Teatrul Odeon, 70
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-odeon-70-la-multi-ani/

Teatrul Odeon sărbătoreşte luni, 28 noiembrie, 70 de ani de la înfiinţare cu o serie de manifestări printre care lansarea monografiei „Odeon 70. Aventură istoric-omagială” şi prezentarea filmului „Teatrul Odeon 70”.

Un articol de Petre Ivan|27 noiembrie 2016

În cadrul manifestărilor pregătite pentru sărbătorirea celor șapte decenii de existență, la Teatrul Odeon va avea loc lansarea monografiei „Odeon 70. Aventură istoric-omagială”, scrisă de Miruna Runcan, și prezentarea filmului „Teatrul Odeon 70”, realizat de Casa de Producție a Televiziunii Române.

Un moment special va fi reprezentat de dezvelirea a două busturi dedicate actorului Ștefan Bănică și celei mai longevive directoare a instituției, Elena Deleanu, realizate de sculptorul Dragoș Cătălin Munteanu.teatrul odeon

La final va avea loc un intermezzo muzical coregrafic coordonat de Răzvan Mazilu, cu participarea actrițelor Ruxandra Maniu, Paula Niculiță, Anda Saltelechi, Antoaneta Zaharia, a dansatorilor Monica Petrică, Răzvan Mazilu, Clubul TangotangenT și a pianistului Radu Mateucă.

Apărut în 1946 în cartierul Giulești sub numele de Teatrul „Muncitoresc C.F.R.”, acesta și-a deschis porțile cu premiera „Clocot” de Vintilă Rusu Șirianu, în regia lui Ion Aurel Maican.

Instituția și-a schimbat după aceea numele în Teatrul Giulești iar, din 1990, a devenit Teatrul Odeon, informează un comunicat transmis AGERPRES.

Repertoriul său a fost marcat de mari creații ale regizorilor Lucian Giurchescu, Horea Popescu, Dinu Cernescu, Alexa Visarion sau Alexandru Dabija, Mihai Măniuțiu, Alexander Hausvater, Dragoș Galgoțiu, Radu Afrim, dar și ale coregrafului Răzvan Mazilu.

Foto: Teatrul Odeon – teatrul-odeon.ro

15
/01
/24

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își ia cu tristețe rămas bun de la actorul András Csíky, laureat al premiilor Kossuth și Jászai Mari, distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, care s-a stins din viață în data de 13 ianuarie 2024, la vârsta de 94 de ani

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).