Teatrul românesc, în impas. „Nu putem face spectacole fără tehnicieni”, a spus Mihai Călin în aplauzele publicului
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-romanesc-in-impas-nu-putem-face-spectacole-fara-tehnicieni-a-spus-mihai-calin-in-aplauzele-publicului/

Actorul Mihai Călin a explicat la Digi24 problemele financiare ale scenelor din Capitală, atrăgând atenţia că diminuarea bugetelor duce la probleme de personal şi la reducerea producţiilor din acest an. Mai mulţi artişti bucureşteni, printre care actorii Marius Manole şi Ada Galeş, anunţă participarea la Protestul numit #Demnitate, care va avea loc duminică, de la ora 18.00, în Piaţa Victoriei. 

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2019

„Am aflat că s-au tăiat nişte cheltuieli şi că teatrele sunt obligate deocamdată să folosească doar 30% din buget. Se promite ca la o eventuală rectificare bugetară, din toamnă, vor primi ce va fi necesar. Direcţia teatrului a fost pusă într-o situaţie fără ieşire”, a spus Mihai Călin

Potrivit acestuia, la TNB, în afară de spectacolul „Neguţătorul din Veneţia”, care este acum în lucru, şi un alt spectacol al lui Silviu Purcărete, nu se va mai lucra nimic până la finalul anului din lipsa fondurilor.

Mihai Călin a adăugat că problemele sunt aceleaşi şi la alte instituţii de cultură: „La Teatrul Mic, de câteva luni, au probleme foarte mari. Au fost crescute salariile nu doar pentru actori, ci şi pentru personalul tehnic, însă nu mai este buget de producţie. Pe de altă parte, încă de la începutul anului, când a fost tăiat bugetul de la AFCN cu 30%, decizia a afectat arta independentă sau colaboratori de la alt teatru, pentru că teatrele, având fonduri reduse, sunt nevoite să plătească mai puţin pentru reprezentaţii”.

Miercuri seară, actorii Mihai Călin şi Marius Manole au ieşit în faţa publicului, la finalul spectacolelor „Orchestra Titanic” şi „Viforul” de la TNB şi au povestit sutelor de spectatori despre situaţia dramatică prin care trec instituţiile de cultură, dar şi despre colegii de la tehnic disponibilizaţi în urma tăierilor bugetare.

„Ne aflăm într-o situaţie foarte grea şi riscă să devină dramatică. De două zile, probabil din cauza unor tăieri de buget din Cultură, situaţia a devenit foarte grea, şi colegii noştri, cam 55 de oameni din corpul tehnic al Teatrului Naţional, care sunt angajaţi colaboratori printr-o firmă externă sunt daţi afară”, a spus Mihai Călin, , în aplauzele publicului, la finalul spectacolului „Orchestra Titanic”.

„După cum ştiţi s-au tăiat foarte mulţi bani de la teatre şi de peste tot de unde se face artă. Ieri, 50 din colegii noştri au fost daţi afară, oameni fără de care acest teatru nu ar funcţiona. Rugăm, pe această cale, la Ministerul Culturii, să deblocheze acele posturi care există. Fără aceşti oameni, teatrul este blocat. Nu mai funcţionează nicio sală. „Pădurea spânzuraţilor”, multe spectacole nu vor mai putea avea loc pentru că au fost daţi afară oameni care se ocupau de videoproiecţii, de lumini, sunet, noi n-o să putem funcţiona fără ei. Un popor fără cultură e uşor de îngenuncheat”, a afirmat, la rândul său, Marius Manole pe scena TNB.

Artiștii bucureșteni protestează duminică în Piața Victoriei

Mai mulți artiști bucureșteni, printre care actorii Marius Manole și Ada Galeș, anunță participarea la un protest ce va avea loc duminică la ora 18.00 în Piața Victoriei din București. Protestul, numit #Demnitate, e ”un gest de solidaritate pentru cei care au fost concediați ca umare a taierilor bugetului și a întârzierii subvențiilor din partea primăriei municipiului București”.

