Teatrul Metropolis prezintă vineri, 19 ianuarie, ora 19:30, premiera spectacolului Peștii dorm?
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-metropolis-prezinta-vineri-19-ianuarie-ora-1930-premiera-spectacolului-pestii-dorm/

Teatrul Metropolis, în parteneriat cu UNATC „I.L. Caragiale”, prezintă vineri, 19 ianuarie, ora 19:30, la Sala Mică, premiera spectacolului Peştii dorm? de Jens Raschke, traducerea de Ciprian Marinescu, cu Bianca Marinescu, regia Tania Drăghici.

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2024

Peștii dorm? este monologul emoționant și luminos al unei fetițe care pune întrebări dificile despre sfârșituri și despărțiri nedorite, despre ce înseamnă a pierde pentru totdeauna pe cineva, despre boală și doliu, despre potențialul consolator al imaginației, despre frumusețea tristă a certitudinii că nimeni iubit nu dispare pentru totdeauna. Încercările Ellei de a înțelege și a accepta existența morții se transformă într-o poveste despre suferința și problemele „oamenilor mari”, tratate cu umorul și candoarea unei copile.

Ella a împlinit de curând o vârstă formată din două cifre. Ea a devenit acum „cu două cifre”. Spre deosebire de Ella, Emil, fratele ei mai mic, a rămas pentru eternitate la o singură cifră. Emil a murit acum un an. De atunci, plimbările Ellei la cimitir, împreună cu Superlivrantuldepizza, și subtilele jocuri pe care le creează pentru a-și aminti de Emil au ajuns un obicei săptămânal.

Personajul principal, Ella, este interpretată de actrița Bianca Marinescu, masterandă la Arta actorului, în cadrul Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.

„Am fost acel copil care își forța părinții și musafirii să fie spectatori la micile «show-uri» pe care le încropeam în camera mea și le prezentam apoi pe «Scena mare», numită și «Sufragerie». Acum sunt tot acel copil, doar că sufrageria chiar s-a transformat într-o scenă. Niciodată nu mi-a plăcut să mă limitez, așa că micile mele show-uri includeau mereu pe lângă actorie și dans, și cântat. Am încercat pe cât posibil să rămân fidelă tuturor pasiunilor mele. Toate spectacolele pe care le am în prezent le includ pe toate. Deci, Bianca de la vârsta Ellei cu siguranță este fericită. Pot spune cu mâna pe inima că Ella sunt eu, adică un om mic cu gânduri mari.” – Bianca Marinescu (Ella).

Peștii dorm? este un spectacol inventiv, creat de o echipă de tineri artiști: Mădălina Mihai – scenografie, Andrei Lăcraru – univers sonor, Victor Ion – ilustrație muzicală, George Zamfir și Cristian Șerban – lighting design, Ariana Paul – asistență regie.

„Alegerea textului și, deci, montarea lui au apărut dintr-o dorință personală de a învăța să privim moartea cu alți ochi. Unii mai blânzi, mai înțelegători. Vreau ca acest spectacol să fie ca o gură de aer pentru spectatori, ca o eliberare, ca un moment de respiro pentru sufletele lor.” – Tania Drăghici, regizoarea spectacolului.

După reprezentație, spectatorii sunt invitați la o discuție cu Elena-Loredana Grigore, psiholog clinician și psihoterapeut, specializată în terapia sistemică prin emoții, terapie prin joc și dramaterapie. Vor fi abordate câteva dintre problemele dezvoltate în spectacol, precum tema morții, adresată atât din perspectiva copilului, cât și a adultului, dar și mecanismele prin care gestionăm astfel de traume.

Biletele pot fi achiziționate online, accesând site-ul teatrulmetropolis.ro, sau de la casa de bilete a Teatrului Metropolis, str. Mihai Eminescu, nr. 89, deschisă de luni până duminică, între orele 10:00 și 20:00.

