Teatrul Orăşenesc din Târgu-Secuiesc revine la Tamási Áron cu spectacolul Artă
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-orasenesc-din-targu-secuiesc-revine-la-tamasi-aron-cu-spectacolul-arta/

În zilele de 19, 20 şi 21 septembrie, Teatrul Tamási Áron va găzdui spectacolul Artă al Teatrului Orăşenesc din Târgu-Secuiesc, care revine în municipiul nostru datorită succesului de care  s-a bucurat în aprilie 2018, când a făcut parte din Programul Zilelor Sfântu Gheorghe.

Un articol de Petre Ivan|19 septembrie 2018

Cele trei reprezentaţii cu mult aplaudata comedie a fraţuzoaicei Yasmina Reza, în regia lui Barabás Árpád, vor avea loc la Sala Kamara a Teatrului Tamási Áron.

Spectatorii din Sfântu Gheorghe au toate motivele să nu rateze întâlnirea cu un spectacol pe un text care a luat toate premiile importante din Franţa, Anglia şi SUA (Premiul Molière pentru Cel Mai Bun Autor, Premiul Tony pentru Cea mai Bună Piesă etc) şi care,  după premiera din 1995, de la Paris, a fost tradus în peste 30 de limbi şi a fost montat pe scene din întreaga lume.

Născută la Paris, dintr-un tată pe jumătate iranian şi o mama evreică din Ungaria, Yasmina Reza a studiat sociologia şi arta dramatică, a jucat câţiva ani în diverse companii de teatru, dar  a renunţat la meseria de actriţă şi s-a dedicat scrisului,  Artă  fiind piesa prin care a trecut graniţele şi a ajuns în atenţia teatrului american.

Construită pe replici savuroase şi scurte monologuri, Artă este o piesă despre prietenia dintre trei bărbaţi, povestea lor având forţa de a provoca spectatorii de pretutindeni la o confruntare, plină de umor, cu un tablou complet alb, dar în care vor descoperi eternele urme de ipocrizie şi de gelozie ce pun la încercare orice prietenie.

Pentru reprezentaţiile din 19, 20 şi 21 septembrie din Sala Kamara, biletele  se pot cumpăra de la Biroul de Organizare sau online.

Foto: Teatrul Orăşenesc din Târgu-Secuiesc, Artă- Máthé Zoltán

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.