Teatrul Tineretului din Piatra Neamț participă la festivalul digital POSTWEST \\ guess where
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-tineretului-din-piatra-neamt-participa-la-festivalul-digital-postwest-guess-where/

În perioada 24-26 iunie 2020, Teatrul Tineretului participă la festivalul digital POSTWEST \\ guess where, organizat de Teatrul VOLKSBÜHNE din Berlin, alături de alte 10 instituţii de cultură din estul Europei. Festivalul transcultural POSTWEST \\ guess where explorează conceptele Est şi Vest în contextul dinamicilor politice şi sociale ale prezentului.

Un articol de Liliana Matei|16 iunie 2020

Timp de trei zile vor fi prezentate pe o platformă online performance-uri live, conținut video la cerere, produse audio și discuții cu colaboratorii din proiect, toate acestea investigând artistic diviziunea dintre Est și Vest și stereotipurile pe care încă le generează. Platforma va fi completată de evenimentele conexe: seria Platform East, seturi de DJ și întâlniri cu artiștii.

Planificat pentru a se desfășura la Berlin în luna mai, POSTWEST își propunea să reunească șapte producții la sala mare, o producție site-specific și patru instalații. Criza a surprins teatrele partenere în diferite stadii de lucru. Confruntat cu o nouă realitate, POSTWEST s-a transformat dintr-un eveniment live de mari dimensiuni în festivalul digital POSTWEST \\ guess where.

Criza generată de Coronavirus nu a transformat doar formatul, dar și premisele pe care festivalul se construiește. Contrar așteptărilor, statele europene nu au mizat pe colaborare pentru a depăși situația generată de pandemie, ci s-au bazat pe propriile puteri. În acest context, POSTWEST \\ guess where încearcă să reflecteze la diferitele poziționări istorice și culturale care modelează Europa actuală, la posibilitatea de a gândi și de a construi un viitor împreună. Și mai ales, cum am putea ca producători de teatru, chiar și în timpul unui blocaj global, să continuăm să creăm rețele și inițiative transculturale pe termen lung, pentru a răspunde artistic la aceste dezbateri sociale actuale? Astfel, cum ar putea acest festival transcultural să se desfășoare după un an de pregătiri și repetiții întrerupte brusc, fără producțiile pe care le comisionase și fără o scenă reală? Prin întoarcerea la conceptul de bază al festivalului: colaborarea artistică internațională.

Cele douăsprezece producții planificate vor fi acum înlocuite de contribuții digitale care reflectă natura rețelei internaționale dezvoltate în timpul întâlnirilor dintre parteneri. În acest fel, festivalul devine, dintr-un eveniment teatral poziționat geografic, unul disponibil la nivel internațional în online.

Producțiile planificate inițial pentru festivalul de la VOLKSBÜHNE din luna mai 2020 vor avea premierele în teatrele participante, atunci când situația o va permite. Spectacolele vor fi integrate în repertoriile acestora și vor putea fi vizionate de publicul local.

Prin viitoarele colaborări, POSTWEST rămâne o platformă în care disciplinele artistice nu sunt luate în considerare doar dintr-o perspectivă individuală sau națională, ci creează și un context transcultural.

Pentru formatul online al festivalului, Teatrul Tineretului propune eseul video „POSTWEST – something digital”, concept de Gianina Cărbunariu. Echipa artistică este formată din: Dorothee Curio (Germania), Mihai Păcurar, Vlad Petri, Alex Halka, Vlad Socea, Valer Simion Cosma, Emanuel Becheru, Paul-Ovidiu Cosovanu, Corina Grigoraș, Ruxandra Maniu, Andrei Merchea, Mircea Postelnicu.

„POSTWEST – something digital” își propune să ofere o incursiune în procesul de creație a unui spectacol de teatru, un proces întrerupt și regândit în funcție de noua realitate. Compus din fragmente de idei, gânduri și reacții, colajul invită la reflecție asupra granițelor vizibile și invizibile, mai ales în acest moment de criză care remodelează imaginea pe care o avem față de ceea ce este astăzi Europa și ceea ce ar putea sau ar trebui să fie. Este și un mijloc de a depăși o situație dificilă, de a merge mai departe în căutarea unor noi posibilități.

Credit-foto: Hannah-Göppel

11
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă îi știam și îmi plăcuse precedentul lungmetraj, „Marussia” (2013), tot m-a luat prin surprindere noul film realizat de Eva Pervolovici, regizoare română stabilită în Franța – documentarul „Delta Bucureștiului” (2020), proiectat în premieră mondială la TIFF.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Din juriul de concurs al GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP, ediția a 23-a, fac parte: ADRIAN BATISTA – regizor și producător TV, IOANA BOGĂŢAN – actriţă, SILVIA GHIAȚĂ – producător TV, ANDREI și ANDREEA GROSU – regizori, ILEANA LUCACIU – critic de teatru.

11
/08
/20

Teatrul Mic anunță programarea primelor spectacole în aer liber, în cadrul unei stagiuni estivale ce se va desfășura pe scena Teatrului de Vară Herăstrău, începând cu luna august, bineînțeles, respectând măsurile și regulile pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

11
/08
/20

„Acasă”, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, a fost distins cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, înmânat de Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pe scena Galei de închidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care a avut loc în Piața Unirii, sâmbătă, 8 august.

10
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră în România la TIFF, unde a obţinut marele premiu al secţiunii Zilele Filmului Românesc, documentarul „Acasă” (2020), debutul ca regizor al jurnalistului Radu Ciorniciuc, îi are ca protagonişti pe membrii ultimei familii care a locuit în Delta Văcăreşti înainte de transformarea locului în parc natural.

10
/08
/20

Cele mai bune filme ale ediției și cineaștii momentului au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 8 august, la Gala de decernare a premiilor Festivalului Internațional de Film Transilvania, organizată pentru prima dată în istoria festivalului în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

09
/08
/20

"Tot amânam întâlnirea cu Dan Chişu. Recent am reuşit să ne vedem şi mai ales să-i văd ultimul film regizat – ”5 minute”. Ce pot spune despre film? Surpriza a fost neaşteptat de...". Citiţi un text pentru Ziarul Metropolis al scriitorului Vasile Ernu.

Pagina 1 din 90612345...102030...Ultima »