Teatrul Nottara se întoarce acasă!
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-nottara-se-intoarce-acasa/

Teatrul Nottara anunţă că îşi va relua activitatea, din octombrie, în vechiul sediu din Bd.Magheru, clădirea care i-a fost casă timp de 55 de ani. Timp de 7 luni (decembrie 2015 – iunie 2016) spectacolele din Magheru au fost suspendate de legea ce prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în clădirile cu risc seismic ridicat.

Un articol de Petre Ivan|30 iunie 2016

După şapte luni de când a suspendat spectacolele din sediul de pe bd. Magheru, ca urmare a promulgării Legii nr. 282/18.11.2015, pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, Teatrul Nottara a dat vestea mult aşteptată: din toamnă îşi poate relua activitatea obişnuită, în clădirea care i-a fost casă timp de 55 de ani.

Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă în cadrul căreia s-a prezentat rezultatul expertizei seismologice realizate, la cele două imobile din administrarea instituţiei, respectiv cel din Bd. Magheru nr. 20 și cel din Str. Jules Michelet nr. 2 – 6, construite în 1945.

Echipa de expertiză, formată din specialişti recunoscuţi în domeniu, condusă de către prof. univ. dr. ing. Paul Ioan, a evaluat construcţia şi a ajuns la concluzia că imobilele ridicate de marele inginer Liviu Ciulley pentru fiul său, regizorul Liviu Ciulei, NU se încadrează la clasa I de risc seismic, întrucât acestea „au avut o comportare bună atât la acţiunile din exploatare, cât şi la cele seismice, fără pierderi de stabilitate sau avarii ale elementelor de rezistenţă. Acest lucru presupune o consolidare mult mai uşor de efectuat decât se anticipa, care va fi realizată de către PMB şi CGMB.

Studiul de fezabilitate, proiectul şi licitaţia (adică partea birocratică) durează cam doi ani, vreme în care teatrul îşi poate desfăşura activitatea curentă în sediu. Prezent la conferinţă, Ministrul Nicolae Noica a declarat public că „nu există niciun pericol, se poate relua activitatea în Teatrul Nottara.”

Măsurile propuse de specialişti pentru consolidarea clădirii sunt:

–           Consolidarea se va realiza, în principal, prin aplicarea de torcret pe ambele fețe pe toți pereții structurali de zidărie confinați cu elemente din beton armat.  Soluția se va aplica de la subsol până la ultimul nivel.

–           Stâlpii singulari vor fi consolidați prin confinare cu țesătură din fibră de carbon.

Teatrul Nottara

Teatrul Nottara

–           Aticul zonei centrale a Sălii de Spectacol se va demola până la până la nivelul planșeului Sălii și se va reface șarpanta pe noua geometrie.

După realizarea măsurilor de intervenţie şi consolidare clădirea se va încadra în clasa de risc seismic Rs III.

„În traducere personală şi subiectivă, dar „aprobată” cu zâmbet îngăduitor de către Domnul Profesor Paul Ioan: imobilul nostru e un pacient cu o vârstă respectabilă, care se ţine bine, are câteva chisturi ce trebuie operate pentru a nu se maligniza şi mai are nevoie de operaţii estetice. După aceeea va trai sănătos, şi noi pe lângă el, încă vreo câţiva zeci de ani.” – traducător, Marinela Ţepuş, managerul Teatrului.

Pe parcursul verii, când teatrul este închis, spaţiile sale vor fi iginienizate, iar, la începutul stagiunii 2016-2017, porţile „teatrului de pe bulevard” se redeschid pentru toţi amatorii de spectacole de calitate. Întoarcerea oficială va avea loc cu ocazia celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, care se va desfăşura în perioada 10 – 22 octombrie 2016.

În intervalul decembrie 2015 – iunie 2016, Teatrul Nottara a susţinut peste 80 de reprezentaţii în 37 de spaţii: în Bucureşti: Sala de spectacole a Palatului Cotroceni, Cercul Militar Naţional, Institutul Balassi, Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Parcul Sebastian, Grand Cinema&More, precum şi la teatre care au acceptat să găzduiască trupa aflată în „exil” (Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Mic, Teatrul Ţăndărică, teatrul de Artă); în ţară: Târgovişte, Constanţa, Buzău, Sibiu, Braşov, Arad, Râmnicu-Vâlcea, Drobeta Turnu-Severin; în străinătate: Chişinău, Koln, Paris, Cracovia, Vraţa, Bruxelles, Kisvarda.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, numărul reprezentaţiilor a fost cu 60% mai mic, iar veniturile obţinute au reprezentat doar o treime din cele aferente aceleiaşi perioade.

Ne întoarcem acasă. Mulţumesc tuturor celor care ne-au fost alături. Îmi vine să râd şi să plâng. De fericire. Iar de mâine, la muncă. La Nottara.” Ea a ţinut să le mulţumească tuturor celor care au susţinut instituţia în această perioadă şi le-a înmânat participanţilor diplome de „parteneri întru rezistenţă pentru excelenţă. – Marinela Ţepuş, Managerul Teatrului Nottara.

Foto: Teatrul Nottara – nottara.ro

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.