 iulie-11 august 2024.