Teatrul Nottara deschide stagiunea 2014-2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-nottara-deschide-stagiunea-2014-2015/

Teatrul Nottara pregăteşte pentru noua stagiune, premiere ale unor regizori de succes, ediţia a doua a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, expoziţii, aniversări şi alte evenimente inedite. O parte dintre producţiile teatrului vor participa în acest an, la festivaluri în ţară sau vor avea turnee în străinătate. 

Un articol de Liliana Matei|6 septembrie 2014

Stagiunea de la Nottara se deschide oficial în acest week-end, cu două comedii foarte îndrăgite de public. Astfel, sâmbătă, 6 septembrie, se reia Soţul păcălit de Molière – unul dintre cele mai longevive spectacole de pe scenele teatrelor bucureştene (se joacă de peste 15 ani, cu mare succes de public). În această montare, semnată de regizorul Mircea Cornişteanu îi puteţi (re)vedea pe Ion Haiduc şi Cerasela Iosifescu.

Duminică, 7 septembrie, puteți să-l vedeți pe actorul Mircea Diaconu, în spectacolul Scandal la Operă! de Ken Ludwig, regia: Petre Bokor. Ambele spectacole se joacă la Sala Horia Lovinescu, de la ora 19.00.

Cu ocazia deschiderii noii stagiuni, foaierul Sălii Horia Lovinescu va găzdui, în perioada 6 septembrie – 8 octombrie, un eveniment special: expoziţia artistului Mihai Teodor Olteanu, intitulată ţărmuri. flori. îngeri păzitori. miresme. culori. În cadrul ei, vor fi expuse 44 de lucrări „inspirate din întâlnirea cu ţărmul grecesc, cu arta Greciei Antice, cu frumuseţea trupului feminin, redescoperită de greci. Expoziţia este închinată luminii, bucuriei şi iubirii veşnice.”, după cum afirmă artistul. Mihai Teodor Olteanu este cunoscut ca „pictorul Revoluţiei de la Timişoara” şi a participat la sute de expoziţii personale şi de grup, în oraşe din România, dar şi la Haga, Amsterdam, Budapesta sau Lyon. Tablourile lui se regăsesc şi în colecţii private, ale unor importaţi şefi de stat.

În a doua parte a lunii septembrie, va avea loc la Sala Horia Lovinescu şi premiera pentru presă a montării Noul locatar de Eugène Ionesco, un spectacol de Gábor Tompa. Rolul principal este interpretat de Francisco Alfonsín, un actor spaniol care a jucat atât pe scene din ţara natală, cât şi în Franţa şi Anglia. Alături de el, îi veţi revedea în această montare pe actorii Teatrului Nottara: Ada Navrot, Ion Grosu şi Gabriel Răuţă. Spectacolul a fost selectat să participe la cea de-a 24 ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, care va avea loc în luna noiembrie.

În această stagiune, Victor Ioan Frunză, Cristi Juncu, Alexandru Mâzgăreanu şi Diana Lupescu sunt câţiva dintre regizorii care vor avea spectacole în premieră, pe scenele Teatrului Nottara. În plus, publicul se va putea bucura şi de producţiile deja cunoscute ale teatrului, jucate cu succes în ultimii ani şi apreciate atât în România cât şi în străinătate. De asemenea, vor avea loc turnee în Cehia, Franţa sau Germania precum şi participări la festivaluri de prestigiu din ţară.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard se va desfăşura în perioada 11-18 octombrie şi va cuprinde spectacolele din ţară şi din străinătate, împărţite în două secţiuni: cea competitivă Mici crize… (şi) electorale precum şi secţiunea Bulevardul Comediei. Evenimentul toamnei, de la Teatrul Nottara, va fi completat cu spectacole-lectură, lansări de carte şi colocvii.

Pentru spectacolele din luna septembrie, dar şi pentru Fest(in) pe Bulevard, biletele au fost deja puse în vânzare şi se pot achiziţiona de la Casa de bilete a Teatrului Nottara, din B-dul Magheru nr. 20, deschisă zilnic, între orele 10.00 – 20.00. Telefon: 021.317.41.01.

