Teatrul Metropolis prezintă vineri, 19 ianuarie, ora 19:30, premiera spectacolului Peștii dorm?
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-metropolis-prezinta-vineri-19-ianuarie-ora-1930-premiera-spectacolului-pestii-dorm/

Teatrul Metropolis, în parteneriat cu UNATC „I.L. Caragiale”, prezintă vineri, 19 ianuarie, ora 19:30, la Sala Mică, premiera spectacolului Peştii dorm? de Jens Raschke, traducerea de Ciprian Marinescu, cu Bianca Marinescu, regia Tania Drăghici.

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2024

Peștii dorm? este monologul emoționant și luminos al unei fetițe care pune întrebări dificile despre sfârșituri și despărțiri nedorite, despre ce înseamnă a pierde pentru totdeauna pe cineva, despre boală și doliu, despre potențialul consolator al imaginației, despre frumusețea tristă a certitudinii că nimeni iubit nu dispare pentru totdeauna. Încercările Ellei de a înțelege și a accepta existența morții se transformă într-o poveste despre suferința și problemele „oamenilor mari”, tratate cu umorul și candoarea unei copile.

Ella a împlinit de curând o vârstă formată din două cifre. Ea a devenit acum „cu două cifre”. Spre deosebire de Ella, Emil, fratele ei mai mic, a rămas pentru eternitate la o singură cifră. Emil a murit acum un an. De atunci, plimbările Ellei la cimitir, împreună cu Superlivrantuldepizza, și subtilele jocuri pe care le creează pentru a-și aminti de Emil au ajuns un obicei săptămânal.

Personajul principal, Ella, este interpretată de actrița Bianca Marinescu, masterandă la Arta actorului, în cadrul Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.

„Am fost acel copil care își forța părinții și musafirii să fie spectatori la micile «show-uri» pe care le încropeam în camera mea și le prezentam apoi pe «Scena mare», numită și «Sufragerie». Acum sunt tot acel copil, doar că sufrageria chiar s-a transformat într-o scenă. Niciodată nu mi-a plăcut să mă limitez, așa că micile mele show-uri includeau mereu pe lângă actorie și dans, și cântat. Am încercat pe cât posibil să rămân fidelă tuturor pasiunilor mele. Toate spectacolele pe care le am în prezent le includ pe toate. Deci, Bianca de la vârsta Ellei cu siguranță este fericită. Pot spune cu mâna pe inima că Ella sunt eu, adică un om mic cu gânduri mari.” – Bianca Marinescu (Ella).

Peștii dorm? este un spectacol inventiv, creat de o echipă de tineri artiști: Mădălina Mihai – scenografie, Andrei Lăcraru – univers sonor, Victor Ion – ilustrație muzicală, George Zamfir și Cristian Șerban – lighting design, Ariana Paul – asistență regie.

„Alegerea textului și, deci, montarea lui au apărut dintr-o dorință personală de a învăța să privim moartea cu alți ochi. Unii mai blânzi, mai înțelegători. Vreau ca acest spectacol să fie ca o gură de aer pentru spectatori, ca o eliberare, ca un moment de respiro pentru sufletele lor.” – Tania Drăghici, regizoarea spectacolului.

După reprezentație, spectatorii sunt invitați la o discuție cu Elena-Loredana Grigore, psiholog clinician și psihoterapeut, specializată în terapia sistemică prin emoții, terapie prin joc și dramaterapie. Vor fi abordate câteva dintre problemele dezvoltate în spectacol, precum tema morții, adresată atât din perspectiva copilului, cât și a adultului, dar și mecanismele prin care gestionăm astfel de traume.

Biletele pot fi achiziționate online, accesând site-ul teatrulmetropolis.ro, sau de la casa de bilete a Teatrului Metropolis, str. Mihai Eminescu, nr. 89, deschisă de luni până duminică, între orele 10:00 și 20:00.

