Teatrul, o nouă normalitate #reinventare
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-o-noua-normalitate-reinventare/

Joi, 27 ianuarie 2022, Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara a găzduit evenimentul de lansare a proiectului Teatrul, o nouă normalitate #reinventare.

Un articol de Liliana Matei|31 ianuarie 2022

#REINVENT nu este doar un manifest de colaborare culturală bilaterală, ci și o inițiativă complexă cu un profund rol de inovare socială pe termen lung, care răspunde atât necesității de consolidare a teatrului ca platformă interactivă multidisciplinară cu rol în formarea tinerilor pentru viața activă, cât și nevoii acute de calibrare a mecanismelor sale specifice pentru confruntarea cu scena digitală.

#REINVENT își propune să lanseze șase spectacole de teatru cu abordări inovatoare ale patrimoniului cultural, dintre care trei în format live digital. Spectacolele rezultate vor avea la bază texte clasice și contemporane din programa școlară din România.

La evenimentul organizat cu respectarea restricțiilor sanitare în vigoare, au luat parte beneficiari ai proiectului: liceeni, tineri care urmează să părăsească sistemul de protecție socială, membri ai minorităților etnice, profesori, asistenți sociali, persoane vârstnice și profesioniști din domeniul cultural.

În cadrul proiectului, reprezentațiile vor fi oferite gratuit grupurilor țintă, atât în România, cât și în Norvegia, spectacolele fiind jucate atât cu public în sală, cât și transmise în regim de live streaming, prin parteneriate cu licee la nivel național, chiar în timpul orelor de curs.

#REINVENT este un proiect-pilot derulat de un parteneriat româno-norvegian al cărui promotor este Teatrul Nottara, una dintre cele mai importante instituții de artele spectacolului din România, alături de agenția de comunicare creativă Media One (România) și compania artistică Artepunkt Skandinavia (Norvegia).

Conferința de lansare a fost urmată și de o reprezentație a spectacolului „Provocări inocente” de Maria Lado, regia: Ljupco Gyorgievski.

Teatrul, o nouă normalitate #reinventare cod CALL04-65 este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Durata de implementare este 12 luni (ianuarie-decembrie 2022), iar valoarea totală eligibilă a proiectului este echivalentul a 194.977,37 euro, din care 85% reprezintă contribuția nerambursabilă SEE, iar 15% reprezintă contribuția nerambursabilă națională.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.  Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.

În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org  și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.