Teatrul Naţional Slovac din Bratislava vine la TNB cu „Nevasta păstorului”
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-national-slovac-din-bratislava-vine-la-tnb-cu-nevasta-pastorului/

Teatrul Naţional Slovac din Bratislava (SND) va susţine o unică reprezentaţie cu piesa Nevasta păstorului de Ivan Stodola, o punere în scenă netradiţională a unui titlu clasic al dramaturgiei slovace, în regia lui Roman Polák. Spectacolul va avea loc vineri 7 octombrie 2016, ora 19.00, la Sala Pictura a TNB şi va fi titrat în limba română (traducerea Mircea Dan Duţă).

Un articol de Petre Ivan|28 septembrie 2016

Tragedie contemporană concentrată, Nevasta păstorului vorbeşte despre dileme morale universale prin intermediul unui  teatru viu, preocupat atât de relaţiile şi crizele interumane, cât şi de cele economice.

Spectacolul prezintă puternica poveste a unei femei, o mamă iubitoare care, fără a avea vreo vină, sfârșește într-o situație disperată — devine, fără voia ei, soția a doi bărbați și are câte un fiu cu fiecare dintre aceștia. Între cei doi bărbați imposibil de împăcat, ea alege să-și fie loială sieși…

Printre interpreții care vor putea fi văzuți pe scena TNB se numără decana de vârstă a SND, cea mai longevivă membră a Secției Dramatice, Mária Kráľovičová  (născută în 1927), care slujește această scenă de peste 70 de ani, fiind prima interpretă slovacă a Julietei și Ofeliei !

Regizor cu semnătură specifică, inconfundabilă, Roman Polák a creat mai mult de 100 de spectacole foarte bine primite de critici și de public.

Turneul la Bucureşti este unul dintre evenimentele slovace, diplomatice şi culturale ce au loc în această perioadă şi prefaţează vizita în România a Președintelui Republicii Slovace, dl. Andrej Kiska.

Teatrul Naţional Slovac nevasta-pastorului_bz-7 nevasta-pastorului_bz-10 nevasta-pastorului_bz-15

Foto: Teatrul Naţional Slovac, Nevasta păstorului – tnb.ro

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?