Tenorul Mihai Irimia, invitat special pe scena ONB, în „Bărbierul din Sevilla”
https://www.ziarulmetropolis.ro/tenorul-mihai-irimia-invitat-special-pe-scena-onb-in-barbierul-din-sevilla/

Opera Naţională Bucureşti prezintă duminică, 3 noiembrie, ora 18:30 spectacolul „Bărbierul din Sevilla” de Gioacchino Rossini. Regia, scenografia, mişcare scenică, lighting design-ul porată semnătura italianului Matteo Mazzoni.

Un articol de Liliana Matei|31 octombrie 2019

Video mapping-ul a fost realizat de Fabio Massimo Iaquone și Luca Attilii, iar coregrafia de către Andrea Gavriliu. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu.

Publicul spectator îl va putea urmări pe tenorul Mihai Irimia interpretând rolul Contelui Almaviva în calitate de invitat al primei scene lirice a țării.

Regizorul prezintă o propunere inedită de spectacol, care îmbină tradiţia teatrului de operă clasic italian cu tendinţele contemporane din lumea artelor spectacolului, o paralelă interesantă între epoci şi stiluri, între mediul în care au apărut personajele şi lumea contemporană, după cum însuși declară: „Mesajul producției, pe care eu aș vrea să-l lansez în România și în întreaga lume este că teatrul liric se poate face în mod diferit. Teatrul liric nu este acea lume închisă, cum e adesea în Italia. Tradiția noastră s-a dus mai departe și vreau să demonstrez cu această producție că se poate face un spectacol de operă absolut actual, absolut contemporan, prin decoruri și costume, folosind un alfabet de gesturi, unul actoricesc. Aș vrea ca persoanele din public să se recunoască pe ei înșiși pe scenă, așa cum se întâmpla când Verdi își scria operele, pentru ca publicul care vede spectacolul să vadă viciile și virtuțile propriei societăți. De aceea decorul prezintă o casă mare, unde trăiesc personajele, unde al nostru Bartolo se uită la Liga Campionilor, cum fac mulți bărbați, unde se prepară cina, prânzul, așa cum face și publicul nostrum, înainte și după spectacol, în viața de toate zilele. În operă protagonist este muzica, mai mult decât cuvântul, mai ales în ceea ce îl privește pe Rossini, care pune în muzică foarte multe accente. Pentru Bărbierul din Sevilla eu am construit regia după muzică.”

https://youtu.be/GK3pb-ZgNo8

(Video: Opera Națională București)

Următoarea reprezentație a spectacolului va avea loc miercuri, 6 noiembrie, începând cu ora 18:30.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.