Teatrul Nottara în sărbătoare: Alexandru Repan la 80 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-nottara-in-sarbatoare-alexandru-repan-la-80-de-ani/

Pe 3 martie, Teatrul Nottara a organizat un eveniment dedicat celei de-a 80-a aniversări a actorului Alexandru Repan, născut pe 26 februarie 1940. Pe scena teatrului unde joacă de peste 50 de ani, sărbătoritul a susţinut un spectacol de poezie pe acorduri live de flaut.

Un articol de Cristina Enescu Aky|4 martie 2020

Actor în zeci de filme (printre care „Vlad Țepeș”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze”, „Faimosul paparazzo” și numeroase altele) și sute de spectacole de teatru (majoritatea acestora jucate la Teatrul Nottara), profesor de actorie, distins cu Ordinul cultural în grad de Cavaler, Alexandru Repan a ajuns student la Facultatea de Teatru abia după ce a absolvit-o pe cea de Istorie. A fost coleg de generație și chiar de scenă cu multe din numele legendare ale scenei românești, printre care Emil Hossu, Ștefan Sileanu, Melania Cârje sau Alexandru Bocăneț.

Este angajat la Nottara din 1968 când, în urma unui recital de poezie la televiziune, a fost invitat de directorul de atunci al teatrului, Horia Lovinescu, să joace într-un spectacol alături de Ștefan Iordache, Ovidiu Iuliu Moldovan și Gilda Marinescu.

Alexandru Repan a dat startul spectacolului aniversar spunând: „Noi, actorii, suntem din ce în ce mai rar considerați măcar artiști. Suntem considerați interpreți. Pe lucrarea mea de diplomă și pe cele ale multor alți colegi scrie clar `prestator servicii artistice`. Voi încerca totuși să o ademenesc pe această muză a poeziei, citind câteva poeme din literatura română. Ați auzit bine, am spus `citesc`, pentru că după părerea mea poezia lirică nu trebuie recitată sau transformată în monolog dramatic, poezia lirică este de sorginte divină.”

În fața sălii pline de admiratori și colegi ai actor, muzica flautului lui Ion Bogdan Ștefănescu a însoțit ca o meditație sonoră poeziile citite de actor din creația lui Eminescu, Coșbuc, Blaga și alți mari creatori.

La final, pe scenă au urcat colaboratori și colegi, s-au depănat amintiri și emoții, iar aprecierea de care se bucură în continuare Alexandru Repan a fost evidentă în sala Teatrului Nottara.

Ce aș spune eu în cinci cuvinte despre Repan: inteligență, talent, cultură, cinism, sensibilitate” – așa l-a descris directoarea Teatrului Nottara, Marinela Țepuș. Alți colegi au vorbit despre dragostea pe care i-o poartă celui cu care împart și astăzi scena teatrului și despre ce au învățat și au trăit alături de el. Soția actorului, Simona Repan, a vorbit despre mentorul, soțul, iubitul și tatăl băieților ei, și-a urat „la mulți ani, crai de Curte Veche”, făcând aluzie la celebrul one-man-show al actorului. Cei doi băieți ai cuplului au fost și ei prezenți, venind în țară pentru acest eveniment de la studiile pe care le efectuează în străinătate. „Cele două nume ale mele, Mateiu Dimitrie, inspirate din Craii de Curtea-Veche a lui Mateiu Caragiale respectiv de la Dimitrie Karamazov, au însemnat foarte mult în viața și în cariera tatălui meu. Pentru mine au fost nume cu probleme atunci când trebuie să îmi spun numele la un ghișeu. La mulți ani, tata!” a spus fiul cel mare al actorului. Iar Alexandru Repan, fratele său, a vorbit despre copilăria în preajma rolurilor tatălui său și a scenei Teatrului Nottara, „iar faptul că acum, la 25 de ani, am încă ocazia să îl văd jucând, este un privilegiu.”

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.