TEMPS ZERO. Expoziție multimedia de fotografie documentară poetică
https://www.ziarulmetropolis.ro/temps-zero-expozitie-multimedia-de-fotografie-documentara-poetica/

Muzeul Naţional de Artă Contemporană ne propune o experienţă vizuală şi sonoră, poetică şi autobiografică, intimă şi colectivă, în viziunea unui grup internaţional de fotografi, cineaşti şi sound artists consacraţi.

Un articol de Liliana Matei|10 septembrie 2019

Colectivul TempsZero vernisează la MNAC (etajul 4) prima lor expoziție foto într-un muzeu, cu printuri de mari dimensiuni, pe hârtie de orez. Expoziția este interactivă și are o coloană sonoră creată pe mai multe straturi, ce poate fi controlată de vizitatori prin simpla lor prezență. Apropierea de senzori produce sunete diferite, creând un peisaj sonor în mișcare. Acestea pot fi auzite fie individual, fie stratificat, atunci când mai mulți vizitatori le activează. De asemenea, vizitatorii pot controla volumul coloanei sonore prin apropierea sau depărtarea palmei de senzorul atașat fotografiei.

Colectivul Temps Zero experimentează expunerea fotografiei în performance-uri multimedia live, irepetabile, în care îmbină experiența vizuală (foto, video) cu înregistrări audio de pe teren, prelucrate instrumental de artiști.

TEMPS ZERO este un proiect artistic colectiv care combină imaginile cu sunetul și creează o relație simbiotică izbitoare între diferite medii: fotografie, film, muzică și înregistrări pe teren. Proiectul din București reunește 18 artiști din Europa, într-o prezentare a realităților cotidiene și a emoțiilor universale filtrată de introspecție și documentare individuală. La Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), TEMPS ZERO vor fi prezenți cu o expoziție de fotografie și video, alături de o instalație interactivă de sunet.

Începând cu 2013, TEMPS ZERO a coagulat un grup internațional de artiști vizuali și de sunet care împărtășesc aceeași abordare etică a vieții și creației, sprijinită pe o viziune existențială comună și pe o formă de rezistență poetică față de lume. Proiectul a avut loc în diferite orașe europene, unde fiecare eveniment a evoluat către noi formate: proiecții adesea însoțite de coloane sonore live, expoziții, ateliere de lucru și publicații. TEMPS ZERO este un proiect independent, creat de artiști care lucrează în afara principalelor instituṭii creative; miza acestora este o vastă explorare a libertății de exprimare și un puternic impuls creator.

TEMPS ZERO 

29.08. – 29.09.2019| Etajul 4

Fotografii ṣi filme: Michael Ackerman (US), Gaël Bonnefon (FR), Martin Bogren (SE), Lorenzo Castore (IT), Stéphane Charpentier (FR), Clara Chichin (FR), Adam Grossman Cohen (US), Damien Daufresne (FR), Gabrielle Duplantier (FR), Theo Elias (SE), Nicu Ilfoveanu (RO), Marco Marzocchi (IT), Lorena Morin (ES), Patricia Moroșan (RO), Alisa Resnik (RU), Gilles Roudière (FR), Uli M Schueppel (DE), Marie Sordat (FR)

Lorenzo Castore (IT)

Sunete ṣi muzică: Alyssa Moxley (US), David Bryant (CA) și Vlad Feneșan (RO)

Curator: Stéphane Charpentier (FR)

Curatoare asociate: Patricia Moroṣan, Alyssa Moxley

Curatoare invitată: Sandra Demetrescu (MNAC)

Organizatori: SwitchLab in parteneriat cu TempsZero si MNAC

Detalii pe: www.tempszero.com

ORAR DE VIZITARE

29.08. – 29.09.2019| Etajul 4

Miercuri – Duminică, 12:00 – 20:00

Luni – Marți: închis.

Parteneri media: CărtureștiElleRomaniaEnergieaFEEDER.ro, Igloo mediaLife.roRadio România CulturalRevista ARTARFI RomaniaRevista Zeppelin, Scena9SUB25SuperSupereroiprintrenoi, TANANANAThe InstituteZiarul MetropolisZile si Nopti Bucuresti.

04
/05
/20

Un eveniment cultural online lansat de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, este postat în premieră pe 4 mai, la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be în ziua în care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariţia simbolului culturii muzicale româneşti, George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.

27
/04
/20

Pictorii, sculptorii, criticii de artă sau scriitorii sunt cărți deschise ale creației lor, vizibile fiind operele și mai puțin bornele ce duc spre realizarea acestora. Uneori, o întâmplare sau destinul, alteori persoana ce a stat în dreptul lor, au fost sursele ce au dus la expresia formelor de valoare. Soția cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă m-a introdus în povestea nescrisă a vieții sale.

08
/04
/20

Centrul Ceh este unul dintre cele mai populare institute culturale din România, cunoscut pentru proiecte ca Documentary Mondays, Future Museum sau Cinemascop. Ca toate instituțiile și organizațiile ce se ocupă cu organizarea de evenimente culturale, Centrul Ceh caută să se adapteze noii situații în care cultura se mută în mediul online. Astfel, seria de interviuri cu artiști români și cehi 5Întrebări va fi publicată în săptămânile următoare.

30
/03
/20

Centrul Cultural Clujean lansează un proiect național care implică artiștii români în lupta cu pandemia COVID-19. Platforma Artiști Împreună răspunde inițiativei Observatorului Român de Sănătate de a transmite teme și subiecte importante ale zilei către un public cât mai larg.

05
/03
/20

La Teatrul Bulandra, ziua de 8 martie va fi cu totul specială și pentru că Gina Patrichi, actrița a cărei amintire se păstrează încă în mintea și sufletul celor care au avut șansa de a o vedea jucând, ar fi împlinit 84 de ani. În semn de respect și pentru aducere aminte, Teatrul Bulandra organizează luni, 9 martie, ora 19.00, la Sala Liviu Ciulei, expoziția Gina Patrichi – o stea în galeria Teatrului Bulandra.