Teatrul Nottara în sărbătoare: Alexandru Repan la 80 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-nottara-in-sarbatoare-alexandru-repan-la-80-de-ani/

Pe 3 martie, Teatrul Nottara a organizat un eveniment dedicat celei de-a 80-a aniversări a actorului Alexandru Repan, născut pe 26 februarie 1940. Pe scena teatrului unde joacă de peste 50 de ani, sărbătoritul a susţinut un spectacol de poezie pe acorduri live de flaut.

Un articol de Cristina Enescu Aky|4 martie 2020

Actor în zeci de filme (printre care „Vlad Țepeș”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze”, „Faimosul paparazzo” și numeroase altele) și sute de spectacole de teatru (majoritatea acestora jucate la Teatrul Nottara), profesor de actorie, distins cu Ordinul cultural în grad de Cavaler, Alexandru Repan a ajuns student la Facultatea de Teatru abia după ce a absolvit-o pe cea de Istorie. A fost coleg de generație și chiar de scenă cu multe din numele legendare ale scenei românești, printre care Emil Hossu, Ștefan Sileanu, Melania Cârje sau Alexandru Bocăneț.

Este angajat la Nottara din 1968 când, în urma unui recital de poezie la televiziune, a fost invitat de directorul de atunci al teatrului, Horia Lovinescu, să joace într-un spectacol alături de Ștefan Iordache, Ovidiu Iuliu Moldovan și Gilda Marinescu.

Alexandru Repan a dat startul spectacolului aniversar spunând: „Noi, actorii, suntem din ce în ce mai rar considerați măcar artiști. Suntem considerați interpreți. Pe lucrarea mea de diplomă și pe cele ale multor alți colegi scrie clar `prestator servicii artistice`. Voi încerca totuși să o ademenesc pe această muză a poeziei, citind câteva poeme din literatura română. Ați auzit bine, am spus `citesc`, pentru că după părerea mea poezia lirică nu trebuie recitată sau transformată în monolog dramatic, poezia lirică este de sorginte divină.”

În fața sălii pline de admiratori și colegi ai actor, muzica flautului lui Ion Bogdan Ștefănescu a însoțit ca o meditație sonoră poeziile citite de actor din creația lui Eminescu, Coșbuc, Blaga și alți mari creatori.

La final, pe scenă au urcat colaboratori și colegi, s-au depănat amintiri și emoții, iar aprecierea de care se bucură în continuare Alexandru Repan a fost evidentă în sala Teatrului Nottara.

Ce aș spune eu în cinci cuvinte despre Repan: inteligență, talent, cultură, cinism, sensibilitate” – așa l-a descris directoarea Teatrului Nottara, Marinela Țepuș. Alți colegi au vorbit despre dragostea pe care i-o poartă celui cu care împart și astăzi scena teatrului și despre ce au învățat și au trăit alături de el. Soția actorului, Simona Repan, a vorbit despre mentorul, soțul, iubitul și tatăl băieților ei, și-a urat „la mulți ani, crai de Curte Veche”, făcând aluzie la celebrul one-man-show al actorului. Cei doi băieți ai cuplului au fost și ei prezenți, venind în țară pentru acest eveniment de la studiile pe care le efectuează în străinătate. „Cele două nume ale mele, Mateiu Dimitrie, inspirate din Craii de Curtea-Veche a lui Mateiu Caragiale respectiv de la Dimitrie Karamazov, au însemnat foarte mult în viața și în cariera tatălui meu. Pentru mine au fost nume cu probleme atunci când trebuie să îmi spun numele la un ghișeu. La mulți ani, tata!” a spus fiul cel mare al actorului. Iar Alexandru Repan, fratele său, a vorbit despre copilăria în preajma rolurilor tatălui său și a scenei Teatrului Nottara, „iar faptul că acum, la 25 de ani, am încă ocazia să îl văd jucând, este un privilegiu.”

26
/10
/20

„Arcașul fără arc. Poveşti, pilde și vorbe de duh din China, Japonia și Coreea alese, traduse și prefațate de Ștefan Liiceanu” este un volum captivant despre Asia Orientală, apărut în această lună la Editura Humanitas, din care vă oferim o povestire în exclusivitate. Ediția include ilustrații de Mihail Coșulețu.

26
/10
/20

Pentru lecturile din serile lungi de toamnă, vă propunem un roman nominalizat la Premiul Strega 2019, recent apărut și în limba română, la Editura Polirom: „Adio, fantasme”, de Nadia Terranova (traducere din italiană de Cerasela Barbone).

23
/10
/20

Teatrul Național Iași, alături de poporul din Belarus, în proiectul „Belarus(ia) ̶ Lecturi la nivel mondial” Belarus(sia) Worldwide Reading Project), cu un eveniment excepțional: INSULTAȚI. BELARUS(IA) de Andrei Kureichik. Luni, de la ora 19:00, la Sala Teatru³, spectacol-lectură în cadrul proiectului LECTURI³.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

22
/10
/20

Asociația Culturală Control N a lansat în această săptămână prima ediție a programului educațional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) – ateliere de autocunoaștere prin scris, care se va desfășura în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie, în varianta online, cu 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a din trei școli bucureștene: Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169 și Școala Gimnazială “Sfinții Constantin și Elena”.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

Pagina 1 din 92412345...102030...Ultima »