Teatrul National din Sibiu, cei 40 de studenţi şi fondurile europene
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-national-din-sibiu-cei-40-de-studenti-si-fondurile-europene/

Patruzeci de studenţi la Actorie din Sibiu vor fi, pentru un an, angajaţi ai Teatrului Naţional „Radu Stanca” (TNRS) şi vor juca în două piese realizate în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene, în valoare de 2,2 milioane de lei

Un articol de Petre Ivan|2 mai 2014

Reprezentanţii Teatrului Naţional „Radu Stanca” au anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că 40 de studenţi la Actorie din Sibiu vor fi angajaţi ai instituţiei timp de un an şi vor juca în două piese realizate în cadrul proiectului „Teatrul modern – Mijloace multimedia”.

„Sunt două spectacole «Multimedia Project», în regia lui Şerban Puiu, şi «Scrisori pierdute», în regia lui Bogdan Sărătean. Studenţii vor juca în continuare spectacolele. Lor li se vor face contracte de muncă pe aceste spectacole şi, practic, un an, vor juca”, a declarat Luminiţa Puiuleţ, managerul proiectului „Teatrul modern – Mijloace multimedia”.

Potrivit acesteia, proiectul a presupus organizarea a două stagii de practică profesională în domeniul teatrului modern, cu accent pe multimedia, pentru studenţii de la facultăţile de teatru din Târgu Mureș și Sibiu. Astfel, 162 de studenţi au fost instruiţi şi au fost realizate 14 piese de teatru.

Valoarea proiectului – peste 2,2 milioane de lei (fonduri europene)

Regizorul Bogdan Sărătean a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că spectacolul „Scrisori pierdute” va fi prezentat şi în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

„Spectacolul o să-l jucăm şi în Festivalul Internaţional de Teatru şi va rămâne în stagiune. Împreună am făcut scenariul ăsta, pornind de la scrisori celebre din istorie, nu doar celebre, pentru că am avut scrisori de la 1500, scrise de văduve cu soldaţi pierduţi în război, dar şi scrisori ale lui Van Gogh sau Kurt Cobain”, a declarat Bogdan Sărătean.

Tinerii care vor fi angajaţi sunt studenţi în anul trei la Facultatea de Artă Teatrală din Sibiu.

Foto cu Teatrul National din Sibiu – facebook

11
/03
/15

Actorii Kristen Stewart, Jesse Eisenberg şi Bruce Willis vor interpreta rolurile principale în următorul film al regizorului american Woody Allen. Acest lungmetraj nu are deocamdată un titlu, dar producătorii săi au anunţat deja că pelicula va fi lansată pe marile ecrane în anul 2016.

11
/03
/15

Spectacolul „Lecţia” de miercuri, 11 martie, ora 19:00 vine cu o surpriză: Ofelia Popii joacă în premieră rolul Elevei pe scena Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu. "Lecţia" va fi predată de Constantin Chiriac, care interpretează rolul Profesorului.

11
/03
/15

Actorul Ion Besoiu împlineşte astăzi 84 de ani. Artistul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate – din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, şi la Gala Gopo din 2011.

11
/03
/15

Miercuri, 18 martie, începând cu ora 19.00, Sala ARCUB se transformă din nou într-un spațiu de întâlnire al cinefililor, pentru cea de-a doua ediție a CineȘoc la ARCUB. Filmul lunii martie este Animal Kingdom (2010), în regia lui David Michôd, producție ce îi are în distribuție pe Guy Pearce, Joel Edgerton, Jacki Weaver și Ben Mendelsohn.

10
/03
/15

Stagiunea de teatru UNATC „I. L. Caragiale” continuă în a doua jumătate a lunii martie cu 10 producții după opere din dramaturgia internațională. Trei dintre acestea sunt premiere: „Sylvia” de A. R. Gurnex, „Norman” de Alan Ayckbourn și „A douăsprezecea noapte” de W. Shakespeare.

10
/03
/15

“Buumes”, de Martin Guggisberg, “Keith Reynolds Can't Make It Tonight”, de Felix Massie, “Lothar”, de Luca Zuberbühler, “Cai putere”, de Daniel Sandu şi “A Mile in These Hooves”, de James Brylowski sunt câştigătorii Comedy Short Film Festival @ Plaza România, singurul festival de scurtmetraje de comedie organizat într-un mall din România (și desfășurat la Cinema Movieplex).

10
/03
/15

Concursul The Pitch, unul dintre cele mai populare proiecte la ediția de anul trecut, revine la Festivalul Internațional de Film NexT (15 - 19 aprilie, Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO). Cineaștii aflați la început de drum se pot înscrie, pentru al doilea an consecutiv, în cursa pentru un premiu de 5.000 de euro, bani acordați pentru producția unui scurtmetraj.

10
/03
/15

Unul din cei mai apreciaţi regizori ai momentului, Radu Afrim şi dramaturgia germancei Dea Loher , o autoare în mare vogă pe scenele europene - cea mai jucată după Brecht. Sau, altfel spus, revenirea spectacolului HOŢI pe afişul stagiunii, vineri 13 martie 2015, ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti, după o pauză de 3 luni.

09
/03
/15

Ce rol au regulile într-o societate? Care este diferența dintre Est și Vest? Ce ar trebui să ne învețe școala? Sunt câteva dintre subiectele pe care Sandra Pralong le abordează în volumul „Cum schimbăm mentalitatea? 25 de ani de România”, apărut la Editura Polirom.

09
/03
/15

Compozitorul Marcel Dragomir, celebru pentru melodii precum "Să mori de dragoste rănită", "Să te gândeşti din când în când la mine", "Un albastru infinit", şi-a pus amprenta pe o generaţie de cântăreţi, de la regretata Mihaela Runceanu la celebrele Corina Chiriac, Angelea Similea şi Mirabela Dauer.

09
/03
/15

De la Summit Entertainment vine pe marile ecrane Insurgent – un film cu Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet și Naomi Watts, parte a seriei Divergent, în regia lui Robert Schwentke. Insurgent se lansează în România pe 20 martie, în IMAX 3D.