Teatrul migrează online, cu poveşti despre migraţia familiilor din rural
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-migreaza-online-cu-povesti-despre-migratia-familiilor-din-rural/

În ultimele două luni, o echipă de artişti din Bucureşti şi Cluj s-a întâlnit la repetiţii, pregătind un spectacol bazat pe poveşti reale despre familii din mediul rural.

Un articol de Liliana Matei|12 octombrie 2020

Toamna trecută Petro Ionescu (dramaturgă) şi Raul Coldea (regizor) au mers în turneu în mai multe oraşe cu spectacolul-lectură Celule de bază, creat în urma rezidenţei lor artistice în Telciu, Bistriţa-Năsăud. Acum, textul a fost pus în scenă și urmează să fie vizionat în cadrul unui turneu virtual care vizează publicuri din mai multe oraşe.

„În 2019 aveam planuri mari: ne propusesem să jucăm spectacolul Celule de bază la Cluj, Bârlad, Piatra Neamţ, Telciu şi Bucureşti, însă pandemia COVID-19 ne-a tăiat un pic avântul. Pentru că ne dorim în continuare să ajungem la publicurile din aceste comunităţi, dar vrem şi să fim cu toţii în siguranţă, am decis cu echipa să facem un turneu virtual”, spune Laura Trocan – coordonatoarea proiectului.

Turneul virtual începe în luna octombrie. Spectacolul este filmat şi montat într-un format special pentru mediul online şi va fi accesibil public, în mod gratuit, în cadrul celor 5 evenimente online care vor fi realizate şi promovate cu sprijinul partenerilor locali: Primăria Telciu, Teatrul V. I. Popa și Asociația Constantin Hamangiu (Bârlad), Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Centrul de Teatru Educațional Replika (Bucureşti) și Casa Tranzit (Cluj-Napoca). Premiera are loc săptămâna aceasta, pe 14 octombrie, în cadrul unui eveniment online organizat de Casa Tranzit ca parte din programul TRANZIȚII / program euroregional de artă contemporană. Pe 15 octombrie urmează o difuzare online în parteneriat cu Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, urmată de o discuţie online între spectatori şi artiştii din proiect. La final de lună, pe 31 octombrie, cu sprijinul partenerilor locali vom difuza spectacolul în comunitatea bârlădeană, unde vom avea şi o difuzare pentru un grup de elevi. Turneul online se va încheia cu o difuzare specială pentru comunitatea din Telciu, de unde au pornit poveştile din spectacol, precum şi un eveniment online la Bucureşti.

Mai multe detalii vor fi anunţate pe pagina de Facebook: www.facebook.com/CuleseDinTelciu sau pe website-ul proiectului.

Spectacolul Celule de bază este produs în cadrul proiectului Familii și migrație. Perspective din rural, ca urmare a documentării realizate în cadrul rezidențelor Culese din Telciu 2019 de către Petro Ionescu și Raul Coldea.

Echipa proiectului:

Concept și dramaturgie: Petro Ionescu și Raul Coldea

Cu: Ioana Chițu, Bianco Erdei, Lucia Mărneanu

Scenografia: Hermina Csala

Muzica: Adrian Cimpoeșu / Văzduh

Costume: Lanelka

Coordonatoare: Laura Trocan

Emil Florea: tehnician

Adina Marincea: comunicare

Mulțumiri speciale: Victor Mureșan (Coco), Gabriela Elena Herța, George Valeriu Henciu și tuturor persoanelor care au participat la documentare în perioada mai-iunie 2019.

Proiectul este produs de Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Primăria și Consiliul Local Telciu.

Parteneri: Reactor de Creație și Experiment, Baricada, Bistriţeanul, CriticAtac, Media Index, Observator Cultural, Prăvălia Culturală, Vera Ikon Media, Timp Online Bistrița Năsăud, Gazeta de Artă Politică.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).