Teatrul migrează online, cu poveşti despre migraţia familiilor din rural
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-migreaza-online-cu-povesti-despre-migratia-familiilor-din-rural/

În ultimele două luni, o echipă de artişti din Bucureşti şi Cluj s-a întâlnit la repetiţii, pregătind un spectacol bazat pe poveşti reale despre familii din mediul rural.

Un articol de Liliana Matei|12 octombrie 2020

Toamna trecută Petro Ionescu (dramaturgă) şi Raul Coldea (regizor) au mers în turneu în mai multe oraşe cu spectacolul-lectură Celule de bază, creat în urma rezidenţei lor artistice în Telciu, Bistriţa-Năsăud. Acum, textul a fost pus în scenă și urmează să fie vizionat în cadrul unui turneu virtual care vizează publicuri din mai multe oraşe.

„În 2019 aveam planuri mari: ne propusesem să jucăm spectacolul Celule de bază la Cluj, Bârlad, Piatra Neamţ, Telciu şi Bucureşti, însă pandemia COVID-19 ne-a tăiat un pic avântul. Pentru că ne dorim în continuare să ajungem la publicurile din aceste comunităţi, dar vrem şi să fim cu toţii în siguranţă, am decis cu echipa să facem un turneu virtual”, spune Laura Trocan – coordonatoarea proiectului.

Turneul virtual începe în luna octombrie. Spectacolul este filmat şi montat într-un format special pentru mediul online şi va fi accesibil public, în mod gratuit, în cadrul celor 5 evenimente online care vor fi realizate şi promovate cu sprijinul partenerilor locali: Primăria Telciu, Teatrul V. I. Popa și Asociația Constantin Hamangiu (Bârlad), Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Centrul de Teatru Educațional Replika (Bucureşti) și Casa Tranzit (Cluj-Napoca). Premiera are loc săptămâna aceasta, pe 14 octombrie, în cadrul unui eveniment online organizat de Casa Tranzit ca parte din programul TRANZIȚII / program euroregional de artă contemporană. Pe 15 octombrie urmează o difuzare online în parteneriat cu Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, urmată de o discuţie online între spectatori şi artiştii din proiect. La final de lună, pe 31 octombrie, cu sprijinul partenerilor locali vom difuza spectacolul în comunitatea bârlădeană, unde vom avea şi o difuzare pentru un grup de elevi. Turneul online se va încheia cu o difuzare specială pentru comunitatea din Telciu, de unde au pornit poveştile din spectacol, precum şi un eveniment online la Bucureşti.

Mai multe detalii vor fi anunţate pe pagina de Facebook: www.facebook.com/CuleseDinTelciu sau pe website-ul proiectului.

Spectacolul Celule de bază este produs în cadrul proiectului Familii și migrație. Perspective din rural, ca urmare a documentării realizate în cadrul rezidențelor Culese din Telciu 2019 de către Petro Ionescu și Raul Coldea.

Echipa proiectului:

Concept și dramaturgie: Petro Ionescu și Raul Coldea

Cu: Ioana Chițu, Bianco Erdei, Lucia Mărneanu

Scenografia: Hermina Csala

Muzica: Adrian Cimpoeșu / Văzduh

Costume: Lanelka

Coordonatoare: Laura Trocan

Emil Florea: tehnician

Adina Marincea: comunicare

Mulțumiri speciale: Victor Mureșan (Coco), Gabriela Elena Herța, George Valeriu Henciu și tuturor persoanelor care au participat la documentare în perioada mai-iunie 2019.

Proiectul este produs de Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Primăria și Consiliul Local Telciu.

Parteneri: Reactor de Creație și Experiment, Baricada, Bistriţeanul, CriticAtac, Media Index, Observator Cultural, Prăvălia Culturală, Vera Ikon Media, Timp Online Bistrița Năsăud, Gazeta de Artă Politică.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.