Teatrul Național „Radu Stanca”, într-un nou proiect european
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-national-radu-stanca-intr-un-nou-proiect-european/

În perioada 2016 – 2018, TNRS face parte din proiectul european „Power of Diversity – The Crossing Lines Project” şi aduce noi provocări în comunitatea locală. În faza iniţială a proiectului, care se desfăşoară până în luna iunie 2017, fiecare partener va organiza un atelier de 14 zile, adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2016

Fiecare workshop va avea ca rezultat un spectacol, care va fi prezentat într-un spațiu public neconvențional: o piață, un parc, o gară sau o clădire care nu are în mod normal destinația de locație pentru spectacole. Aceste prime producții teatrale vor fi de dimensiuni mai mici, pentru un număr de circa 1.000 de spectatori.

Temele producțiilor individuale vor fi diferite în fiecare din cele 10 orașe, fiind stabilite în colaborare cu reprezentanții conducerii artistice a celor de la compania germană Aktionstheater PAN.OPTIKUM, coordonatorul proiectului. Alături de PAN.OPTIKUM se află RAPucation, în calitate de partener artistic.

În Sibiu, prima etapă a proiectului a avut loc în luna aprilie 2016. Regizoarea Sigrun Fritsch, coregrafa de hip-hop Veronica Schell și responsabilul cu managementul educațional, Nima Feyzi Shandi s-au întâlnit cu tinerii interesați în cadrul unui workshop preliminar pe teatru, dans și rap. Etapa principală a atelierului, menită să pregătească spectacolul local, va continua în intervalul 8-17 iunie 2016. Pe data de 18 iunie 2016, va avea loc prezentarea publică a spectacolului, în cadrul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (10-19 iunie 2016).radu stanca

La încheierea fiecărui workshop, cel mult 3 participanți vor fi selectați din fiecare oraș partener pentru a fi invitați la Freiburg, timp de șase săptămâni, în perioada iunie-iulie 2017, în vederea participării la etapa următoare a proiectului: producția efectivă a spectacolului final. Acest spectacol va porni într-un turneu european în perioada august 2017 – septembrie 2018.

Rezultatul final al proiectului este crearea unei companii noi, multinaționale, formată din tineri având un fond social foarte diferit, ca urmare a colaborării dintre instituții și organizații cu experiență în producția și găzduirea de spectacole de teatru de stradă și teatru interdisciplinar.

Acest grup va constitui „nucleul” unei producții teatrale de mari proporții, care va fi prezentată în spații inedite din diverse orașe europene. Limbajul teatral folosit va fi o combinație între hip-hop, rap și alte forme de dans. Astfel, tradiția teatrului de stradă va fi extinsă din punct de vedere artistic și noi categorii de public vor fi atrase înspre această formă a artelor spectacolului.

Producția finală va fi găzduită de toți partenerii implicați în proiect. Fiecare dintre aceștia își va folosi rețelele internaționale pentru a putea prezenta spectacolul în cât mai multe țări europene.

Se estimează că spectacolul va putea fi urmărit de un public total de peste 100.000 de persoane.

Foto: Teatrul Național „Radu Stanca” proiect european – tnrs.ro

06
/07
/22

A doua ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu” va avea loc în perioada 17 - 23 iulie 2022, în stațiunea 2 Mai. Timp de o săptămână, iubitorii de artă de toate vârstele se vor putea bucura de peste 20 de evenimente culturale cu intrare liberă, de la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole, expoziții, masterclassuri și ateliere de teatru pentru copii și adolescenți.

06
/07
/22

Avishai Cohen Quartet (IL), Roberto Fonseca Trio (CU), Mircea Tiberian Trio (RO), GANNA (UKR), Elena Mîndru Quartet (RO), Mădălina Pavăl Orchestra (RO), Apifera (IL) și Paperjam (RO) completează lista artiștilor care vor concerta la a X-a ediție a festivalului Jazz in the Park, ce va avea loc în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, în 1-4 septembrie.

05
/07
/22

Marți, 5 iulie 2022, a început la Craiova de-a IV-a ediție a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents - #TNT2022. Unul dintre cele mai dinamice și provocatoare evenimente culturale ale verii, dedicat artiștilor de teatru din noua generație, TNT aduce pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova 14 spectacole de teatru, instalații, concerte, dezbateri și proiecții de film. Lansarea platformei #TNT2022 a avut loc pe 5 iulie, de la ora 20:00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, după spectacolul care deschide această ediție.

05
/07
/22

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forță cu un duo de excepție format din câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiș pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania și “Best Voice” 2019 - Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susținut un concert de neuitat alături de artiști din Italia, Statele Unite și Indonezia.

05
/07
/22

Luni, 4 iulie, la Palatul Culturii din Bistrița a avut loc ediția cu numărul 30 a Galei Premiilor UNITER. Întreaga Gală a fost o reverență adusă omului de cultură Ion Caramitru, președintele uniunii timp de 31 de ani, inițiatorul acestui program.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Teatrul Național din Timișoara deschide drumuri. Face parte din istoria lui, din destinul lui. Așa cum România modernă va trebui să își asume momentul în care actorii Naționalului au oprit spectacolul de pe scenă și le-au deschis revoluționarilor strânși în Piața Victoriei, în 16 decembrie 1989, porțile Teatrului în numele libertății și al adevărului, schimbând istoria, tot așa, în același spirit, urmându-și rostul și rolul său de creator de spectacole, dar urmărind excelența, profesionalismul, Teatrul Național deschide drumuri în direcția civismului, a determinării, a umanității în toate aspectele pe care le reunește acest concept.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.