 

PEȘTII DORM?

de Jens Raschke

Regie: Tania Drăghici

Traducere: Ciprian Marinescu

Scenografie: Mădălina Mihai

Univers sonor: Andrei Lăcraru

Ilustrație muzicală: Victor Ion

Lighting design: George Zamfir, Cristian Șerban

Asistență regie: Ariana Paul

 

Cu: Bianca Marinescu

Durată: 1h 15 min. (fără pauză)

Spectacol recomandat spectatorilor peste 10 ani!

11
/11
/24

Duminică, 17 noiembrie, la ora 16.00, Muzeul Național al Literaturii Române organizează, la sediul său din strada Nicolae Crețulescu nr.8, evenimentul intitulat „Jurnale de călătorie în literatura română: de la Dinicu Golescu până astăzi”, la care vor participa cunoscuții oameni de litere și scriitori Ioan Cristescu, Paul Cernat și Cosmin Ciotloș. La 200 de ani de […]

10
/11
/24

PROTEST Joi, 7 noiembrie, cea mai importantă instituție de spectacol din Bulgaria a avut „o noapte furtunoasă”, în urma conflictului iscat chiar înainte de premiera spectacolului regizat de actorul britanic John Malkovich, conflict ajuns în presa internațională.

06
/11
/24

Miercuri, 13 noiembrie, ora 19:30, la sala Mică a Teatrului Metropolis, are loc conferința aniversară „Caragiale. Scrisori regăsite”. La 140 de ani distanță de la prima reprezentație pe o scenă de teatru a piesei O scrisoare pierdută, criticul literar Cosmin Ciotloș revizitează, într-un scenariu investigativ, bine-cunoscutul text al dramaturgiei românești. Conferința va fi deschisă de teatrologul Tiana Alexe.

06
/11
/24

New Draft #3, rezidența de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, și-a încheiat și ultima etapă. Sesiunea de pitch în care au fost prezentate proiectele a avut loc la Apollo 111, în fața unor producători, regizori și alți profesioniști din lumea filmului.

06
/11
/24

Fundația Culturală „Camil Petrescu” îşi continuă demersul de promovare și susţinere a literaturii de teatru. În prezent, oferta sa editorială însumează peste o sută de titluri atât pe gustul profesioniștilor, cât şi al spectatorilor pasionați, acoperind genuri precum: monografia, dramaturgia, analiza teoretică, eseistica, exegeza critică.

05
/11
/24

În urma documentării unui fenomen social în expansiune în România: migrația inversă către sat, explorând motivele personale și contextul care au condus la această schimbare, Patrupetrei prezintă o primă concluzie a „În căutarea paradisului pierdut” prin proiecțiile filmului documentar realizate în etapa de cercetare și vernisajul unei expoziții foto-video.

05
/11
/24

Născută în România și stabilită în Elveția, Teodora Brody a reușit să se facă remarcată în jazzul clasic alături de celebrul pianist Johnny Răducanu la sfârșitul anilor 90, devenind pionieră în fuziunea dintre jazz și doina românească.

05
/11
/24

Asociația Designers Thinkers Makers a lansat proiectul „Culture & Cultures. Connecting the dots”, o inițiativă dedicată valorificării patrimoniului cultural din colinele Transilvaniei, cu accent pe satele Biertan și Chirpăr. Proiectul urmărește să evidențieze moștenirea culturală valoroasă a regiunii, în special prin promovarea siturilor UNESCO și a valoroasei moşteniri locale aproape necunoscută publicului larg.

05
/11
/24

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) lansează marți, 12 noiembrie 2024, ora 14:00, „Barometrul de Consum Cultural 2023. Comunități de consum în contextul schimbărilor societale”, cel mai amplu studiu care analizează practicile consumatorilor de cultură, la nivel național.

04
/11
/24

Miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco are loc deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediții a UrbanEye Film Festival București, evenimentul anual care promovează, prin intermediul filmului, dialogul despre oraș și viața urbană și creează un cadru de întâlnire pentru cei preocupați de aceste subiecte.

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.