Teatrul National din Sibiu, cei 40 de studenţi şi fondurile europene
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-national-din-sibiu-cei-40-de-studenti-si-fondurile-europene/

Patruzeci de studenţi la Actorie din Sibiu vor fi, pentru un an, angajaţi ai Teatrului Naţional „Radu Stanca” (TNRS) şi vor juca în două piese realizate în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene, în valoare de 2,2 milioane de lei

Un articol de Petre Ivan|2 mai 2014

Reprezentanţii Teatrului Naţional „Radu Stanca” au anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că 40 de studenţi la Actorie din Sibiu vor fi angajaţi ai instituţiei timp de un an şi vor juca în două piese realizate în cadrul proiectului „Teatrul modern – Mijloace multimedia”.

„Sunt două spectacole «Multimedia Project», în regia lui Şerban Puiu, şi «Scrisori pierdute», în regia lui Bogdan Sărătean. Studenţii vor juca în continuare spectacolele. Lor li se vor face contracte de muncă pe aceste spectacole şi, practic, un an, vor juca”, a declarat Luminiţa Puiuleţ, managerul proiectului „Teatrul modern – Mijloace multimedia”.

Potrivit acesteia, proiectul a presupus organizarea a două stagii de practică profesională în domeniul teatrului modern, cu accent pe multimedia, pentru studenţii de la facultăţile de teatru din Târgu Mureș și Sibiu. Astfel, 162 de studenţi au fost instruiţi şi au fost realizate 14 piese de teatru.

Valoarea proiectului – peste 2,2 milioane de lei (fonduri europene)

Regizorul Bogdan Sărătean a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că spectacolul „Scrisori pierdute” va fi prezentat şi în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

„Spectacolul o să-l jucăm şi în Festivalul Internaţional de Teatru şi va rămâne în stagiune. Împreună am făcut scenariul ăsta, pornind de la scrisori celebre din istorie, nu doar celebre, pentru că am avut scrisori de la 1500, scrise de văduve cu soldaţi pierduţi în război, dar şi scrisori ale lui Van Gogh sau Kurt Cobain”, a declarat Bogdan Sărătean.

Tinerii care vor fi angajaţi sunt studenţi în anul trei la Facultatea de Artă Teatrală din Sibiu.

Foto cu Teatrul National din Sibiu – facebook

06
/12
/13

12 Years a Slave, regizat de Steve McQueen, a fost desemnat filmul anului 2013 în Topul 10 al revistei Rolling Stone, după ce, marţi, cineastul american a primit, pentru aceeaşi peliculă, titlul de cel mai bun regizor din partea New York Film Critics Circle.

06
/12
/13

MEMORIA CULTURALĂ Pe 12 decembrie se împlinesc 30 de ani de la moartea lui Amza Pellea. Sanda Toma, partenera sa de scenă, scria în decembrie 1983, în revista Teatrul, un text prin care-și lua adio (nu „adio”, ci numai „la revedere”) de la actorul care a fost „întotdeauna egal cu el însuși, prietenos și cald ca o zi luminoasă de vară”.

05
/12
/13

CRONICĂ DE FILM „Majordomul”, în regia lui Lee Daniels, este un film croit pe placul Academiei Americane, dar şi al unui public dornic de poveşti motivaţionale. Transpunerea vizuală a scenariului este, însă, cât se poate de convenţională.