TEMPS ZERO. Expoziție multimedia de fotografie documentară poetică
https://www.ziarulmetropolis.ro/temps-zero-expozitie-multimedia-de-fotografie-documentara-poetica/

Muzeul Naţional de Artă Contemporană ne propune o experienţă vizuală şi sonoră, poetică şi autobiografică, intimă şi colectivă, în viziunea unui grup internaţional de fotografi, cineaşti şi sound artists consacraţi.

Un articol de Liliana Matei|10 septembrie 2019

Colectivul TempsZero vernisează la MNAC (etajul 4) prima lor expoziție foto într-un muzeu, cu printuri de mari dimensiuni, pe hârtie de orez. Expoziția este interactivă și are o coloană sonoră creată pe mai multe straturi, ce poate fi controlată de vizitatori prin simpla lor prezență. Apropierea de senzori produce sunete diferite, creând un peisaj sonor în mișcare. Acestea pot fi auzite fie individual, fie stratificat, atunci când mai mulți vizitatori le activează. De asemenea, vizitatorii pot controla volumul coloanei sonore prin apropierea sau depărtarea palmei de senzorul atașat fotografiei.

Colectivul Temps Zero experimentează expunerea fotografiei în performance-uri multimedia live, irepetabile, în care îmbină experiența vizuală (foto, video) cu înregistrări audio de pe teren, prelucrate instrumental de artiști.

TEMPS ZERO este un proiect artistic colectiv care combină imaginile cu sunetul și creează o relație simbiotică izbitoare între diferite medii: fotografie, film, muzică și înregistrări pe teren. Proiectul din București reunește 18 artiști din Europa, într-o prezentare a realităților cotidiene și a emoțiilor universale filtrată de introspecție și documentare individuală. La Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), TEMPS ZERO vor fi prezenți cu o expoziție de fotografie și video, alături de o instalație interactivă de sunet.

Începând cu 2013, TEMPS ZERO a coagulat un grup internațional de artiști vizuali și de sunet care împărtășesc aceeași abordare etică a vieții și creației, sprijinită pe o viziune existențială comună și pe o formă de rezistență poetică față de lume. Proiectul a avut loc în diferite orașe europene, unde fiecare eveniment a evoluat către noi formate: proiecții adesea însoțite de coloane sonore live, expoziții, ateliere de lucru și publicații. TEMPS ZERO este un proiect independent, creat de artiști care lucrează în afara principalelor instituṭii creative; miza acestora este o vastă explorare a libertății de exprimare și un puternic impuls creator.

TEMPS ZERO 

29.08. – 29.09.2019| Etajul 4

Fotografii ṣi filme: Michael Ackerman (US), Gaël Bonnefon (FR), Martin Bogren (SE), Lorenzo Castore (IT), Stéphane Charpentier (FR), Clara Chichin (FR), Adam Grossman Cohen (US), Damien Daufresne (FR), Gabrielle Duplantier (FR), Theo Elias (SE), Nicu Ilfoveanu (RO), Marco Marzocchi (IT), Lorena Morin (ES), Patricia Moroșan (RO), Alisa Resnik (RU), Gilles Roudière (FR), Uli M Schueppel (DE), Marie Sordat (FR)

Lorenzo Castore (IT)

Sunete ṣi muzică: Alyssa Moxley (US), David Bryant (CA) și Vlad Feneșan (RO)

Curator: Stéphane Charpentier (FR)

Curatoare asociate: Patricia Moroṣan, Alyssa Moxley

Curatoare invitată: Sandra Demetrescu (MNAC)

Organizatori: SwitchLab in parteneriat cu TempsZero si MNAC

Detalii pe: www.tempszero.com

ORAR DE VIZITARE

29.08. – 29.09.2019| Etajul 4

Miercuri – Duminică, 12:00 – 20:00

Luni – Marți: închis.

Parteneri media: CărtureștiElleRomaniaEnergieaFEEDER.ro, Igloo mediaLife.roRadio România CulturalRevista ARTARFI RomaniaRevista Zeppelin, Scena9SUB25SuperSupereroiprintrenoi, TANANANAThe InstituteZiarul MetropolisZile si Nopti Bucuresti.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.