”Să ne mobilizăm și să ne ridicăm împreună, pentru că uniți putem să arătăm primarilor, miniștrilor și premierului României ca suntem un număr ENORM de persoane afectate și ne cerem dreptul la demnitate. Ne cerem dreptul la remunerarea muncii depuse și de a avea un loc de în instituțiile pentru care ne-am specializat!”, arată organizatorii protestului.

Foto: Mihai Călin și Marius Manole

29
/06
/15

Asociaţia Pro-Youth în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, vă invită marţi, 30 iunie 2015, începând cu orele 12, la Centrul de Tineret Vălenii de Munte: Str. Berevoiesti, Nr. 9, Valenii de Munte, Jud. Prahova, pentru lansarea întreprinderii sociale Eco Bio Processing, în cadrul proiectului „VALORificarea oportunităţilor de insertie pe piaţa muncii pentru grupurile vulnerabile, prin integrarea în Intreprinderi Sociale VALORIS”(ID:144616).

29
/06
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Baloane de curcubeu” (1982), al doilea lungmetraj, necunoscut, regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai nedreptăţite filme româneşti. Un film burlesc, cu un comic spectaculos, scăpat însă cu destule „răni” după lupta prelungită cu cenzura, dar, din fericire, salvat de la dispariţie.

29
/06
/15

Revista CONCEPT – editată de Departamentului de Cercetare din cadrul UNATC – a ajuns la numărul 10 (vol. 9-10 – nr. 2/2014 şi nr. 1/2015). Zece volume acoperind cinci ani de spectacole, cercetări teatrale, conferinţe, oaspeţi şi evenimente care s-au întâmplat la adresa din strada Matei Voievod 75-77 sau în spaţii şi locaţii partenere.

29
/06
/15

În această seară, de la ora 18.00, la Sala Radio, sub bagheta tânărului dirijor GABRIEL BEBEŞELEA, va avea loc un concertul special. Repertoriul inedit va cuprinde ritmuri exotice şi „parfum” de vară, o „reţetă” perfectă pentru o plăcută seară muzicală estivală avându-l ca solist pe binecunoscutul violoncelist RĂZVAN SUMA. Accesul pentru elevi şi studenţi la acest eveniment este gratuit.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.

29
/06
/15

Ben Affleck și Matt Damon sunt pregătiţi să facă un film desprel Chuck Blazer și scandalul FIFA, scrie prosoccertalk.nbcsports.com. The Hollywood Reporter precizează că Affleck se va fi alătura prietenului său, Damon, ca producători ai companiei Warner Bros, care a câștigat în războiul pe dreptul de autor pentru cartea lui Ken Basinger, "Houses of Deceit", ce oferă detalii despre corupția din FIFA.

29
/06
/15

În vârstă de 74 de ani, tenorul spaniol Placido Domingo va oferi, în încheierea stagiunii de la Teatro Real din Madrid, un mic concert în locul reprezentației prevăzute cu opera Gianni Schicchi, de Giacomo Puccini. Domingo a mărturisit că este extrem de marcat de moartea surorii sale şi nu este în stare că joace în acest spectacol.

28
/06
/15

Ascunși în spatele unor inițiale, doi bărbați, emigrantul politic AA și migrantul economic XX, se înfruntă într-un subsol în „Emigranții”, piesa lui Sławomir Mrożekde la a cărui naștere, pe 29 iunie 1930, aniversăm 85 de ani. Această montare, în regia TV a lui Andrei Măgălie, a pornit ca un pariu reușit, o propunere de teatru independent a unui trio de proaspeți absolvenți – doi actori, Lari Giorgescu și Silvian Vâlcu, și un scenograf, Vladimir Turturică.

28
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film şi la Premiile Cesar, excentrica animaţie franceză „Jack şi mecanica inimii”, de Mathias Malzieu şi Stephane Berla, care a deschis cea de-a doua ediţie anime’st Braşov (25-28 iunie), este un romance muzical cu influenţe steampunk.

27
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Ce au în comun nişte oi dornice de emancipare şi aventură, trolii din cutie consideraţi, pe nedrept, monştri şi mai multe ouă tari cu înclinaţii mafiote? Toţi sunt personajele din trei filme prezentate în cea de-a doua zi a anim’est-ului braşovean (25-28 iunie).