Teatrul Odeon Bucureşti şi Teatrul Naţional Cluj-Napoca, la FITCA 2016!
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-odeon-bucuresti-si-teatrul-national-cluj-napoca-la-fitca-2016/

În următoarele două zile, publicul prezent la Festivalul Internaţional de Teatru Clasic Arad 2016 se va bucura de două spectacole marca Alexandru Dabija şi Tudor Lucanu.

Un articol de Petre Ivan|14 noiembrie 2016

Premieră a începutului de an, spectacolul Svejk după Jaroslav Hašek este un manifest anti-război, atent orchestrat de Alexandru Dabija, regizorul ce regăseşte la Teatrul Odeon tărâmul favorabil al unei trupe complexe, poate una dintre cele mai volubile echipe de actori din Bucureşti. Cu ajutorul scenografei Andrada Chiriac şi al compozitoarei Ada Milea, spectacolul se transformă într-un adevărat show, în care bravul soldat Svejk, adică Pavel Bartoş, trece prin situaţii pline de neprevăzut, uneori penibile, dar continuă să zâmbească larg şi să fie dezarmant de sincer. Cu toate acestea „iubeşte atât de mult viaţa încât nu are niciun chef să se teamă de moarte” (Răzvana Niţă, port.ro).

Marţi, 15 noiembrie | 19.00 | Sala Mare | 2h10min fără pauză | Nerecomandat copiilor sub 10 ani

A doua întâlnire cu lumea lui William Shakespeare în cadrul Festivalului este propusă de regizorul Tudor Lucanu, aflat la a treisprezecea colaborare cu trupa Teatrului Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca. Arhicunoscutul cuplu Romeo şi Julieta îşi dezvălue contemporaneitatea, iar regizorul nu ezită să monteze un text prezentat lumii de sute de ori.

Transpusă în lumea concurenţei marilor case de modă – o lume a consumerismului, a abundenţei, o lume în care totul poate fi vândut şi cumpărat – intriga piesei shakespeariene scoate la lumină omul contemporan, individul manevrat de dictatura societăţii de consum, al cărei discurs este articulat în jurul mitului dorinţei, în jurul satisfacţiei imediate.

romeo-si-julieta-credit-foto-nicu-cherciu-1

Miercuri, 16 noiembrie | 19.00 | Sala Mare | 2h10min fără pauză | Nerecomandat persoanelor sub 14 ani  

Seara se va încheia cu mult aşteptatul concert Nicu Alifantis – Madame mon amour. Ora 22.00, Sala Mare. Un amalgam de ritmuri şi stiluri muzicale, de instrumente clasice şi exotice, de sonorităţi neaşteptate.

Informaţii despre spectacolele prezente în Festivalul Internaţional de Teatru Clasic găsiţi pe site-ul http://fitca.ro/informatii/program-2016/

Biletele şi abonamentele se pot achiziţiona online, fie accesând platforma www.biletmaster.ro, fie direct de la agenţia teatrală, după următorul program: luni – vineri, în intervalele orare 10.00 – 14.00 şi 17.00 – 19.00; sâmbătă şi duminică, în intervalele orare 10.00 – 12.00 şi 17.00 – 19.00.

15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

15
/01
/24

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își ia cu tristețe rămas bun de la actorul András Csíky, laureat al premiilor Kossuth și Jászai Mari, distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, care s-a stins din viață în data de 13 ianuarie 2024, la vârsta de 94 de ani

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.