Teatrul Național Radiofonic, la Reuniunea Teatrelor Naționale – Chișinău 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-national-radiofonic-la-reuniunea-teatrelor-nationale-chisinau-2015/

Teatrul Naţional Radiofonic participă în perioada 18 – 28 septembrie 2015, la Reuniunea Teatrelor Naţionale – eveniment cultural de anvergură, organizat la Chişinău, de Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu” din Chişinău, Ministerul Culturii din Republica Moldova, Ministerul Culturii din România şi Institutul Cultural Român.

Un articol de Petre Ivan|17 septembrie 2015

În cadrul acestei reuniuni, publicul spectator din Republica Moldova va avea ocazia să vizioneze spectacole valoroase prezentate de teatrele invitate și de teatrul gazdă și să participe la audițiile spectacolelor Teatrului Național Radiofonic – Radio România.

Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu prezintă Aşteptându-l pe Godot de Samuel Beckett, în regia lui Silviu Purcărete și pe Constantin Chiriac în Domnule și frate Eminescu – recital extraordinar.

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova vine cu trei spectacole: O furtună de William Shakespeare, în regia lui Silviu Purcărete, Spargerea de Răzvan Petrescu, în regia lui Dragoș Mușoiu și O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, în regia lui Mircea Cornișteanu.

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi prezintă Colivia de Georges Feydeau în regia lui Cristian Hadji-Culea și Vizita bătrânei doamne de Friedrich Dürrenmatt, în regia lui Claudiu Goga.

Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti participă la această reuniune cu trei spectacole: 20 de ani în Siberia după Anița Nandriș-Cudla, în regia lui Sorin Misirianțu, Dumnezeu se îmbracă de la second-hand de Iulian Margu, în regia lui Ion Caramitru și Spectacol ActOrchestră, în regia lui Horia Suru.

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău – deschide și închide evenimentul, cu două spectacole în premieră: Casa de pe graniţă de Sławomir Mroźek, regia – Agnieszka Korytkowska – Mazur și Filumena Marturano sau Divorţ în stil italian de Eduardo de Filippo, în regia lui Alexandru Vasilache.

Audiţii cu public

O secţiune aparte a reuniunii aruncă un spot de lumină asupra Teatrului Naţional Radiofonic. În cadrul acestei secțiuni, se vor organiza audiţii cu public ale spectacolelor radiofonice de teatru – document, realizate în seria Biografii, memorii – dedicate unor destine exemplare, modele în lupta de rezistenţă anticomunistă, personalități de seamă ale vieţii culturale naționale, precum şi ale unor creaţii radiofonice de referinţă, realizate în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani, după operele unor cunoscuţi şi apreciaţi scriitori basarabeni.

Aceste audiții vor avea loc zilnic, de la ora 11.00, în Sala Antract a Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău și vor fi Reuniunea Teatrelor prezentate publicului.

Se vor asculta următoarele spectacole:

Şase autori în căutarea unui personaj de Val Butnaru, în regia lui Petru Hadârcă. Adaptare radiofonică de Ion-Costin Manoliu și Petru Hadârcă; Vlad Mugur: Craiova, mon amour! – Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu și Florica Ichim. Regia artistică : Cristian Munteanu;

Părintele Zosim Oancea – Icoana unei vieți. Credință și ctitorie. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Gavriil Pinte;

Anița Nandriș-Cudla –Amintiri din viață. 20 de ani în Siberia. Scenariu radiofonic de Magda Duţu şi Raisa Radu. Regia artistică: Petru Hadârcă;

Povestea Elisabetei Rizea – Mărturii. Scenariu radiofonic de Rodica Mandache. Regia artistică: Attila Vizauer; Hronicul Găinarilor de Aureliu Busuioc. Adaptarea și dramatizarea radiofonică: Magda Duțu. Regia artistică: Petru Hadârcă;

Părintele Arsenie Boca – Taina Iubirii. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Nicolae Mărgineanu.

Foto: Teatrul Național Radiofonic, Reuniunea Teatrelor Naționale – Chișinău 2015 –  facebook

04
/12
/23

Bogdan Mihai Simion, artist, culegător de muzică tradițională și lăutar, unul dintre ultimii cântăreți la cobză din România și realizatoarea Radio România Cultural, Maria Balabaș, cunoscută în special pentru conceptul original al emisiunii Dimineața Crossover, vă invită, din 18 decembrie, de la ora 14.00,  la Radio România Cultural, într-o lume cu personajele arhetipale din societatea secolelor trecute, căutând conexiuni cu lumea contemporană.

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

01
/12
/23

La sfârșit de an, Teatrul Metropolis vă propune spectacole-cadouri memorabile, multe deja consacrate, câteva noi și proaspete – toate, povești care sperăm că vă vor oferi experiența unor seri de poveste în cele două săli din strada Mihai Eminescu 89.

01
/12
/23

Cu ocazia apariţiei "Fallen Leaves" (2023), ales deja de critici cel mai bun film al anului şi lansat şi la noi cu titlul "Frunze căzătoare", platforma MUBI a pregătit o amplă retrospectivă dedicată marelului regizor finlandez Aki Kaurismäki.

29
/11
/23

Luni, pe 4 decembrie, unteatru dă startul celei de-a doua ediții a programului Teatru în Sectorul 5. Mini-stagiunea cu spectacole oferite în dar comunității din Sectorul 5 va readuce pe scena din Sfinții Apostoli nr. 44 câteva dintre cele mai iubite producții din repertoriul unteatru.