 

PEȘTII DORM?

de Jens Raschke

Regie: Tania Drăghici

Traducere: Ciprian Marinescu

Scenografie: Mădălina Mihai

Univers sonor: Andrei Lăcraru

Ilustrație muzicală: Victor Ion

Lighting design: George Zamfir, Cristian Șerban

Asistență regie: Ariana Paul

 

Cu: Bianca Marinescu

Durată: 1h 15 min. (fără pauză)

Spectacol recomandat spectatorilor peste 10 ani!

01
/11
/24

Începutul anului 2025 aduce în atenția publicului un eveniment unic, ce va reuni două figuri emblematice ale cercetării științifice și spirituale contemporane. Profesorul neurolog și psihiatru Dumitru Constantin-Dulcan, autorul cărții „Inteligența materiei”, și Neale Donald Walsch, autorul celebrei serii internaționale „Conversații cu Dumnezeu”, vor oferi o experiență de neuitat la Sala Palatului.

31
/10
/24

Festivalul SoNoRo începe mâine, 1 noiembrie 2024, cu un concert care deschide ediția nr. 19, intitulată Ex libris, la Palatul Bragadiru. Concertul „Păstorii nopții”, inspirat de cartea cu același titlu a scriitorului brazilian Jorge Amado, va fi susținut de Alexis Cárdenas & RECOVECO. Festivalul se va desfășura în București până în 11 noiembrie, apoi va continua în Cluj-Napoca în perioada 12-17 noiembrie.

30
/10
/24

PROFIL Pe actorul Robert Oprea îl puteți vedea la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești, în spectacole precum „Ivanov” sau „Birlic”. De asemenea, îl puteți descoperi în „Cântăreața cheală” sau „Crimă la Howard Johnson”. Mai nou, face parte din distribuția spectacolului independent „Orfani” de Dennis Kelly, regizat de Laura Ducu, găzduit de Teatrelli. Despre provocările aduse de noul rol și despre drumul său în teatru am discutat într-un dialog pe care vă invităm să-l citiți.

30
/10
/24

Pe 22 octombrie 2024, la ora 17.00, Asociația Narative a lansat website-ul www.lumilaintersecții.ro în cadrul unui eveniment public care s-a desfășurat la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timișoara.

29
/10
/24

Anastasia Dade este actriță și aduce pe scenă autenticitate și emoție în rolul său din „Papiloma Party”, un proiect care deschide discuții despre educația sexuală și sănătatea publică.

29
/10
/24

Institutul Cultural Român a acordat duminică, 27 octombrie, în cadrul celei de-a XII-a ediții aFestivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași – FILIT, pentru al treilea an consecutiv, Premiul pentru cea mai bună traducere a unei cărți din limba română, inițiativă a Institutului Cultural Român care urmărește recunoașterea impactului literaturii române în lume, prin efortul exemplar al traducătorilor, excelenți ambasadori ai cărților românești în afara granițelor țării.

23
/10
/24

Timp de trei zile, între 1 și 3 noiembrie, Bucureștiul va fi transformat într-o platformă de expresie culturală, care va aduce arta în prim-planul vieții urbane, cu evenimente desfășurate în diferite locuri din oraș, la care accesul este gratuit.

23
/10
/24

Editura Litera anunță, în regim de sincronicitate cu edițiile internaționale, apariția volumului „Patriot”, memoriile disidentului rus Aleksei Navalnîi. Cartea, îngrijită de soția acestuia, Iulia Navalnaia, reprezintă un moment în sine în istoria recentă și în lumea editorială.

22
/10
/24

Pornind de la arhiva de istorie orală coordonată de scriitoarea Smaranda Vultur, un grup multidisciplinar de artiști recontextualizează povestea Anei Cumpănaș, o veritabilă femme fatale din Banat, care a contribuit la uciderea celui mai mare gangster din America, John Dillinger, în 1934, la Chicago.