Foto: Ciprian Duică

01
/11
/16

Teatrul Evreiesc de Stat deschide stagiunea miercuri, la sediul central din strada Iuliu Barasch, nr 15, sector 3, Bucureşti (zona Sf. Vineri – Udrişte), cu spectacolul ”Varşovia - Ghid Turistic” de Hillel Mitelpunkt. Premiera spectacolului va avea loc miercuri, 2 noiembrie, de la ora 19.00 și joi, 3 noiembrie, de la ora 18.00, la Teatrul Evreiesc de Stat.

01
/11
/16

“Jack Reacher: Never go back”, “Doctor Strange”, “Fantastic Beasts and Where to Find Them” sau “Rogue One: A Star Wars Story” sunt cele mai spectaculoase premiere care pot fi urmărite lunile acestea în format IMAX, pe cele mai mari ecrane din ţară, disponibile la Cinema City.

31
/10
/16

Disco Titanic, de Radu Pavel Gheo, un roman cu adolescenţi maturizaţi traumatic într-o lume copleşită de puseuri naţionaliste sau localiste, a apărut în colecția Ego. Proză a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală. „Radu Pavel Gheo este un scriitor strălucit, ce va marca o epocă.” - Mircea Iorgulescu

31
/10
/16

Serenada pentru vioară, orchestră de coarde, harpă şi percuţie de Bernstein este o lucrare care poate fi foarte rar auzită în România. Ea va fi interpretată la Sala Radio vineri, 4 noiembrie, de la ora 19.00, de violonistul Liviu Prunaru, alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea.

31
/10
/16

Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, „Inimi cicatrizate”, o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, va rula în cinematografele din România din 18 noiembrie, pelicula fiind distribuită de micro FILM. Cu această ocazie, Editura Humanitas publică o ediție specială a romanului ”Inimi cicatrizate”. Este pentru prima dată când M. Blecher semnează și ilustrația copertei cărții sale, un desen în tuș negru și roșu descoperit în timpul documentării lui Radu Jude, desen care a devenit imaginea centrală a afișului filmului.

30
/10
/16

În cadrul Festivalului Naţional de Teatru, pe 27 şi 28 octombrie 2016 la Teatrul Bulandra, sala „Liviu Ciulei”, spectacolul „Linoleum“ (pe un text al fraţilor Presniakov) al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, a descreţit frunţile bucureştenilor cu umor negru, de calitate.

30
/10
/16

Zonă seismică acceptată azi de toată lumea, Bucureştiul are o lungă istorie în spate, presărată de cutremure frecvente, distrugătoare şi peste putinţă de prevăzut. Prima consemnare documentară datează din 1681, în domnia lui Şerban Cantacuzino, cu precizarea că „n-au mai pomenit altădată nimenea”.

30
/10
/16

Ei bine, moda Halloween-ului ajunge și pe un disc de muzică clasică, însă chiar în ajunul Halloween-ului se lansează și un antidot, un disc cu muzică de Mozart. Ambele, foarte bine cântate.

29
/10
/16

Cea de-a noua zi – penultima - a Festivalului Naţional de Teatru se constituie într-un complex de rafinate evenimente dedicate scenei contemporane şi artiştilor care o slujesc. Fără îndoială, capul de afiş al seriei de spectacole programate în această seară îl constituie prima reprezentaţie din FNT a ”Livezii de Vişini” de A.P. Cehov, în viziunea regizorală a renumitului Lev Dodin –  invitat special al Festivalului, împreună cu trupa sa de actori de la Maly Drama Teatr - Théâtre de l'Europe, din Sankt Petersburg, Rusia.

29
/10
/16

Artistul american Bob Dylan, care nu a făcut declarații după ce a fost desemnat câștigătorul premiului Nobel pentru Literatură, a anunțat că va merge la Stockholm pentru a primi această recompensă ''uluitoare, de necrezut''.

29
/10
/16

Arcadie Rusu este directorul Centrului Independent Coregrafic LINOTIP. Coregraf, dansator, performer, licențiat și absolvent de Master în Artă Coregrafică la U.N.A.T.C, acesta vorbeşte în faţa camerei mânuite de fotograful Simion Buia despre experiența sa cu teatrul.