Teodor Corban, 58. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/teodor-corban-58-la-multi-ani/

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

Un articol de Petre Ivan|28 aprilie 2015

În adolescenţă, Teodor Corban visa să ajungă pictor, dar a devenit actor. Remarcat de o domnişorică de la Şcoala Populară de Artă, ieşeanul a reuşit să devină elevul lui Dem Rădulescu.

„Un an şi jumătate am râs tot timpul cu Dem Rădulescu pentru că nu reuşeam să-l disociez de filmele în care jucase. În anul II mi-am revenit şi chiar am reuşit să intru în graţiile profesorilor”, povesteşte Teodor Corban.

În cei peste douăzeci de ani de actorie, viaţa lui Teodor Corban s-a împărţit între scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi şi platourile de filmare.

În 2006, a călcat pe covorul de la Cannes după ce a interpretat rolul lui Virgil Jderescu, patronul unui post de televiziune local, în filmul „A fost sau n-a fost”, în regia lui Corneliu Porumboiu. Filmul a câştigat trofeul Camera d’Or şi premiul Label Europa Cinema. „Eu şi colegii mei am fost trataţi ca nişte adevărate VIP-uri. Am fost aplaudaţi încontinuu, aproape 20 de minute.”, mai spune Corban.

A jucat apoi în numeroase alte filme premiate la festivaluri importante: California Dreamin’,  4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, Francesca, Portretul luptătorului la tinereţe, După dealuri, Poziţia copilului sau Aferim, câştigătorul Ursului de Argint la Berlin în 2015.

Am regrete ca actor… Au fost perioade ale vârstelor pe care nu le-am acoperit suficient. Adică n-am jucat lucruri de care să-mi fie drag să-mi amintesc, au fost sincope, au fost pauze mari în cariera mea. Mă refer la teatru, că filmul oricum e o excepţie în viaţa mea şi e o excepţie în viaţa oricui din România, pentru că filmul se întâmplă când se întâmplă. Da, puteam să joc probabil acum zece ani nişte roluri pentru care eram pregătit şi pe care puteam să le duc. Am fost pasat, s-a sărit peste etapa aia a vârstei şi nu am cu ce să mă laud. Într-o anumită perioadă a vieţii mele e o pagină albă. Iar asta e un lucru trist. – Teodor Corban

Foto: Teodor Corban – facebook

11
/01
/14

Actorul Constantin Chiriac va fi prezent la Londra pentru a marca Ziua Naţională a Culturii Române printr-un recital de poezie extraordinar, prezentat de ICR Londra. Evenimentul va avea loc miercuri, 15 ianuarie, de la ora 19:00, la sediul institutului din capitala Marii Britanii.

11
/01
/14

În această duminică, TVR 2 a pregătit cinefililor la „Duminica filmului românesc” două dintre zecile de producţiile cinematografice ale marelui actor Mircea Albulescu. Este vorba de dramele: „Cursa” (de la ora 14.10) şi „Înghiţitorul de săbii” (de la ora 20.50).

10
/01
/14

Pierre Lescure, fostul director al grupului Canal+, va fi desemnat în mod oficial, marţi, noul preşedinte al Festivalului de Film de la Cannes şi va prelua mandatul de la Gilles Jacob, a declarat joi celălalt candidat la această funcţie, Jérôme Clément, fostul director al postului TV european Arte.

10
/01
/14

Cineastul Andrei Ujica va participa la un simpozion internaţional despre film şi arte vizuale, organizat pe 15-16 ianuarie la Tel Aviv de Muzeul de Artă din Petach Tikva şi Academia de Artă şi Design Bezalel, regizorul fiind invitatul special al evenimentului.

09
/01
/14

Meryl Streep, care i-a înmânat Emmei Thompson premiul pentru cea mai bună actriţă la gala National Board of Review Awards, pentru rolul din "Saving Mr. Banks: În căutarea poveştii", l-a criticat vehement pe Walt Disney pentru vederile sale sexiste şi anti-semite.

09
/01
/14

Primul invitat de anul acesta al Asociației Scenariștilor Români (ASCER) și al lui Gareth Brookes - gazda şi trainer-ul Bucharest Script Lab (BSLab) - va fi, miercurea viitoare, 15 ianuarie, regizorul şi scenaristul Corneliu Porumboiu.

08
/01
/14

O nouă colaborare marca Martin Scorsese și Leonardo DiCaprio, cu două nominalizări la Globurile de Aur, va fi din 10 ianuarie, pe marile ecrane. „Lupul de pe Wall Street“ prezintă odiseea plină de adrenalină, cinism şi extravaganţă a unei perioade în care banii se câştigau extreme de ușor.

07
/01
/14

CRONICĂ DE CARTE Cu volumul trei din „O istorie subiectivă a tranziţiei filmice “(Editura Paralela 45, 2013), istoricul şi criticul de film Valerian Sava încheie cea mai importantă dare de a seamă a ceea ce s-a întâmplat semnificativ în cinematografia naţională între 2000 şi 2010.

07
/01
/14

Asociaţia Culturală Control N organizează pe 30 ianuarie, 6 şi 14 februarie, un Masterclass Nae Caranfil. Reputatul cineast va dezbate în cadrul acestuia statutul şi rolul regizorului în realizarea unei pelicule.Asociaţia Culturală Control N organizează pe 30 ianuarie, 6 şi 14 februarie, un Masterclass Nae Caranfil. Reputatul cineast va dezbate în cadrul acestuia statutul şi rolul regizorului în realizarea unei pelicule.