Teatrul Metropolis prezintă vineri, 19 ianuarie, ora 19:30, premiera spectacolului Peștii dorm?
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-metropolis-prezinta-vineri-19-ianuarie-ora-1930-premiera-spectacolului-pestii-dorm/

Teatrul Metropolis, în parteneriat cu UNATC „I.L. Caragiale”, prezintă vineri, 19 ianuarie, ora 19:30, la Sala Mică, premiera spectacolului Peştii dorm? de Jens Raschke, traducerea de Ciprian Marinescu, cu Bianca Marinescu, regia Tania Drăghici.

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2024

Peștii dorm? este monologul emoționant și luminos al unei fetițe care pune întrebări dificile despre sfârșituri și despărțiri nedorite, despre ce înseamnă a pierde pentru totdeauna pe cineva, despre boală și doliu, despre potențialul consolator al imaginației, despre frumusețea tristă a certitudinii că nimeni iubit nu dispare pentru totdeauna. Încercările Ellei de a înțelege și a accepta existența morții se transformă într-o poveste despre suferința și problemele „oamenilor mari”, tratate cu umorul și candoarea unei copile.

Ella a împlinit de curând o vârstă formată din două cifre. Ea a devenit acum „cu două cifre”. Spre deosebire de Ella, Emil, fratele ei mai mic, a rămas pentru eternitate la o singură cifră. Emil a murit acum un an. De atunci, plimbările Ellei la cimitir, împreună cu Superlivrantuldepizza, și subtilele jocuri pe care le creează pentru a-și aminti de Emil au ajuns un obicei săptămânal.

Personajul principal, Ella, este interpretată de actrița Bianca Marinescu, masterandă la Arta actorului, în cadrul Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.

„Am fost acel copil care își forța părinții și musafirii să fie spectatori la micile «show-uri» pe care le încropeam în camera mea și le prezentam apoi pe «Scena mare», numită și «Sufragerie». Acum sunt tot acel copil, doar că sufrageria chiar s-a transformat într-o scenă. Niciodată nu mi-a plăcut să mă limitez, așa că micile mele show-uri includeau mereu pe lângă actorie și dans, și cântat. Am încercat pe cât posibil să rămân fidelă tuturor pasiunilor mele. Toate spectacolele pe care le am în prezent le includ pe toate. Deci, Bianca de la vârsta Ellei cu siguranță este fericită. Pot spune cu mâna pe inima că Ella sunt eu, adică un om mic cu gânduri mari.” – Bianca Marinescu (Ella).

Peștii dorm? este un spectacol inventiv, creat de o echipă de tineri artiști: Mădălina Mihai – scenografie, Andrei Lăcraru – univers sonor, Victor Ion – ilustrație muzicală, George Zamfir și Cristian Șerban – lighting design, Ariana Paul – asistență regie.

„Alegerea textului și, deci, montarea lui au apărut dintr-o dorință personală de a învăța să privim moartea cu alți ochi. Unii mai blânzi, mai înțelegători. Vreau ca acest spectacol să fie ca o gură de aer pentru spectatori, ca o eliberare, ca un moment de respiro pentru sufletele lor.” – Tania Drăghici, regizoarea spectacolului.

După reprezentație, spectatorii sunt invitați la o discuție cu Elena-Loredana Grigore, psiholog clinician și psihoterapeut, specializată în terapia sistemică prin emoții, terapie prin joc și dramaterapie. Vor fi abordate câteva dintre problemele dezvoltate în spectacol, precum tema morții, adresată atât din perspectiva copilului, cât și a adultului, dar și mecanismele prin care gestionăm astfel de traume.

Biletele pot fi achiziționate online, accesând site-ul teatrulmetropolis.ro, sau de la casa de bilete a Teatrului Metropolis, str. Mihai Eminescu, nr. 89, deschisă de luni până duminică, între orele 10:00 și 20:00.

 

PEȘTII DORM?

de Jens Raschke

Regie: Tania Drăghici

Traducere: Ciprian Marinescu

Scenografie: Mădălina Mihai

Univers sonor: Andrei Lăcraru

Ilustrație muzicală: Victor Ion

Lighting design: George Zamfir, Cristian Șerban

Asistență regie: Ariana Paul

 

Cu: Bianca Marinescu

Durată: 1h 15 min. (fără pauză)

Spectacol recomandat spectatorilor peste 10 ani!

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.