Teatrul Nottara în sărbătoare: Alexandru Repan la 80 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-nottara-in-sarbatoare-alexandru-repan-la-80-de-ani/

Pe 3 martie, Teatrul Nottara a organizat un eveniment dedicat celei de-a 80-a aniversări a actorului Alexandru Repan, născut pe 26 februarie 1940. Pe scena teatrului unde joacă de peste 50 de ani, sărbătoritul a susţinut un spectacol de poezie pe acorduri live de flaut.

Un articol de Cristina Enescu Aky|4 martie 2020

Actor în zeci de filme (printre care „Vlad Țepeș”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze”, „Faimosul paparazzo” și numeroase altele) și sute de spectacole de teatru (majoritatea acestora jucate la Teatrul Nottara), profesor de actorie, distins cu Ordinul cultural în grad de Cavaler, Alexandru Repan a ajuns student la Facultatea de Teatru abia după ce a absolvit-o pe cea de Istorie. A fost coleg de generație și chiar de scenă cu multe din numele legendare ale scenei românești, printre care Emil Hossu, Ștefan Sileanu, Melania Cârje sau Alexandru Bocăneț.

Este angajat la Nottara din 1968 când, în urma unui recital de poezie la televiziune, a fost invitat de directorul de atunci al teatrului, Horia Lovinescu, să joace într-un spectacol alături de Ștefan Iordache, Ovidiu Iuliu Moldovan și Gilda Marinescu.

Alexandru Repan a dat startul spectacolului aniversar spunând: „Noi, actorii, suntem din ce în ce mai rar considerați măcar artiști. Suntem considerați interpreți. Pe lucrarea mea de diplomă și pe cele ale multor alți colegi scrie clar `prestator servicii artistice`. Voi încerca totuși să o ademenesc pe această muză a poeziei, citind câteva poeme din literatura română. Ați auzit bine, am spus `citesc`, pentru că după părerea mea poezia lirică nu trebuie recitată sau transformată în monolog dramatic, poezia lirică este de sorginte divină.”

În fața sălii pline de admiratori și colegi ai actor, muzica flautului lui Ion Bogdan Ștefănescu a însoțit ca o meditație sonoră poeziile citite de actor din creația lui Eminescu, Coșbuc, Blaga și alți mari creatori.

La final, pe scenă au urcat colaboratori și colegi, s-au depănat amintiri și emoții, iar aprecierea de care se bucură în continuare Alexandru Repan a fost evidentă în sala Teatrului Nottara.

Ce aș spune eu în cinci cuvinte despre Repan: inteligență, talent, cultură, cinism, sensibilitate” – așa l-a descris directoarea Teatrului Nottara, Marinela Țepuș. Alți colegi au vorbit despre dragostea pe care i-o poartă celui cu care împart și astăzi scena teatrului și despre ce au învățat și au trăit alături de el. Soția actorului, Simona Repan, a vorbit despre mentorul, soțul, iubitul și tatăl băieților ei, și-a urat „la mulți ani, crai de Curte Veche”, făcând aluzie la celebrul one-man-show al actorului. Cei doi băieți ai cuplului au fost și ei prezenți, venind în țară pentru acest eveniment de la studiile pe care le efectuează în străinătate. „Cele două nume ale mele, Mateiu Dimitrie, inspirate din Craii de Curtea-Veche a lui Mateiu Caragiale respectiv de la Dimitrie Karamazov, au însemnat foarte mult în viața și în cariera tatălui meu. Pentru mine au fost nume cu probleme atunci când trebuie să îmi spun numele la un ghișeu. La mulți ani, tata!” a spus fiul cel mare al actorului. Iar Alexandru Repan, fratele său, a vorbit despre copilăria în preajma rolurilor tatălui său și a scenei Teatrului Nottara, „iar faptul că acum, la 25 de ani, am încă ocazia să îl văd jucând, este un privilegiu.”

28
/03
/20

TIFF Unlimited, platforma de streaming a Festivalul Internațional de Film Transilvania, oferă gratuit o selecție de filme pentru a vă transforma serile de weekend în care #StămAcasă, în perioada de izolare socială, în evenimente cu premiere de cinema online.

28
/03
/20

MNLR a primit miercuri, 25 martie 2020, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identităţii naţionale şi a răspândirii valorilor culturale româneşti, pentru dăruirea cu care s-a implicat în organizarea de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri.

28
/03
/20

Pe 1 aprilie 1990, la inițiativa maestrului Ion Lucian, a fost înființat Teatrul EXCELSIOR, ca teatru pentru copii şi tineret. Actul de naştere i-a fost semnat de ministrul Culturii de atunci, filosoful şi scriitorul Andrei Pleşu.

27
/03
/20

Radu Jude a creat filmul “Tipografic Majuscul”, care, până să fie carantină, putea fi văzut în cinematografe. Totodată, aceeași poveste poate fi văzută și la teatru, la Odeonul bucureștean. “Tipografic Majuscul”, spectacol de Gianina Cărbunariu, a avut premiera în urmă cu șapte ani și nu și-a pierdut importanța.

26
/03
/20

Cartea “Izgoniții” a fost publicată anul trecut la Polirom. Ea vine după “Sectanții” și “Bandiții”, împreună formând o trilogie a marginalilor unică în literatura română. A scris-o Vasile Ernu.

26
/03
/20

Traversăm cu toții vremuri dificile, la care nimeni nu se aștepta. Pentru sănătatea noastră și a celor din jur, suntem nevoiți să stăm departe unii de ceilalți, însă gândurile bune și solidaritatea ne pot aduce aproape.

26
/03
/20

Mesajul oficial pentru 27 martie, Ziua Internațională a Teatrului, este transmis în 2020 de Shahid Nadeem, cel mai important dramatug pakistanez și directorul renumitului teatru Ajoka, profesor de dramaturgie la Ajoka Institute for Performing Arts și la Institute for Art and Culture, Lahore.

25
/03
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat anul trecut în premieră mondială în competiţia de documentare a Festivalului de la Sarajevo şi disponibil pe platforma HBO GO, "Fata de aur" (2019), de Denisa Morariu-Tamaş şi Adrian Robe, îi face un portret fostei gimnaste Andreea Răducan.

25
/03
/20

Cunoscutul scriitor și disident Paul Goma a murit în noaptea de 24 spre 25 martie, într-un spital din Franța, din cauza infectării cu coronavirus.

25
/03
/20

Pentru că #staiacasa în perioada aceasta, Teatrul EXCELSIOR te provoacă să scrii! Au mai rămas câteva zile în care adolescenții din întreaga țară se pot înscrie la Concursul de dramaturgie NEW DRAMA, dedicat tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Termenul limită pentru aplicații: 30 martie 2020.

Page 1 of 86812345...102030...Last »